Somnul, aliatul stomacului sanatos
Este cunoscut faptul ca ulcerul gastric si cel duodenal cunosc acutizari primavara si toamna. Potrivit unui studiu britanic, un hormon care contribuie la „repararea” in mod natural a mucoasei digestive si care chiar cicatrizeaza leziunile existente, actioneaza in principal noaptea, in timpul somnului. Perturbarea ritmului circadian (noapte-zi, activitate-repaus) ar atenua producerea acestui element. Dar pentru ca odihna nocturna sa fie in regula, stresul de peste zi si cinele prea copioase trebuie bineinteles evitate.
Dezmortiti-va incheieturile
Kinetoterapia este o forma relativ noua de tratament, care face parte din asa-numita medicina a miscarii, uzind de metode curative precum exercitiile fizice, masajul, caldura, influxurile electrice, apa, climatul etc. Are caracter individual si s-a dovedit de succes in tratarea si recuperarea pacientilor cu problemele ce ingreuneaza mobilitatea, de la simple dureri lombare, la osteoporoza, paralizii, reumatism, afectiuni neurologice, boli degenerative traumatisme, ale coloanei vertebrale, obezitate, maladii congenitale s.a.m.d.
Preintampinati astenia de sezon
Bitterul suedez este un tonic din plante desavarsit, ce actioneaza atat ca detoxificant, cat si ca reglator al functiilor digestive, hepatice si renale. Are efect relaxant asupra sistemului nervos, ceea ce il recomanda in profilaxia asteniei. Se administreaza cate o jumatate de lingura de extract inainte de fiecare masa, diluat in ceai. Se recomanda cu precadere persoanelor hipotensive, cu predispozitie spre melancolie si depresie.
Primeniti aerul din casa
Faceti un mic efort financiar si achizitionati o lampa de aromaterapie si uleiuri esentiale de pin, menta, rozmarin, cimbru si eucalipt. Actioneaza ca excelente bactericide fiziologice, imprastie o aroma suava in incinte, fiind capabile sa inlature atat mirosurile neplacute (fum de tigara, izuri de mancaruri gatite), cat si sporii de mucegai sau germenii in suspensie. Acum, ca vremea se incalzeste pe zi ce trece, puteti lasa geamurile intredeschise de dimineata pana spre pranz, cand atmosfera este mai putin poluata. Schimbati sau spalati filtrele aparatelor de aer conditionat.
Privilegiati magneziul in dieta
Un studiu american ce a vizat 4.600 persoane, inceput acum doua decenii, a evidentiat ca o dieta cu multe produse bogate in magneziu scade cu 35% riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale, hiperglicemiei si hipercolesterolemiei. Desi nu este singura cercetare care atesta beneficiile unui aport sporit de magneziu, este prima ce arata ca acest element reduce incidenta componentelor asociate bolilor cardiovasculare. Intre cele mai bune surse de magneziu se numara: migdalele, nucile, cerealele integrale, germenii de grau, spanacul, avocado, bananele si stafidele.