Stresul oxidativ are efecte dramatice asupra țesuturilor umane, cercetări recente evidențiind faptul că peste 90% dintre bolile cunoscute au și o componentă oxidativă. Principalele efecte observabile ale stresului oxidativ sunt scăderea puterii de concentrare, modificarea metabolismului, instalarea depresiilor, diviziuni celulare lente sau haotice. A lăsa lucrurile așa e un teren extrem de propice pentru instalarea multor boli și chiar a celor incurabile. Astfel, au fost găsiți antioxidanții. Aceștia, așa cum le spune și numele, acționează asupra mecanismelor celulare, stimulând activitatea enzimelor antioxidante (ca de exemplu superoxiddismutaza) proprii organismului. Acestea din urmă determină anihilarea speciilor reactive de oxigen și restabilirea unui echilibru compatibil cu starea de sănătate.
Cei mai buni și cunoscuți antioxidanți sunt acizii grași, iar dintre aceștia cei din clasele omega 3, 6 și 9 sunt considerați a fi cu cele mai bune rezultate asupra sistemelor oxidante din corpul uman. Diferența dintre aceștia este dată de poziția dublei legături între atomii de carbon în moleculă, fiind poziționată la al treilea,al șaselea sau respectiv al nouălea atom de carbon din molecula acidului gras, de unde și numele. Înainte de a trece la incursiunea în lumea mecanismelor prin care acești acizi grași ajung să vindece țesuturile și organismul, trebuie menționat fatul că dintre toți acizii grași, cei mai eficienți sunt acizii alpha-linolenic (omega 3), acizii linoleic șiGamma-linolenic (omega 6) și acidul oleic (omega 9).
Fiecare dintre aceste forme ale acizilor grași au proprietăți specifice. Astfel, omega 3 sunt formele responsabile de funcționarea normală a creierului și a metabolismului celular. Are, de asemenea, roluri în inflamație, protecție contra bolilor cardiovasculare, artită, boli ale pielii, depresie și boli asociate acesteia.
Dar despre ceilați acizi grași precum și despre cum pot fi ei administrați, în articolul viitor.
Deși inițial s-a considerat faptul că acizii grași omega 6 au proprietăți proinflamatorii, s-a demonstrat experimental faptul că efectul e exact invers. Au efecte analgezice importante, cu aplicații importante mai ales în sindromul premenstrual. De asemenea, păstrează optimă distribuția fibrelor de colagen în piele, oferind forma și structura rezistentă a acesteia.
Structura biochimică a formelor omega 3 și omega 6 permite interacțiunea acestora și conjugarea efectelor benefice pentru oganism. Principalul efect este asupra precursorilor hormonali pe care îi ajustează nevoilor punctuale ale organismului, oferind protecție și echilibru metabolic întregului organism.
Formele omega 9 ale acizilor grași au un rol important în scăderea riscului de apariție a aterosclerozei, bolilor cardiovasculare și atac vascular cerebral. Cercetări recente au demonstrat faptul că acidul oleic omega 9 are efecte deosebite și asupra stimulării eliberării de insulină din celula beta pancreatică, în cazul diabetului de tip 2.
Acești acizi grași mai poartă numele și de acizi grași esențiali, care nu pot fi sintetizați de corpul uman, dar care sunt indispensabili funcționării lui, după cum am văzut din cercetările efectuate până în prezent. Din fericire sunt și surse naturale de acizi grași, dar cea mai sigură cale de administrare a acestora o reprezintă unele forme de suplimente nutritive. Acestea au ca avantaj faptul că oferă doza zilnică ajustată și calculată pentru un efect optim și efecte adverse minime. O concentrație prea mică de acizi grași ar duce la un efect inexistent al acestora, iar o concentrație prea mare ar putea duce fie la un efect disproportionat al acestora, fie la o creștere a stresului oxidativ din cauza stimulării celulare excesive.
Unul dintre noile produse care respectă aceste reguli și proporții nutritive poartă numele de Esprico. Acest produs conține o concentație optimă de acizi grași omega 3 și omega 6, având de asemenea și magneziu și zinc în compoziție. Acest produs nu se adresează doar adulților, ci și copiilor care trebuie sa facă față stresului intelectual. Acest produs le mărește capacitatea de concentrare și atenție, oferind stabilitate prin acești acizi grași și în perioada lor de creștere.
Dincolo de nebunia teoriilor nutriționiste aflate din ce in ce mai prezente în spațiul românesc, acizii grași prezentați în acest articol oferă protecție organismului și o balanță optimă pentru buna funcționare a corpului uman.