Ca în cazul majorității instituțiilor publice, cei interesați pot trimite și solicita Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), începând de joi, documente prin mijloace electronice, potrivit unui act normativ oficializat recent. Această măsură a fost luată, ca și în cazul celorlalte instituții, pentru a limita interacțiunea umană directă, mai ales în contexul extinderii epidemiei de coronavirus din țara noastră.
Concret, Ordinul CNAS nr. 442/2020 permite acum persoanelor asigurate să solicite și să primească online adeverința de salariat eliberată de angajator (modelul poate fi descărcat de la finalul articolului). Totodată, cei asigurați în sistemul național de sănătate pot solicita de-acum CNAS transmiterea online a:
• adeverinței de asigurat, cu valabilitate de 3 luni, pentru asigurații care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conștiință, primirea cardului național;
• adeverinței de asigurat, numai în situația în care cardul național de asigurări de sănătate nu a fost emis, respectiv până la data la care asiguratul intră în posesia acestuia, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii;
• adeverinței de înlocuire a cardului național, pentru situațiile în care se solicită emiterea cardului duplicat.
Pe de altă parte, acum se pot transmite online către casele de asigurări de sănătate toate documentele necesare eliberării adeverinței de asigurat pentru cei ale căror carduri nu au fost emise încă, printre care se numără și actul de identitate, adeverința de salariat de la angajator, dovada depunerii declarației unice sau orice alt act care demonstrează că solicitanții fac parte dintr-o categorie de persoane asigurate.
Ordinul CNAS mai stabilește o obligație pentru casele de asigurări de sănătate, respectiv cea de a “îndeplini orice demers, potrivit domeniului lor de competență, astfel încât să nu fie împiedicat procesul de eliberare a adeverințelor de asigurat sau de acordare a calității de asigurat în cazul persoanelor care au solicitat adeverințele” prin mijloace electronice.
Reamintim că, în această perioadă în care se încearcă limitarea interacțiunilor directe și a extinderii epidemiei de coronavirus, autoritățile au luat decizia, la începutul lunii aprilie, de a suspenda obligația de folosire a cardului de sănătate la medic sau farmacie.