Luni-Vineri (8:00 - 16:00)

Sâmbătă-Duminică (Închis)

0752-030-439

0752-190-150

Str. Jean Louis Calderon, nr. 45

București, România

Afectiunile coloanei lombare- cauze si factori de risc profesional

Afectiunile coloanei lombare- cauze si factori de risc profesional

A. Info
Se estimeaza ca intre 60% si 90% din populatie va suferi de afectiuni ale coloanei lombare la un anumit moment din viata, iar un procent estimat intre 15 si 42% din populatie se afla in suferinta in orice moment, din aceasta cauza.
O ancheta europeana privind conditiile de lucru indica faptul ca 30% dintre angajatii din Europa sufera de dureri la nivelul coloanei vertebrale, acestea gasindu-se in fruntea listei care cuprinde toate afectiunile raportate legate de profesie.

afectiunile coloanei lombarei 1

Cu toate ca pacientii se reabiliteaza complet, in cea mai mare parte dintre cazuri, in urma unui puseu de lumbago, aceste cazuri contribuie totusi, in mare masura, la cifrele privind absenteismul medical.
In plus, rata recurentei afectiunilor coloanei lombare este foarte ridicata – intre 20 si 44% intr-un an – in timp ce, de-a lungul unei vieti, se constata recurente de pana la 85%.

Atentie: Odata traumatizata coloana vertebrala poate deveni sensibila, iar pe de alta parte, probabilitatea reimbolnavirii este mai ridicata atunci cand la locul de munca exista factori de risc care nu au fost corectati.

Desi sunt un fenomen foarte obisnuit pentru toate sectoarele de activitate si locurile de munca, totusi, afectiunile coloanei lombare sunt deosebit de raspandite in anumite sectoare de activitate si in cadrul anumitor profesii: lucratori din agricultura, muncitori din constructii, dulgheri, soferi (inclusiv conducatori de camion si tractor), asistente medicale si infirmiere, ingrijitoare pentru curatenie, personal medical auxiliar, menajere.

Care sunt factorii profesionali care maresc riscul unor afectiuni ale coloanei lombare?

In general, numarul studiilor de specialitate care trateaza factorii de risc de natura psihologica din timpul lucrului este considerabil mai mic decat numarul acelora care se concentreaza pe incarcarea fizica si factorii biomecanici.

Cu toate acestea, se asociaza din ce in ce mai des factorii de natura psiho-sociala cu afectiunile coloanei lombare, in special acolo unde respectivii factori se manifesta in acelasi timp cu cei de natura fizica. Incidenta afectiunilor coloanei lombare este, de asemenea,puternic asociata solicitarilor locului de munca si slabei organizari a munci.


B. Principalii factori de risc de origine profesionala

1.Aspecte fizice ale muncii:
– munca fizica grea;
– ridicarea si manevrarea de greutati;
– pozitii de munca vicioase (de ex.: aplecare, rasucire, pozitii statice);
– vibratii cu actiune asupra intregului corp (de ex.: conducerea vehiculului).

2.Factori psiho-sociali de origine profesionala:
– suport social scazut;
– satisfactie profesionala scazuta.

3.Factori legati de organizarea muncii:
– organizare necorespunzatoare a muncii;
– continutul solicitarilor locului de munca.

C. Cum pot fi prevenite afectiunile coloanei lombare la locul de munca

Atunci cand evalueaza si selecteaza masurile de prevenire, angajatorul trebuie sa acorde atentie urmatorilor factori de risc:

1.caracteristicile sarcinii de munca- de exemplu sarcina grea sau incomod de apucat;

2.efortul fizic necesar executarii sarcinii de munca- de exemplu, solicitarea istovitoare, torsiune, coprul se afla intr-o pozitie instabila

3.caracteristici ale mediului de munca- de exemplu, spatiu insuficient sau alte constrangeri asupra pozitiei angajatului, cum ar fi inaltimea de lucru prea ridicata sau prea joasa, pardoseala alunecosa sau prezentand denivelari;
cerintele activitatii- de exemplu, activitate sau effort fizic prelungite, perioade de odihna insuficiente, distante prea mari pentru deplasarea maselor, ritm de lucru impus;

4.factori individuali – de exemplu, imbracaminte de natura sa ingradeasca posibilitatea de miscare, cunostinte sau instruire inadecvate

D. Ce strategii de prevenire a afectiunilor coloanei lombare puteti implementa dvs., in calitate de angajator?

1.educeti solicitarile fizice;
2.imbunatatiti organizarea muncii;
3.instruiti-va lucratorii;
4.asigurati tratament medical si readaptare;

IMPORTANT:
Serviciul de medicina muncii al centrului nostru poate asigura evaluarea riguroasa a angajatilor firmei dumneavoastra care lucreaza la inaltime (vezi punctul C.-3).

Incheiati un contract pana la sfaristul lunii februarie si primiti un tarif promotional pentru aceasta categorie speciala – personal cu lucru la inaltime- supusa unor riscuri deosebite si care are un pachet extins de examene medical (cereti oferta completand formularul https://alexis-medical.ro/cere-oferta/ si NU UITATI SA PRECIZATI CA ATI CITIT ARTICOLUL) sau telefonic Nicoleta Mihai 0752.030.439

Daca aceste informatii vi s-au parut interesante va invitam sa pareciati pagina centrului nostru cu un “like”.

Protejati-va sanatatea si finatele afacerii dumneavoastra

Leave a Reply