Organizatia Internationala a Muncii sarbatoreste, in fiecare an, Ziua Internationala a Securitatii si Sanatatii in Munca, in data de 28 aprilie. Aceasta o campanie de constientizare care sa atraga atentia asupra tendintelor din domeniul securitatii si sanatatii in munca si asupra proportiilor accidentelor legate de munca, a bolilor profesionale si a accidentelor mortale la nivel mondial.
Angajatorul este obligat sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca, prevede Codul muncii. Acest lucru este valabil chiar daca angajatorul apeleaza la persoane sau servicii exterioare, situatie care nu il exonereaza de raspundere in acest domeniu.
De asemenea, legislatia in domeniu mai stabileste ca angajatorul are obligatia sa organizeze instruirea angajatilor sai in domeniul securitatii si sanatatii in munca, lucru valabil si in situatia in care intervin modificari ale legislatiei in domeniu.
Codul muncii mai prevede ca angajatorul raspunde pentru asigurarea conditiilor de acordare a primului ajutor in caz de accidente de munca, pentru crearea conditiilor de preintampinare a incendiilor, precum si pentru evacuarea salariatilor in situatii speciale si in caz de pericol iminent.
Daca angajatorul nu respecta regulile privind securitatea si sanatatea in munca, atunci el poate fi sanctionat cu amenzi care variaza in functie de natura contraventiilor.
Astfel, exista mai multe praguri de amenzi, acestea fiind cuprinse in Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.
Cea mai mare amenda pentru incalcarea regulilor SSM ajunge la 10.000 lei
Conform Legii nr. 319/2006, cea mai mare amenda pe care o poate primi angajatorul atunci cand incalca regulile de securitate si sanatate in munca este de 10.000 lei. In acest sens, actul normativ prevede mai multe contraventii care pot fi sanctionate cu amenda maxima.
Astfel, angajatorul care nu intocmeste un plan de prevenire si protectie compus din masuri tehnice, sanitare, organizatorice si de alta natura, bazat pe evaluarea riscurilor, pe care sa il aplice corespunzator conditiilor de munca specifice unitatii, risca o amenda cuprinsa intre5.000 si 10.000 lei.
Aceeasi amenda se aplica si atunci cand angajatorul nu obtine autorizatia de functionaredin punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca, inainte de inceperea oricarei activitati.
De asemenea, angajatorul care modifica starea de fapt rezultata din producerea unui accident mortal sau colectiv, in afara de cazurile in care mentinerea acestei stari ar genera alte accidente ori ar periclita viata accidentatilor si a altor persoane, este pasibil de o amenda cuprinsa tot intre 5.000 si 10.000 lei.
In plus, angajatorul este obligat sa asigure salariatilor echipamente individuale de protectie. In caz contrar risca o amenda care poate ajunge pana la 10.000 lei.
Mai mult decat atat, amenzile cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei se aplica si in cazul in care angajatorul nu respecta reglementarile de securitate si sanatate in munca referitoare la:
- delimitarea, ingradirea si semnalizarea zonelor periculoase;
- semnalizarea de securitate si/sau de sanatate la locul de munca;
- asigurarea, marcarea si intretinerea cailor de acces si de circulatie;
- asigurarea iluminatului de siguranta;
- amenajarea locurilor de munca pentru lucrul la inaltime, in spatii inchise si in conditii de izolare;
- folosirea surselor de foc deschis si fumatul la locurile de munca unde acestea sunt interzise;
- prevenirea prezentei peste limitele maxime admise a agentilor chimici, fizici sau biologici, precum si suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului uman;
- prevenirea accidentelor prin electrocutare la executarea, exploatarea, intretinerea si repararea instalatiilor si a echipamentelor electrice, precum si pentru prevenirea efectelor electricitatii statice si ale descarcarilor atmosferice;
- utilizarea, intretinerea, revizia si repararea periodica a echipamentelor de munca;
- organizarea activitatii de pastrare si intretinere a echipamentului individual de protectie;
- asigurarea celei de-a doua surse de alimentare cu energie electrica a echipamentelor de munca.
Cei care nu informeaza viitorii angajati asupra riscurilor locului de munca sunt amendati cu pana la 8.000 lei
Angajatorul are obligatii si in ceea ce priveste informarea salariatilor despre regulile de securitate si sanatate in munca, pe care daca nu le respecta este sanctionat cu amenzi cuprinse intre 4.000 si 8.000 lei.
Potrivit Legii nr. 319/2006, amenzi intre 4.000 si 8.000 lei se aplica angajatorului care angajeaza persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, nu corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute.
In plus, cei care nu informeaza fiecare persoana, anterior angajarii in munca, asupra riscurilor locului de munca, precum si asupra masurilor de prevenire si de protectie necesare, risca amenzi ce pot ajunge pana la 8.000 lei.
Totodata, angajatorul care nu asigura conditii pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru, este pasibil de amenda cuprinsa intre 4.000 si 8.000 lei.
Aceeasi amenda se aplica si atunci cand angajatorul nu indeplineste urmatoarele obligatii:
- sa decida asupra masurilor de protectie care trebuie luate si, dupa caz, asupra echipamentului de protectie care trebuie utilizat;
- sa stabileasca pentru lucratori, prin fisa postului, atributiile si raspunderile ce le revin in domeniul securitatii si sanatatii in munca, corespunzator functiilor exercitate;
- sa elaboreze instructiuni proprii pentru completarea si/sau aplicarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca, tinand seama de particularitatile activitatilor si ale locurilor de munca aflate in responsabilitatea sa;
- sa ia masuri pentru autorizarea exercitarii meseriilor si a profesiilor prevazute de legislatia specifica.
Atentie! Accidentul de munca inregistrat de angajator se raporteaza de catre acesta la inspectoratul teritorial de munca, precum si la asigurator, in caz contrar se aplica o amenda de la 4.000 la 8.000 lei.
Tot o amenda de pana la 8.000 lei se aplica si in cazul in care angajatorul nu prezinta documentele si nu ofera relatiile solicitate de inspectorii de munca in timpul controlului sau al efectuarii cercetarii evenimentelor.
Obligarea salariatilor sa reia lucrul in cazul unui pericol grav, amendata cu sume intre 3.500 si 7.000 lei
Angajatorul este obligat sa desemneze unul sau mai multi lucratori care sa se ocupe de activitatile de protectie si de activitatile de prevenire a riscurilor profesionale din intreprindere si/sau unitate. In cazul nu indeplineste aceasta obligatie, angajatorul poate primi o amenda cuprinsa intre 3.500 si 7.000 lei.
De asemenea, cu aceeasi amenda este sanctionata si firma care nu ia masurile corespunzatoare pentru ca, in zonele cu risc ridicat si specific, accesul sa fie permis numai lucratorilor care au primit si si-au insusit instructiunile adecvate.
In plus, amenzile cuprinse intre 3.500 si 7.000 lei se aplica si atunci cand angajatorul nu respecta regulile urmatoare:
- sa informeze, cat mai curand posibil, toti lucratorii care sunt sau pot fi expusi unuipericol grav si iminent despre riscurile implicate de acest pericol, precum si despre masurile luate ori care trebuie sa fie luate pentru protectia lor;
- sa ia masuri si sa furnizeze instructiuni pentru a da lucratorilor posibilitatea sa opreasca lucrul si/sau sa paraseasca imediat locul de munca si sa se indrepte spre o zona sigura, in caz de pericol grav si iminent;
- sa nu impuna lucratorilor reluarea lucrului in situatia in care inca exista un pericol grav si iminent, in afara cazurilor exceptionale si pentru motive justificate.
Cu o amenda mai mica, cuprinsa intre 3.000 si 6.000 lei este sanctiont angajatorul care nu ia masurile necesare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor, precum si daca nu asigura gratuit materialele igienico-sanitare.
Legea nr. 319/2006 stabileste ca daca activitatea de instruire a lucratorilor si/sau a reprezentantilor acestora se realizeaza pe cheltuiala acestora (partial sau total), respectiv se efectueaza in afara programului de lucru, atunci angajatorul poate fi sanctionat cu amenda de la 2.500 la 5.000 lei.
In plus, angajatorul care nu asigura materialele necesare pentru informarea si instruirea lucratorilor (afise, pliante, etc.) cu privire la securitatea si sanatatea in munca risca amenzi intre 2.000 si 4.000 lei.
Inspectorii de munca si dupa caz inspectorii sanitari constata contraventiile si aplica amenzile contraventionale. Acestia intocmesc proces verbal de contraventie.
Daca faptele constate se incadreaza conform prevederilor legii la infractiuni, inspectorii de munca si inspectorii sanitari vor sesiza de indata organele de urmarire penala competente, conform legii.
Multumim Avocatnet.ro pentru articol!
A venit momentul sa inchei un contract de medicina muncii ?
Daca ai contract cu un alt furnizor si accepti oferta noastra ai, garantat, un cost cu minim 200 de lei mai mic pentru controlul medical periodic.NECONDITIONAT,
Pentru asta, pana la data de 15.05.2015 trimite un mail cu titlul „ACCEPT OFERTA” la adresa office@alexis-medical.ro (da click aici) cu datele de contact pentru a primi oferta noastra.