Este vreme caniculara, iar asta inseamna ca resimtim mai puternic nevoia de hidratare. Pana la urma, masa noastra corporala este reprezentata in proportie de 50%-60% din apa. In decursul a 24 de ore, organismul tau consuma peste 200 ml de apa numai pentru procesul de respiratie.
Prin transpiratie si diureza se pierd totusi cele mai insemnate cantitati de apa si electroliti din organism, iar toate acestea trebuie inlocuite rapid.
Altfel, exista riscul deshidratarii manifestate prin: senzatie de sete, buze si limba uscata, lipsa de energie, apatie, crampe musculare.
Cand pierzi lichide, pierzi si saruri si minerale
Nivelurile de sodiu, potasiu si alti electroliti din organism pot sa scada in mod periculos pe parcursul unei zile fierbinti. Este esential, deci, sa anticipezi si sa inlocuiesti constant pierderile de lichide printr-un aport de alimente si lichide care sa contina suficienta apa si minerale (sodiu, potasiu, magneziu, etc), pentru a se mentine starea de echilibru (homeostazie) a organismului.
Aportul de electroliti este esential pentru o mare varietate de functii biologice, astfel ca in special sodiul si potasiul, prin intermediul sistemului ATP-azic participa activ la transportul multor substante si la mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului. Inlocuirea sarurilor pierdute prin transpiratie trebuie facuta natural, iar o solutie practica si economica este apa minerala naturala carbogazoasa.
Alege tipul de apa potrivit pentru tine
Toate apele minerale par la fel, dar fiecare are propriul gust, depinzand de structura geologica a zacamantului, cu compozitie minerala diversa. O caracteristica importanta, precizata pe eticheta, este cantitatea de reziduu sec. Acesta reprezinta cantitatea de particule solide care raman dupa ce apa a fost incalzita la 180 de grade Celsius.
In functie de cantitatea de reziduu sec, exista trei categorii de ape minerale naturale:
-Foarte slab mineralizate- continutul de saruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 50 mg/l.
-Ape slab mineralizate sau oligominerale (mai putin de 500 mg/l de reziduu sec)
-Puternic mineralizate – continutul de saruri minerale, calculat ca reziduu fix total, este mai mare de 1.500 mg/l.
Mineralele echilibreaza organismul
Exista voci care spun ca nivelul de minerale ridicat din anumite ape minerale reprezinta un pericol pentru organism pe timp de canicula. Cu toate acestea, in decursul studiilor facute, s-a constatat ca aportul de apa minerala naturala bogata in sodiu nu a modificat nivelul tensiunii arteriale al subiectilor. Acest lucru este explicat de actiunea ionilor de bicarbonat asupra efectelor negative ale sodiului. Mai mult, prezenta potasiului si magneziului in compozitia acestor ape, cu rol de protectie la nivel cardiovascular, ajuta la inhibarea efectelor sodiului.