Bolile autoimune sistemice

Sistemul imunitar este un complex organizat din numeroase celule, mediatori si anticorpi destinati recunoasterii, depistarii rapide si distrugerii agentilor straini, daunatori organismului.

Bolile autoimune apar atunci cand tesuturile sunt in mod eronat atacate de propriul sistem imunitar al organismului.
boli-autoimune 15.10  - boli autoimune 15 - Bolile autoimune sistemice
Mecanismul care determina declansarea bolilor autoimune nu este cunoscut pana in prezent, desi exista o multitudine de ipoteze.

Caracteristic bolilor autoimune este faptul ca, pe langa afectarea articulatiilor, mai sunt afectate numeroase alte structuri, organe si aparate. Aceste afectiuni se cunosc sub denumirea de boli autoimmune sistemice fiind reprezentate de: poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, lupusul eritematos sistemic, sclerodermia sistemica, artrita psoriazica, artrita reactiva, boala Reiter, boala Behcet, artritele enteropatice – din bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn, rectocolita ulcerohemoragica etc). Este vorba despre o patologie vasta, cu manifestari complexe si variate necesitand tratament medicamentos de lunga durata care, din nefericire nu are rolul de a induce vindecarea bolii, ci doar ameliorarea simptomatologiei si prelungirea perioadei de remisiune.

Voi defini, pe scurt, cateva caracterisitici ale bolilor enumerate anterior.

Poliartrita reumatoida

Este o boala sistemica caracterizata prin afectarea inflamatorie si simetrica a mai multor articulatii periferice, frecvent a celor de la nivelul degetelor si incheieturii pumnului. Ulterior, se extinde la nivelul articulatiilor umarului, genunchiului si altor articulatii. Se poate insoti de aparitia de noduli subcutanati precum si de afectarea vaselor mici de la nivelul unghiilor si pielii, a structurilor nervoase periferice, a functiei pulmonare, cardiace, renale si a sistemului hematopoetic.

Apare frecvent la femei intre decadele 3 si 5 de viata, iar la stabilirea diagnosticului precoce stau manifestarile inflamatorii articulare, determinarea unor markeri ai inflamatiei: proteina C reactiva si a VSH-ului, determinarea imunitatii, precum si a factorului reumatoid. Foarte importanti, sunt anticorpii anticitrulinici – care permit depistarea bolii inainte de aparitia manifestarilor clinice.

Spondilita anchilopoetica (SA) afecteaza adultii tineri de sex masculin si se manifesta prin afectarea si rigidizarea coloanei vertebrale, a centurilor scapulare si sacroiliace, afectiuni oculare specifice si manifestari cardiac (tulburari de ritm sau de conducere). Ca investigatii diagnostic se utilizeaza pe langa markerii inflamatiei si deteminarea haplotipului HLA-B27, care, desi nespecific, poate sa anunte asocierea SA cu anumite complicatii. Un diagnostic stabilit precoce permite, prin efectuarea kinetoterapiei specializate mentinerea mobilitatii articulatiilor si mentinerea posturii.

Artrita este un proces inflamator cronic al structurilor de la nivelul unei articulatii. Se manifesta frecvent printr-un aspect de zona inflamata – tumefiata, insotita de caldura, roseata, durere si limitarea capacitatii de mobilizare a articulatiei. Artrita poate apare secundar unei infectii sau unor traumatisme, dar, cel mai frecvent, este o manifestare a unei boli autoimune.

Artrita psoriazica apare la aproximativ 10% dintre pacientii atinsi de psoriazis si se manifesta prin artrita articulatiilor interfalangiene distale, a unor leziuni cutante si unghiale specifice.

Artritele reactive apar secundar unei infectii (respectiv a unui episod de dizenterie sau a unor boli sexuale dobandite). Se manifesta prin inflamatia acuta a unor articulatii mari (cel mai frecvent genunchii), sunt asimetrice si apar la cateva zile sau saptamani dupa episodul infectios. Este binecunoscuta triada diagnostica: uretrita, artrita, conjunctivita. Din fericire, tratamentul cu antibiotic specifice agentului infectios declansator duce la remiterea de durata a simptomatologiei.

Tot in cadrul bolilor autoimune se mai incadreaza si bolile de tesut conjunctiv – precum lupusul eritematos sistemic, sclerodermia sistemica si dermato -, respectiv polimiozita.

Lupusul eritematos sistemic apare frecvent la femeile tinere, aflate in perioada fertila si poate fi indus de administrarea unor anumite medicamente (hidralazina, izoniazida, metildopa etc.). Diagnosticul este stabilit pe baza evidentierii unor markeri imunologici specifici cum ar fi Ac – antinucleari, anti Ro, anti La. Boala afecteaza vasele mici – arteriole, capilare, venule, manifestandu-se prin astenie fizica si aparitia de fenomene artritice simetrice associate cu mialgii, eritem cutanat facial cu aspect caracteristic de “aripi de fluture”.

Afectarea cuprinde si zona cardiaca, pulmonara, renala, gastrointestinal si oculara. Boala se caracterizeaza prin alternanta perioadelor de exacerbare si a celor de remisie a simptomatologiei, rolul tratamentului fiind de ameliorare si de prelungire a perioadelor de remisiune.

Sclerodermia sistemica este o boala de etiologie necunoscuta care poate fi declansata de expunerea la anumite substante, precum silicatii, policlorura de vinil, bleomicina si care se manifesta prin afectarea inflamatorie vasculara a vaselor mici. Se manifesta prin aparitia fenomenului Raynaud – inrosirea, albirea si invinetirea dureroasa a degetelor mainilor, indurarea pielii de la nivelul degetelor mainilor si picioarelor, a fetei, antebratelor si gambelor, ulterior putandu-se generaliza. Se insoteste de afectarea functiei pulmonare, renale, gastrointestinale si cardiace. Diagnosticul este determinat de aspectul clinic specific, iar tratamentul este simptomatic si cu rol de a incerca controlul bolii. Nu exista deocamdata un tratament curativ.

Polimiozita si dermatomiozita

Este o boala rara manifestata prin atonia si atrofia musculaturii de la nivelul centurilor umarului si soldului, care se poate extinde si afecta musculatura repiratorie determinand insuficienta respiratorie. Diagnosticul este ridicat de aspectul clinic si de analiza electromiografica si a markerilor de afectare musculara. Tratamentul vizeaza recuperarea prin kinetoterapie specifica a functiei muscular si un tratament de intretinere medicamentos specific.

Ca tratament de intretinere a bolilor sistemice autoimune se utilizeaza corticoizii, o clasa specifica de agenti terapeutici – agenti antireumatici care modifica evolutia bolii -DMARDs de tip metotrexat, azatioprina, ciclosporina, cicofosfamida, micofenolat mofetil, precum si a unor agenti terapeutici imunosupresori noi, specifici, cum ar fi anti TNF, imatinib mesilat, rapamicina. In ciuda tuturor progreselor effectuate in domeniu, deocamdata nu s-a identificat o substanta medicamentoasa care sa aiba rol curativ in aceasta gama larga de patologii invalidante prin complicatiile multiple si durata.

Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru un contract de medicina muncii va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon 0744.488.735 / 0752.030.439 / 0752.190.151

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *