Luni-Vineri (8:00 - 16:00)

Sâmbătă-Duminică (Închis)

0752-030-439

0752-190-150

Str. Jean Louis Calderon, nr. 45

București, România

Ce analize si investigatii trebuie sa faci daca esti fumator

Ce analize si investigatii trebuie sa faci daca esti fumator

Ce analize si investigatii trebuie sa faci daca esti fumator

Fumatul dauneaza sanatatii, stim cu totii, …fumatori sau nefumatori.
Periculos este ca multe dintre efectele lente ale acestui viciu sunt asimptomatice in fazele intiale de instalare.

investigatii fumatori 2

Fumatul dauneaza prin mai multe mecanisme:

  • Nicotina care afecteaza vasele si sistemul nervos;
  • Gudroanele – substante cancerigene;
  • Monoxidul de carbon – substanta care afecteaza legarea oxigenului in globulele rosii si poate produce o “anemie” ce nu se evidentiaza la analizele de rutina.

Fumatul afecteaza vasele de sange mici cu pereti musculari – arteriolele. Aceste arteriole se gasesc in organe, dar si la nivelul degetelor mainilor sau picioarelor. Nicotina duce la diminuarea calibrului arteriolelor.
Efectul consta in scaderea drastica a fluxului de sange care trece prin aceste arteriole pentru a aduce nutrienti si oxigen celulelor destinate. Apar astfel tulburari trofice la nivelul tesuturilor irigate de aceste arteriole, tulburari care pot merge pana la moarte celulara si instalarea gangrenelor. Acesta este motivul pentru care marii fumatori ajung la amputatie de degete.

Evident ca acest vasospasm apare si la nivelul organelor interne si este mai putin vizibil, generand tot felul de disfunctii – infarct miorcardic, alte tipuri de infarct, tulburari neuronale, tulburari gastrice si intestinale, tulburari ale gustului (fumatorii au gustul atenuat, de aceea imediat dupa renuntarea la fumat acestia au tendinta de a face excese alimentare pentru ca alimentele au gust mai bun) etc.

Nicotina afecteaza si sistemul nervos, generand in timp anxietate, stare de nervozitate, stare de stres, tulburari de memorie pana la dementa.

Hemoleucograma uzuala nu poate pune in evidenta efectele fumatului, insa anumite analize medicale indicate special pentru a urmari unele efecte pot decela efectul nicotinei si gradul de afectare la nivelul unor tesuturi.

Timpii de coagulare
Fumatul creste usor vascozitatea sangelui si accelereaza coagularea, motiv pentru care timpii de coagulare sau factorii de coagulare pot fi usor modificati.
Un caz aparte apare la femeile fumatoare care doresc sa ia anticonceptionale (si acestea afecteaza vascozitatea si coagubilitatea) – in aceasta situatia riscul dee cheag pe vase (tromboza) crescand considerabil. De aceea medicii recomanda ca femeile fumatoare sa aleaga anticonceptionale doar pe baza de progesteron.
Timpul de reumplere capilara – este o analiza simpla pe care oricine o poate realiza oriunde, fara sa fie necesara prezenta unui medic. Timpul de reumplere capilara se refera la timpul in care vasele de sange mici se reumplu cu sange dupa o perioada de presiune. Mai exact tineti presiune pe degetele mainilor sau picioarelor timp de 15 secunde (apasati puternic), apoi ridicati brusc. Intr-un tesut bine irigat in cel mult doua secunde se reface culoarea pielii, intr-un tesut afectat acest timp este mai lung. Mecanismul este simplu: prin presiune se preseaza vasele si nu mai lasa sangele sa treaca, apoi la ridicarea presiunii vasele ar trebui sa se reumple cu sange in functie de calibrul lor, dar si de vascozitatea sangelui, uneori si de temperatura (daca sunt mainile reci, deci au deja vasoconstrictie si pe fond de temperatura, reumplerea vaselor dureaza mai mult).

Nicotina este vinovata si pentru dependenta privind fumatul, dar si pentru toxicitate hepatica daca se fumeaza prea mult, daca se asociaza fumatul cu plasturi cu nicotina sau daca este asociat excesul de fumat cu excesul de alcool sau medicamente toxice hepatice. Toate aceste efecte apar pentru ca nicotina se metabolizeaza in ficat.
Deloc de neglijat este acest gaz – monoxid de carbon – care se inhaleaza din fumul de tigata si care afecteaza si fumatorii pasivi.

Monixidul de carbon ocupa in globulele rosii locul oxigenului. Astfel ca gobulele rosii din sange nu mai pot transporta oxigenul de la plamani la tesuturi. Ceea ce este mai grav consta in faptul ca legarea monoxidului de carbon in globulele rosii este ireversibila, deci aceste celule sunt compromise pana la moartea lor. Practic fumatorul la analizele uzuale de sange prezinta hemoglobina normala, numar suficient de globule rosii, poate chiar spre limita superioara, dar de fapt este anemic pentru ca o parte din aceste globule nu isi mai pot indeplini functia.

Pentru a observa care este procentul de globulle rosii „ocupate” de monoxid de carbon se face o analiza de sange: carboxihemoglobina (adica acea cantitate din hemoglobina incarcata ireversibil cu monoxid de carbon).
Datorita acestui efect al monoxidului de carbon fumatorii obosesc mult mai repede (globulele rosii nu pot transporta suficient oxigen la tesuturi). Mai mult decat atat, fumatorii sunt mai putin energici, atat efectele indirecte ale nicotinei cat si ale monoxidului de carbon afectand metabolismul energetic. Prin urmare cei care se lasa de fumat observa ce-i drept ca au mai multa pofta de mancare si ca aceasta este mai gustoasa, dar totodata observa ca se simt mai bine, mai energici, au putere sa faca mai multe lucruri si simt ca au foarte mult timp deodata, timp cu care unii chiar simt ca nu stiu ce sa faca in prima perioada de renuntare la fumat. Si pentru ca tot am deschis discutia, trebuie sa siti ca daca va hotarati sa renuntati la fumat, multa vreme veti mai simti pofta unei tigari. Este un fenomen firesc pe care trebuie doar sa il acceptati, dar nu sa cedati in fata lui.

Gudroanele au cu certitudine efecte cancerigene la nivelul plamanilor, ramanand in discutie si alte efecte ale acestora care nu s-au certificat inca neexistand suficiente studii.
Se poate face o simpla radiografie pulmonara pentru a observa modificari tipice la fumatorul de peste 5 ani. In cel mai nefericit caz se poate observa cancerul pulmonar.

Spirometria este o analiza care arata capacitatea plamanului de a se umple cu aer. Este o analiza foarte importanta in multe situatii, inclusiv in astm (fumatul este astmatogen) sau BPOC (boala care poate fi cauzata si de fumat).

Ce zici? Nu ar fi bine sa te lasi de fumat? Nu neglija factorul economic, tigarile sunt scumpe si iti fac rau.
Daca vrei sa iti testezi starea de sanatate „bombardata” sau nu cu tigari iti recomandam sa optezi pentru un set de analize cu reducere de 15%” disponibil atat pentru clientii corporate cat si pentru persoanele fizice.

Pentru detalii te rog sa trimiti un mail cu datele de contact la adresa: office@alexis-medical.ro sau
sa suni la telefon : 0752.030.439 / 021.310.04.58/ 0723.069.101

Daca ne dai si un „like”, iti multumim !

La telefon sau pe mail nu uita sa mentionezi ca ai citit acest anunt.

Leave a Reply