Ce stiti despre antiinflamatoare?

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) inhiba enzima ciclooxigenaza (COX) care este implicata in sinteza unor substante denumite prostaglandine cu rol important in aparitia durerii, a inflamatiei si a febrei. Exista trei tipuri de COX: COX-1, COX-2 si COX-3. In functie de selectivitatea pe care o au pentru un anumit tip de cicloxigenaza, antiinflamatoarele nesteroidiene se clasifica in: antiinflamatoare nesteroidiene clasice (generatia I) cum ar fi diclofenac, indometacin, ibuprofen, ketoprofen, piroxicam, tenoxicam, ketorolac si antiinflamatoare nesteroidiene inhibitoare selective de COX2 (generatia a II-a) ca de exemplu celecoxib, rofecoxib, etoricoxib.

ce stiti despre anitiinflamatoare 18.12  - ce stiti despre anitiinflamatoare 18 - Ce stiti despre antiinflamatoare?

Medicamentele antiinflamatoare pot fi clasificate in functie de structura chimica in antiinflamatoare steroidiene si nesteroidiene.
Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) inhiba enzima ciclooxigenaza (COX) care este implicata in sinteza unor substante denumite prostaglandine cu rol important in aparitia durerii, a inflamatiei si a febrei.

Exista trei tipuri de COX: COX-1, COX-2 si COX-3. In functie de selectivitatea pe care o au pentru un anumit tip de cicloxigenaza, antiinflamatoarele nesteroidiene se clasifica in: antiinflamatoare nesteroidiene clasice (generatia I) cum ar fi diclofenac, indometacin, ibuprofen, ketoprofen, piroxicam, tenoxicam, ketorolac si antiinflamatoare nesteroidiene inhibitoare selective de COX2 (generatia a II-a) ca de exemplu celecoxib, rofecoxib, etoricoxib.

Beneficii

Aceste medicamente sunt utilizate pentru efectul antiinflamator (reducerea inflamatiei acute sau cronice), analgezic (calmarea durerii) si in unele cazuri antipiretic (scaderea sau prevenirea febrei).

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt indicate in tratarea afectiunilor inflamatorii si degenerative dureroase ale sistemului osteomuscular (artrita, artroza, spondilita, reumatism articular si inflamator), a durerilor de cap, a durerilor menstruale etc. Reactiile adverse (dezavantajele) se pot manifesta la nivelul gastro-intestinal, sistemului nervos central, sistemului imunitar), aparatului respirator (crize de astm bronsic).

Administrarea acestor medicamente este asociata cu un risc crescut de aparitie a unor efecte adverse severe la nivel cardiovascular (hipertensiune, infarct). Uneori pot sa apara fenomene de fotosensibilizare, de aceea pe perioada folosirii AINS este indicat sa se evite expunerea la soare si se recomanda protectia pielii cu ajutorul cremelor cu factor de protectie solara.

Precautii

Este recomandat ca administrarea unui medicament antiinflamator sa fie facuta numai dupa un consult medical de specialitate la medic sau farmacist, pentru o estimare corecta a riscurilor si a beneficiilor.

Alegerea antiinflamatorului potrivit si doza recomandata depind de mai multi factori care tin atat de medicamentul prescris, cat si de pacient.

Administrarea AINS se face cu precautie, respectand indicatiile medicului sau ale farmacistului. Intotdeauna se administreaza doza de antiinflamator cea mai mica ce prezinta efectul terapeutic dorit si pe perioada cea mai scurta de timp.

Toate AINS care se elibereaza fara prescriptie medicala se pot administra doar ocazional, pe perioade scurte de timp. Tratamentul cu AINS pe o perioada mai lunga de 10 zile se face numai la recomandarea medicului. Pentru pacientii care urmeaza un tratament cu antiinflamatoare pe o perioada lunga de timp este recomandata o monitorizare adecvata, pentru a evita aparitia efectelor adverse si pentru modificarea tratamentului in cazul in care acest lucru este necesar. Administrarea unor doze mai mari decat cele prescrise sau asocierea mai multor antiinflamatoare cresc riscul de aparitie a efectelor adverse.

Administrarea pe cale orala, se recomanda sa fie facuta in timpul mesei, cu un pahar plin cu apa sau lapte. Pe durata tratamentului este indicata asocierea cu un antiacid pentru a preveni aparitia efectelor adverse la nivelul stomacului.

Inaintea administrarii unor medicamente pentru raceala care contin alte substante din aceeasi clasa, este indicat sa fie consultat medicul sau farmacistul pentru a evita interactiunile nedorite sau depasirea dozei terapeutice.

In cazul copiilor cu varsta sub 6 luni, tratamentul cu AINS se face doar la indicatia medicului. Acesta trebuie informat inainte de folosirea AINS in reducerea febrei deoarece acest simptom poate sa indice probleme serioase de sanatate.

Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru un contract de medicina muncii va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon  0752.030.439 / 0752.190.151

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *