Ce trebuie să faceți în sezonul de gripă?


Ce trebuie să faceți pentru a vă feri de gripă?

Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun.

  • Spălaţi-vă mâinile, des, cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi, atunci când ați luat contact cu persoane bolnave, înainte de a mânca sau de a vă atinge faţa.

Soluțiile dezinfectante pentru curăţarea mâinilor pot fi, de asemenea, eficiente.

- Ce trebuie s   faceti in sezonul de gripa    - Ce trebuie să faceți în sezonul de gripă?
  • Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul sau gura, pentru că microbii se răspândesc frecvent atunci când o persoană atinge un obiect contaminat, atingându-şi apoi ochii, nasul sau gura.

Curăţaţi frecvent suprafeţele dure, cum ar fi mânerele uşilor, cu un produs normal de curăţare.

Dezinfectați regulat obiectele pe care le folosesc mai multe persoane.

Tușiți sau strănutați în palmă, folosind batiste de unică folosință

  • când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu o batistă.
  • după utilizare aruncați batista la gunoi.
  • spălațivă pe mâini după ce tușiți sau strănutați,pentru a nu contamina cu virusul gripei obiectele pe care le atingeți. 

Aceste măsuri sunt necesare pentru a evita îmbolnăvirea altor persoane.

Aerisiți des încăperile, pentru a dilua cantitatea de particule contaminante.

Ieşiţi zilnic la aer curat, indiferent de temperaturile de afara. Mergeti pe jos, faceți plimbâri prin parc și diferite activități ușoare în aer liber.

Sterilizați aerul din încăperi cu ajutorul lămpilor cu ultaviolete sau cu ajutorul uleiurilor esențiale prin aromaterapie sub formă de aerosoli (răspândite cu ajutorul difuzorului sau în aerul pe care îl respirăm). Uleiurile esenţiale antiseptice dezinfectează şi purifică aerul, limitând transmiterea răcelii și gripei. În plus, aerosolii contribuie la scăderea numărului microbilor din căile respiratorii, fiind eficienți și în tratarea infecțiilor respiratorii. Efecte antivirale și antibacteriene puternice au uleiurile esențiale de eucalipt, cuișoare, isop, santal, cimbru, arbore de ceai.

Evitaţi aglomeraţiile! Gripa se transmite în special pe calea aerului. Nu staţi în centre comerciale și in alte spații aglomerate mai mult decât este necesar.

Purtați îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului.

Evitați în această perioadă fumatul și alcoolul pentru că vă slăbesc imunitatea.

Purtați masca de protecție.

Masca de protecție este necesară dacă aveți gripă sau răceală, pentru a limita transmiterea bolii altor persoane. Dacă sunteți sănătos vă poate proteja de viroze și alte boli respiratorii contagioase. Condiția de bază este să alegeți masca potrivita și să o purtați corect.

Adoptați un stil de viață sănătos

Alegeți o alimentație sănătoasă bogată în fructe și legume, faceți zilnic mișcare, practicați un sport sau faceți diverse activități fizice, odihniți-vă suficient, relaxați-vă și beți suficinetă apă.

Un stil de viață sănătos vă ajută să aveți o imunitate bună. Iar o imunitate bună vă ferește de gripă.

Vaccinul antigripal

Prevenția gripei se poate realiza și prin vaccinare antigripală.

Virusul gripal suferă mutații genetice frecvente. De aceea, vaccinarea antigripală trebuie să se facă in fiecare an. Indicație pentru vaccinare au in primul rand persoanele cu risc crescut de a contacta gripa, respectiv persoanele cu boli cronice (diabet zaharat, boli cardiovasculare decompensate, ciroză hepatică etc), infecții severe (ex infecție HIV).

Atenție:

Vacinul antigripal NU va protejează de răceală. Adica o persoană vaccinată antigripal poate să facă mai multe episoade de răceală și chiar forme mai atenuate de gripa.

Perioada de vaccinare ideală este in înainte de sezonul de gripă, respectiv in luna octombrie- noiembrie a fiecărui an.

Vaccinarea se poate realiza oricând in sezonul rece, dacă pesoana nu este afectată de boală.

Retineți însă că proteția imunitară împotriva gripei nu apare imediat după vaccinare. O perioadă de 2-3 săptamâni după data vaccinarii organismul nu este protejat împotriva gripei. O persoană care se vaccinează in plin sezon anigripal poate să facă gripa in urmatoarele 1-2 săptămâni după vaccinare.

Vaccinarea antigripală este contraindicată pentru persoanele care prezintă simptome de răceală sau gripă!


Vaccinurile antigripale care se comercializeaza momentan in Europa sunt vaccinuri trivalente, impotriva virusurilor gripale A ( doua tulpini de virus gripa A: H1N1 si H3N2 si virus gripal B)
Pentru coronavirus-virusul gripal provenit din China inca nu s-a dezvoltat un vaccin.

Daca aveți simptome asemănătoare gripei, izolați-vă de restul familiei şi prezentați-vă la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului adecvat.

https://giphy.com/gifs/3o6fJ5Aj2KNnYrtBkc/html5


Dr. Mariana Olingheru

Medic specialist Medicină de Familie

Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *