Dr Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicina de Familie
Specialist în Fitoterapie și Apiterapie
Spre deosebire de variantele anterioare ale SARS Cov-2, infecția cu varianta Omicron a virusului SARS CoV-2 se manifestă în mod diferit.
Iată ce trebuie să știți pentru a identifica la timp infecția:
Simptomele apar mult mai devreme
Spre deosebire de variantele anterioare ale SARS Cov-2, unde perioada de incubație era de 5-6 zile, in cazul variantei Omicron, simptomele apar foarte devreme, respectiv la 1-2 zile de la contactul cu o persoană pozitivă.
Simptome asemănătoare cu răceala comună sau traheobronșita
In infecția cu varianta Omicron apar simptome clasice de răceală sau de traheobronșită: durere în gât, dificultăți la înghițire, tuse uscată iritativă, congestie nazală, nas înfundat, strănut, disfonie (răgușeală), durere retrosternală accentuată de tuse, durere de cap, oboseală accentuată.
Omicron nu afectează plămânii ci mai degrabă faringele
Varianta Omicron a viruslui SARS CoV-2 afectează in special faringele
Dacă varianta Delta a afectat cu precădere plamânii, varianta Omicron afectează în special căile aeriene superioare, multiplicându-se mai ales in faringe.
Simptome noi in infecția cu Omicron
Datorită modificărilor suferite de virusul SARS CoV-2, varianta Omicron și-a schimbat patogenitatea. Astfel, în infecția cu varianta Omicron apar precoce simptome noi precum
- Conjunctivită
- Transpirații nocturne abundente
- Dureri musculare puternice
Aceste simptome, care diferă de manifestările anterioare ale infecției Covid -19 sunt cauzate de inflamație și de modificările imunologice pe care le dermină infecția cu noua tulpina modificată a virusului SARS CoV-2.
- Căderea părului este un alt simptom nou raportat, care apare însă tardiv, in convalescență, fiind cauzată de procese imunologice complexe, respectiv de prăbușirea imunității după faza acută a infecției.
Simptome ușoare și necesar de spitalizare scăzut
Asa cum arată toate raportările mondiale în prezent, infecția cu varianta Omicron are simptomatologie redusă ca gravitate iar necesarul de spitalizare este scăzut. Dacă pentru varianta Delta necesarul de spitalizare a fost de 10- 12 zile, in varianta Omicron spitalizarea s-a redus la 4-5 zile.
Capcanele infecției cu varianta Omicron
Infecția cu varianta Omicron poate fi inșelătoare deoare lipsesc simptomele deja cunoscute ale COVID 19: febră, dificultate în respirație, afectarea gustului sau a mirosului.
Ce trebuie făcut?
Păstrați în continuare măsurile de igienă cunoscute. În plus,este necesară testarea (ideal prin exudat faringian) și inițierea tratamentului mult mai precoce, în toate cazurile de contact pozitiv sau la primele simptome de viroză respiratorie, deoarece, deși mortalitatea este mult mai scăzută, contagiozitatea este foarte ridicată.
Deși s-au raportat forme ușoare, și în cazul variantei Omicron pot să apară complicații, in special sinuzite, pneumonii interstițiale, suprainfecții bacteriene etc.
Aici link pentru promotia la testul Covid.