Ce trebuie sa stiti despre testul rapid pentru depistarea gripei?

Dr Mariana Olingheru
Medic specialist Medician de Familie
Specialist In Fitoterapie si Apiterapie
 
 
Testul rapid pentru depistarea gripei Influenza A+B este un test gripa calitativ, imunocromatografic,  care poate detecta virusurile gripale Influenza A și B in secretiile nazale si/sau faringiene la persoanele care au simptome.
Se recomanda efectuarea unui test gripa rapid pentru detectarea antigenelor virale din secretiile nazale, cantitatea de virusuri fiind mai mare decat cea din secretia faringiana.
Testul de gripa pune in evidenta prezenta antigenelor gripale A si B dar nu poate stabili subtipurile de gripa. Rezultatele pozitive la testul rapid de gripa trebuie urmate de testari suplimentare pentru stabilirea tulpinii si subtipului. Acest lucru nu este insa necesar in practica medicala curenta.

IATA CE TREBUIE SA STITI DACA DORITI SA VA TESTATI PENTRU GRIPA:

1.Efectuati testul cat mai rapid de la debutul simptomelor , respectiv in primele 48 de ore de la aparitia acestora. Pe masura ce boala evolueaza, cantitatea de virus gripal in secretia nazala scade.

2.Nu faceti spalaturi nazale cu apa, ser fiziologic sau apa de mare  inainte de a efectua testul pentru depistarea gripei! Cantitatea de virusuri din secretiile nazale scade semnificativ iar rezultatul testului poate iesi fals negativ.

3.Care sunt simptomele sugestive pentru gripa?
– debut brusc al bolii, cu febra
– dureri musculare, dureri osoase
– oboseala accentuata, stare generala de rau
– durere de cap constanta
– tuse persistenta, chinuitoare
Anumite subtipuri de gripa se pot manifesta insa si cu rinoree (secretie nazala abundenta) sau cu simptome digestive (greta, diaree, varsaturi).
 
 
4.Nu se recomanda efectuarea unui test de gripa rapid pentru depistarea gripei daca nu aveti nici un simptom, chiar daca ati venit in contact cu persoane care au gripa. 
Rezultatul unui test de gripa este negativ pentru toate persoanele fara simptome, chiar daca au contactat virusul si sunt in perioada de incubatie, deoarece acesta nu este inca prezent in secretiile nazale testate.
 
5.Care este principalul beneficiu al testarii?
Testul de depistarea rapida a gripei va ajuta medicul in stabilirea tratamentului adecvat, respectiv a tratamentul antiviral.
 
6.Daca testul este pozitiv, probabilitate sa aveti gripa este foarte mare. In functie de concluziile examenului clinic si a istoricului medical, medicul va decide tratamentul adecvat pentru dumneavoastra. Este bine de stiut ca testul poate sa fie si fals pozitiv.
Retineti: Un test pozitiv nu indica complicatiile bolii!
            
Este bine de stiut ca testul poate sa fie si fals negativ.
Daca testul este negativ, dar aveti simptome sugestive de gripa  si alte problemem de sanatate, medicul va poate indruma pentru teste complementare de diagnosticare a gripei (ex: testele de imunoflorescenta, culturile virusului sau testele moleculare RT-PCR). Aceste teste sunt recomandate de catre medicul specialist de boli infectioase si la persoanele pozitive la testul rapid pentru depistarea gripei care sunt in grupa de risc si la care decizia de tratament antiviral este foarte importanta.
 
7.Retineti: Un test negativ astazi, nu indica faptul ca nu veti face gripa in perioada urmatoare. Riscul de a contacta boala este prezent pe tot parcursul sezonului gripal.
 
8.Este obligatorie testarea pentru diagnosticul de gripa?
Testarea virusurilor gripale nu este obligatorie pentru diagnostic este insa foarte utila in anumite cazuri.
Retineti ca medicul poate pune diagnosticul de gripa doar in baza examenului clinic   si sa decida inclusiv inceperea tratamentului antiviral atunci cand starea pacientului  o impune, fara sa fie necesara testarea viruslui gripal.
 
9.Gripa se vindeca si fara tratament antiviral
Este important sa stiti ca  medicul, in cadrul consultatiei va decide cel mai potrivit tratament pentru dumneavoastra. Este posibil ca medicul sa nu va recomande tratament antiviral ci doar un tratament simptomatic, chiar daca testul rapid pentru depistarea gripei a fost pozitiv. Tratamentul antiviral este rezervat persoanelor cu risc de a dezvolta complicatii.
 
10.Tratamentul antiviral in gripa
Tratamentul antiviral disponibil in Romania este oseltamivir. Acest tratament este recomandat de catre medic oricarui pacient suspectat sau confirmat, care: 
– prezinta o boala complicata sau severa (inclusiv toti pacientii spitalizati) 
– prezinta un risc mai mare pentru complicatiile gripei (grupele la risc)
 
11.Retineti:

test gripa - consultatii in sezonul gripei si al racelii 1 - Ce trebuie sa stiti despre testul rapid pentru depistarea gripei?
  • Nu luati tratament antiviral fara recomandarea medicului, chiar daca aveti gripa.
  • Nu luati tratament antigripal preventiv, de teama ca veti face gripa.

Conform recomandarilor OMS, chimioprofilaxia antivirala nu este recomandata de rutina in prezent. Doar medicul poate decide administrarea profilactica la persoanele din grupa de risc.

  • Nu va autotratati daca credeti ca ati putea avea gripa. Medicul va poate recomanda cel mai potrivit tratament pentru dumneavoastra.

DACA AVETI SIMPTOME SUGESTIVE DE GRIPA:

  • Nu luati antibiotice!
  • Nu luati aspirina (acid acetilsalicilic)  sau produse pentru raceala care contin acid acetilsalicilic!
  • Adresati-va medicului cat mai curand de la aparitia simptomelor!
  • Efectuati testul rapid pentru depistarea gripei daca medicul decide ca este necesar pentru recomandarea tratamentului.
  • Respectati toate masurile de igiena pentru a preveni transmiterea bolii altor persoane.

De ce primiti acest email ?

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *