Nerespectarea prevederilor legate de asigurarea serviciilor de medicina muncii indiferent de domeniu, public sau privat, constituie o contraventie.
Legislatia in vigoare – HG 857/2011 – prevede amenzi atat pentru angajator cat si pentru angajat!
Art. 52. – Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice urmatoarele fapte:
a) neasigurarea de catre angajatori din orice domeniu de activitate, public si privat, a examinarilor medicale, prin medicii de medicina muncii, la angajare, la reluarea muncii, la schimbarea locului de munca si a controlului medical periodic al lucratorilor, conform reglementarilor legale in vigoare privind supravegherea starii de sanatate si a expunerii profesionale a tuturor lucratorilor prin servicii de medicina muncii;
b) mentinerea unei persoane intr-un loc de munca pentru care organele sanitare au stabilit o contraindicatie medicala temporara sau permanenta potrivit instructiunilor Ministerului Sanatatii.
Art. 53. – Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei pentru persoanele juridice urmatoarele fapte:
a) neprezentarea angajatilor din unitatile de orice fel la examinarile medicale periodice, programate de angajator in colaborare cu medicul de medicina muncii, potrivit specificului fiecarui loc de munca, conform reglementarilor legale in vigoare;
Nimic nu e gratis. Insa singurul pret pe care suntem dispusi sa il platim fara a sta prea mult pe ganduri este cel care NE SCAPA DE O AMENDA.pentru ca daca ati ajuns sa va fie aplicata o amenda, va trebui sa remediati si contraventia pentru care vi s-a aplicat amenda.
Un contract de servicii de medicina muncii va scuteste de aceste necazuri.Va asteptam!