Controlul medical periodic – atentie la amenzi!

Una dintre obligatiile angajatorilor este de a angaja numai persoane care, in urma examenului medical si a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute.
De asemenea, angajatorii mai sunt obligati sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii, potrivit art. 13 din Legea nr. 319/2006.
“HG 1425/2006, Art. 81 (4) Fisa de instruire individuala va fi pastrata de catre conducatorul locului de munca si va fi insotita de o copie a ULTIMEI fise de aptitudini completate de catre medicul de medicina muncii”, dosarul medical, pastrat la stuctura de medicina muncii, contine Avizul medical (Fisa de aptitudine).

- control medical periodic amenzi 28 - Controlul medical periodic – atentie la amenzi!

Group of employee people. Business team isolated on white background.

In situatia unui control din partea inspectorilor de munca, dovada controlului medical este reprezentata de fisa de aptitudine completata de medicul de medicina muncii.
Frecventa examenului medical periodic este stabilita prin fisele intocmite conform modelului prevazut in Anexa nr. 1, H.G. nr. 355/2007 si poate fi modificata numai la propunerea medicului specialist de medicina muncii, cu informarea angajatorului.
IMPORTANT! Modificarea frecventei inseamna scurtarea perioadei de efectuare a controalelor periodice ca urmare a identificarii unor afectiuni medicale noi.
Examenul medical periodic se efectueaza anual, intervalul dintre doua verificari medicale periodice neputand depasi 12 luni (pct. 2, lit. c, Anexa 1 din H.G. nr. 315/2007).
Concluziile examenului medical periodic sunt materializate printr-o noua fisa de aptitudine.
ATENTIE: daca in situatia unei verificari se constata ca ultimul examen periodic a fost efectuat cu mai mult de 12 luni in urma, angajatorul poate fi amendat cu amenda de la 4.000 la 8.000 lei.
Nu este specificata in vreun act normativ distrugerea fiselor vechi, dar oricum existenta lor nu mai conteaza in conditiile in care exista ultima fisa de aptitudine valabila.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *