Luni-Vineri (8:00 - 16:00)

Sâmbătă-Duminică (Închis)

0752-030-439

0752-190-150

Str. Jean Louis Calderon, nr. 45

București, România

De ce nu scade colesterolul chiar dacă ții regim fără grăsimi?

De ce nu scade colesterolul chiar dacă ții regim fără grăsimi?

De ce nu scade colesterolul chiar dacă ții regim fără grăsimi?

Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist medicină de familie
Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Ai colesterolul crescut în sânge, ții un regim fără grăsimi, fără prăjeli, fără produse de origine animală și totuși colesterolul nu scade?

De ce nu scade colesterolul chiar dacă ții regim?   

colesterol

Pentru că ficatul produce singur colesterol, chiar dacă tu consumi sau nu grăsimi. 70% din colesterolul total este sintetizat în ficat și doar 30% provine din alimentație. Deci, chiar dacă ții un regim alimentar corect, colesterolul va scădea cu maxim 30% din valoare actuală. In funcție de nivelul creșterii valorilor colesterolului, medicul tău iți va recomanda și un tratament medicamentos.

Pentru că nu consumi grăsimi sănătoase, din uleiuri vegetale presate la rece, avocado, pește gras oceanic, fructe olaginoase (nuci, migdale, alune)

– Pentru că ai grăsimi nesănătoase ,,ascunse,, în alimentele pe care le consumi. De fapt și atunci când ții regim fără grăsimi animale și produse de origine animală, tot ai un anumit aport de grăsimi în dietă. Unele grăsimi se ascund  în produse la care nu te  gândesti ca ar putea sa conțină grăsimi (conserve vegetale, cipsuri, covrigi, dulciuri, sosuri, burgheri vegetali etc)

Pentru că te stresezi. Stresul este un factor de risc pentru multe tulburări, inclusiv pentru creșterea sintezei de colesterol in ficat.

Pentru că stai prea mult pe scaun. Statul prelungit pe scaun afectează atât sistemul osteoarticular, cât și metabolismul și majoritatea organelor interne, fiind o cauză importantă pentru boala ficatului gras.

Pentru că poți să moștenești din familie unele tulburări la nivel genetic, ce determină apariția unor valori crescute ale LDL-colesterolului în sânge. Se numește hipercolesterolemie familială. Bărbații care suferă de această boală au un risc mai mare cu 50% decât restul populației de a suferi un infarct miocardic până la vârsta de 50 de ani.

Reține:

  • Creșterea colesterolului crește riscul de infarct miocardic și atac vascular cerebral.
  • Testează-ți colesterolul sangvin cel puțin o dată pe an, ideal la 3 luni!
  • Inclusiv copii pot sa aibă valori patologic crescute ale colesterolului.
  • Colesterolul sangvin nu poate fi scăzut doar cu statine. Terapia pentru scaderea colesterolului include atât medicamente (de sinteză sau naturiste) cât și o serie de recomandări de stil de viață.
  • Discută cu medicul tău ce schimbări trebuie să faci, pentru sănătate pe termen lung.

Leave a Reply