Dieta cetogenă (DC) este o dietă bogată în grăsimi şi cu un conţinut sărac de carbohidraţi, utilizată în tratamentul crizelor epileptice care nu pot fi controlate cu tratament medicamentos.
Mecanismul de acţiune al dietei este încă incomplet elucidat. Dieta imită aspectele postului alimentar şi face ca organismul să utilizeze corpii cetonici rezultaţi din metabolizarea grăsimilor drept sursă de energie pentru creier, în schimbul carbohidraţilor.
Dieta este recomandată ca tratament al crizelor epileptice numai după ce au fost încercate cel puţin două medicamente anticonvulsivante, corect alese şi în doze adecvate. Există însă şi anumite boli metabolice (deficitul de Glut1, deficitul de piruvat dehidrogenază) în care dieta cetogenă este tratamentul de primă linie.
Reguli generale
Dieta cetogenă este concepută individual pentru fiecare copil, astfel încât acesta să primească cantitatea adecvată de energie, proteine, vitamine şi minerale. Nu există două diete identice.
Există mai multe tipuri de dietă dar, ca reguli generale, vor fi excluse alimentele bogate în carbohidraţi, cum ar fi fructe, legume bogate în amidon, cereale, pâine, paste, zahăr, în timp ce consumul alimentelor bogate în grăsimi, cum ar fi smântână, unt, uleiuri, seminţe, etc va creşte. ”Ştim că dieta funcţionează atunci când se pot detecta corpi cetonici în sânge şi urină. Este important ca dieta cetogenă să se inițieze sub supraveghere medicală, numai după ce medicul se asigură că dieta nu este contraindicată. Dieta nu este lipsită de reacţii adverse, de aceea pacienţii vor fi monitorizaţi periodic. Se recomandă iniţial o perioadă de 3 luni de aderare strictă la dietă pentru evaluarea eficienţei. Dacă după 3 luni de dietă nu există ameliorare, atunci dieta trebuie întreruptă”, recomandă specialistul.
Medicația antiepileptică poate fi redusă în primele luni dacă dieta este eficientă, dar acest lucru se va face doar cu acordul medicului și nu se va întrerupe brusc. Daca dieta este eficientă, aceasta va fi urmată pe o perioadă de cel puţin 2 ani.