Exercitii pentru durerile in zona inferioara a spatelui

Un studiu statistic realizat recent a relevat faptul ca aproximativ 80% dintre oameni au resimtit macar o data in viata dureri in zona inferioara a spatelui si, in vreme ce in multe dintre cazuri aceasta conditie medicala s-a ameliorat intr-un interval de 2 pana la 4 saptamani, de cele mai multe ori aceasta a recidivat in mai putin de 1 an. Acest fapt poate fi explicat datorita faptului ca in majoritatea cazurilor de dureri in zona inferioara a spatelui, grupele de muschi afectate (muschii multifidus si transversus adbominis) au nevoie de o anumita perioada de timp pentru recuperare pana cand activitatea acestora sa revina la parametrii normali.

dureri_de_spate 18.02.2016  - dureri de spate 18 - Exercitii pentru durerile in zona inferioara a spateluiMuschiul multifidus formeaza stratul muscular cel mai profund al spatelui, fiind atasat de arcul vertebral, conectand 1-3 vertebre (piesele osoase ale coloanei vertebrale), fiind un factor important in asigurarea mobilitatii coloanei vertebrale. Pe de alta parte, muschiul transversus abdominis, muschiul cel mai profund al cavitatii abdominale, este la randul sau considerat un factor esential in stabilizarea coloanei vertebrale. Mai mult decat atat, cercetarile au relevat o slabire a acestui muschi in cazul pacientilor diagnosticati cu dureri cronice de spate.

Tratarea durerilor in zona inferioara a spatelui cuprinde diverse tehnici precum terapia cu caldura, cu ultasunete, masaj, mobilizare, exercitii, precum si educarea pacientului in privinta pozitiei corespunzatoare a corpului. Deasemenea, de cele mai multe ori in asemenea cazuri, medicii specialisti dispun urmarea unui program de stabilizare si intarire a coloanei lombare printr-un program pentru stabilizare lombara.

Programul de stabilizare lombara presupune efectuarea anumitor exercitii care sa sporeasca mobilitatea, dar si rezistenta coloanei vertebrale fara a implica nici un fel de durere, in acelasi timp ajutand pacientul sa constientizeze care sunt pozitiile inadecvate si care sunt cele sigure. Ceea ce trebuie sa stiti insa, este faptul ca inaintea inceperii acestui program este necesara efectuarea unei vizite atat la medicul de familie cat si la medicul specialist, pentru ca in urma unor examene fizice amanuntite sa se stabileasca ce tip de exercitiu este recomandat in fiecare caz.

Primul stadiu in ceea ce priveste procesul de stabilizare al coloanei vertebrale este constituit din contractii usoare si izolate ale unor grupe de muschi, acest lucru fiind dobandit prin obtinerea pozitiei neutre a coloanei vertebrale. Pentru aceasta este nevoie de asezarea unui ceas pe abdomen astfel incat cadranul sa arate ora 12:00 in dreptul buricului si ora 6:00 in dreptul osului pubian. Dupa obtinerea acesteia, pozitia pelvisului va fi schimbata incet, astfel incat pe cadranul ceasului ora 12:00 sa fie puncteze inspre podea si la fel in cazul orei 6:00. Acest tip de exercitiu va fi repetat de 10 ori in fiecare directie. Astfel, pozitia neutra (alinierea perfecta a celor 3 segmente ale coloanei) este acea pozitie din cadrul acestui exercitiu care va asigura maximul de confort. In plus, odata de ati reusit sa stabiliti pozitia neutra a coloanei vertebrale, puteti incepe sa lucrati grupa de muschi transversus abdominis, tragand adanc aer in piept si dupa aceea expirand, in vreme ce va mentineti. Imediat ce reusiti sa va insusiti aceste doua tipuri de exercitii puteti sa treceti la efectuarea altor 2 tipuri de exercitii pentru stabilizarea coloanei vertebrale.

Exercitiul nr. 1
Stand asezati pe spate pe covorasul pentru exercitii, indoiti usor genunchiul stang si incordati muschii fesieri si abdominali si, pastrand pozitia neutra a coloanei vertebrale, ridicati piciorul drept la maxim jumatate de metru. Repetati acest exercitiu de 10 ori pentru fiecare picior, iar pe masura ce progresati, puteti incepe sa descrieti cercuri cu piciorul pe care il ridicati.

Exercitiul nr. 2
Stati in genunchi pe covorasul pentru exercitii, incordand muschii abdominali si pe cei fesieri, in vreme ce pastrati pozitia neutra a coloanei vertebrale si tinand mainile la nivelul soldurilor. Ridicati piciorul drept si asezati-l in fata dumneavoastra, in vreme ce va sprijiniti pe genunchiul stang. Tinand spatele drept, aplecati-va inainte ajutandu-va de miscarile coapselor. Repetati acest exercitiu de 10 ori pentru fiecare picior.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *