Luni-Vineri (8:00 - 16:00)

Sâmbătă-Duminică (Închis)

0752-030-439

0752-190-150

Str. Jean Louis Calderon, nr. 45

București, România

Ghidul infectatului asimptomatic sau cu simptome ușoare. Pe cine contactezi și ce trebuie să faci

Ghidul infectatului asimptomatic sau cu simptome ușoare. Pe cine contactezi și ce trebuie să faci

În condiţiile în care numărul zilnic de infectări cu virusul SARS CoV-2 este din ce în ce mai mare, o persoană care are un rezultat pozitiv la testul RT-PCR pentru depistarea COVID-19, dar are o stare de sănătate bună sau acceptabilă, trebuie să cunoască următorii paşi de urmat pentru a traversa cu bine perioada de boală/inactivitate la locul de muncă.

Astfel, după aflarea că testul RT-PCR este pozitiv, efectuat ca urmare a intrării în contact direct cu un bolnav confirmat, pe baza simptomelor sau la cerere, un pacient trebuie:

1. Să se izoleze de restul familiei, fie la domiciliu, fie la o altă locaţie.

Dacă va rămâne la domiciliu, contactul cu alte persoane din jur va fi redus şi va purta tot timpul mască de protecţie când iese din zona de izolare. Izolarea trebuie să fie menţinută timp de 14 zile. 

2. Să anunţe angajatorul despre rezultatul pozitiv al testului COVID. 

Ulterior, angajatorul trebuie să informeze persoanele cu care angajatul bolnav a intrat în contact prelungit (mai mult de 20 de minute, la o distanță mai mică de 1,5 m și fără mască) de necesitatea intrării în izolare de domiciliu pentru 14 zile. De asemenea, toate încăperile în care salariatul bolnav a petrecut peste 20 de minute trebuie aerisite şi curăţate/dezinfectate.

3. Să aştepte să fie contactat de direcţia de sănătate publică (DSP) pentru a fi transportat la un spital suport COVID, cu ambulanţa, pentru evaluarea obligatorie a stării de sănătate şi efectuarea anchetei epidemiologice.

Dacă pacientul nu are nevoie de internare, DSP va emite decizia de izolare pentru o perioadă de până la 14 zile, pe baza căreia se va putea solicita concediu medical.

4. Să îşi anunţe medicul de familie la care este înscris. 

Medicul de familie este obligat să îl monitorizeze zilnic, prin telefon, timp de 14 zile, conform unei fişe de monitorizare, unde sunt menţionate simptome precum respiraţie cu dificultate, tuse intensă, febră, dureri de cap, musculare sau în gât, lipsa gustului sau a mirosului, diaree sau oboseală.

5. La finalul perioadei de izolare de 14 zile de la data primului test pozitiv, pacientul asimptomatic sau cu forme uşoare este declarat vindecat, fără a mai fi necesar un al doilea test de control, şi îşi poate relua activităţile curente şi profesionale. Dar cu păstrarea distanţei şi purtarea măştii acasă şi la locul de muncă încă zece zile. Această menţiune se regăseşte în Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1819/2020, în document fiind specificat şi faptul că, la întoarcerea din concediu medical, un angajat nu are nevoie de un test negativ sau de un aviz epidemiologic pentru a reveni la locul de muncă.

Pacientul în cauză primește concediul medical pentru perioada de izolare la domiciliu din partea medicului de familie şi apoi îl transmite angajatorului.

ghid asimptomaticului CM

Leave a Reply