In functie de aspectul clinico-patologic si stuctura genetica, HPV-urile au fost impartite in doua categorii: tipuri cu potential oncogen scazut si tipuri cu potential oncogen crescut. Majoritatea virusurilor HPV sunt cu risc scazut si nu determina cancer de col (tipurile 6, 11, 41, 42, 43, 44), iar infectia cu aceste tipuri de virusuri se manifesta sub forma de condiloma accuminata (vegetatii veneriene).
Tipurile cu risc crescut determina aparitia de celule anormale pe suprafata colului uterin si, in absenta tratamentului, evolueaza progresiv spre cancer de col (tipurile 16, 18, 31, 33, 45, 56).
HPV (Human Papilloma Virus) este un virus ADN dublu catenar. Sunt identificate peste 100 de tipuri, dintre care aproximativ 40 se transmit prin contact sexual. Infectia cu HPV este cea mai comuna boala cu transmitere sexuala de origine virala si este un factor decisive in aparitia cancerului de col uterin.
Exista aproximativ 40 de tipuri HPV care se transmit sexual:
tipurile oncogene(15-20 tipuri) pot determina aparitia cancerului de col uterin, insa in proportie de 85% sunt implicate tipurile 16 si 18;tipurile non-oncogene 6 si 11 se asociaza, cel mai frecvent, cu verucile externe genitale.
Acest virus este foarte raspandit si se transmite foarte usor de la o persoana la alta. Aproximativ 80% dintre femeile active sexual se vor infecta cu acest virus la un moment dat in timpul vietii. Barbatii il dobandesc si transmit virusul.
MODALITATI DE TRANSMITERE A INFECTIEI CU HPV:
contact sexual.Infectarea cu HPV la virgine este rara, intrucat poate aparea in urma contactelor sexuale nepenetrante. Folosirea corecta a prezervativului poate reduce riscul, dar nu asigura protectie completa, deoarece pielea din imediata vecinatate a zonei genitale poate fi purtatoare de virus;transmiterea verticala (de la mama la fat). Daca mama prezinta veruci genitale, aceasta va transmite virusul nou-nascutului la nastere;contact direct – infectarea este favorizata de micile leziuni ale pielii.
Pentru a se produce infectia HPV, virusul patrunde la nivelul celulelor epiteliale de la nivelul colului uterin. Virusul penetreaza la nivelul leziunilor sau direct la celula epiteliala, determinand o infectie latenta. Daca infectia nu este identificata si tratata din timp, aceasta devine persistenta si progreseaza spre cancer intr-un interval de 9-15 ani din momentul infectarii. Infectia cu HPV apare la femeile tinere, active sexual, incidenta cancerului de col fiind mai crescuta dupa varsta de 35 ani, ceea ce sugereaza progresia lenta a infectiei.
FACTORI DETERMINANTI AI INFECTIEI HPV:
Utilizarea indelungata a contraceptivelor orale, fumatul, dieta, trauma cervicala, co-infectie cu HIV sau alte infectii cu transmitere sexuala, igiena sexuala deficitara (femei cu parteneri numerosi), inceperea vietii sexuale la varsta frageda.
Studiile epidemiologice, clinice si de laborator au descoperit existenta unei legaturi cauzale directe intre infectia cu HPV (in special tipurile 16 si 18) si cancerul de col uterin. S-a demonstrate ca ADN-ul tipurilor oncogene de HPV este prezent in 99,7% din tumorile maligne ale colului. Din acest motiv s-a introdus tiparea (testarea) HPV. Acesta nu este un test de rutina, nu se face la cerere si este precedat intotdeauna de examenul Papanicolau.
In cazul in care la examenul Papanicolau se constata prezenta de celule anormale se va face si testul pentru HPV. Aceasta boala grava care este cauzata de tipurile oncogene ale HPV poate fi combatuta prin screening si vaccinare.
PREVENIRE – VACCINARE ANTI-HPV:
Vaccinurile care previn infectia sunt disponibile pentru protejarea impotriva tipurilor de HPV cel mai frecvent intalnite (6, 11, 16 si 18) si sunt recomandate persoanelor care nu sunt inca infectate.
Persoanele infectate deja in momentul vaccinarii cu unul sau mai multe tipuri de HPV continute in vaccin, vor fi protejate dupa vaccinare impotriva celorlalte tipuri continute in vaccin. Aceste vaccinuri previn: cancerul cervical, leziunile precanceroase vulvare si vaginale induse de HPV tip 16 si 18, leziunile de grad inferior si precanceroase induse de HPV 16 si 18. Vaccinul este aprobat pentru fetite intre 9 si 15 ani si femei tinere cu varste intre 16 si 26 ani.
Schema de vaccinare cuprinde 3 injectii administrate pe parcursul a 6 luni (prima doza la o data stabilita de medic, a doua doza la 2 luni dupa prima doza, a treia doza la 6 luni dupa prima doza).
Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru un contract de medicina muncii va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon 0744.488.735 / 0752.030.439 / 0752.190.151