In anoptimpul rece….

In anotimpul rece, temperaturile scazute fac ca organismul sa isi micsoreze debitul de sange din zonele periferice si sa alimenteze cu prioritate organele cu functii importante, ca inima, creierul sau rinichii.
insuficienta circulatorie periferica 24.11  - insuficienta circulatorie periferica 24 - In anoptimpul rece….
Pentru ca iarna inca nu si-a iesit din drepturi si pentru ca ne confruntam cu disconfortul dat de frig, am considerat ca ar fi util sa va prezentam cateva informatii si sfaturi legate de circulatia periferica, utile mai ales in cazul celorafectati de insuficienta circulatorie periferica.

Ce este insuficienta circulatorie periferica?

Insuficienta circulatorie periferica sau boala vasculara periferica reprezinta numele generic dat tuturor afectiunilor cauzate de obstructia arterelor periferice si a venelor importante.Transportul sangelui in organism se realizeaza prin intermediul vaselor de sange (artere si vene), asigurandu-se astfel, aportul de oxigen la nivelul celulelor si eliminarea dioxidului de carbon de la acest nivel. Viteza de circulatie a sangelui prin vase este data de suprafata de contact a sangelui cu peretii vaselor, de diametrul vaselor, precum si de presiunea cu care sangele este pompat de la inima prin vase.

La inceputul arborelui circulator (in apropierea inimii) presiunea sangelui este mare, la fel si viteza de circulatie a sangelui. Cu cat distanta fata de inima creste, vasele se ingusteaza, frecarea cu peretii vaselor e mai mare astfel presiunea si viteza de circulatie a sangelui scad, permitand schimbarea elementelor nutritive si a gazelor intre sange si tesuturi. Daca vasele sufera o dilatare sau sunt obstructionate, sangele stagneaza ducand astfel la insuficienta circulatorie.

Cauze de insuficienta circulatorie periferica

Cele mai frecvente cauze ce duc la insuficienta circulatorie periferica sunt:
Bolile cardiace, in care presiunea si viteza de circulatie a sangelui sunt scazute inca de la inceputul arborelui circulator, astfel incat circulatia sangelui in periferie sa fie aproape inexistenta.Ateroscleroza, o afectiune ce consta in depunerea de colesterol pe peretii vaselor, facandu-i mai rigizi si ingustand diametrul lor, ducand astfel la un flux de sange scazut in periferie.Diabetul, o boala ce afecteaza pe langa nervi, si vasele de sange din periferie, facand insuficienta irigarea in periferie.
Hipotiroidismul.
Anemia.Bolile inflamatorii.Sindromul Raynaud, o afectiune caracterizata printr-o contractie a vaselor de sange din periferie.Fumatul – produce vasoconstrictie, ingustand vasele de sange si scazand astfel circulatia sanguina.Consumul exagerat de cafea, alcoolul.Sedentarismul.Efectul secundar al unor medicamente (cele folosite pentru tratarea migrenei sau cele folosite in tratarea unor afectiuni tiroidiene).
Simptome si semne

Initial, insuficienta circulatorie periferica determina racirea extremitatilor, mainile si picioarele devenind reci atat iarna, cat si vara. Apoi, pe masura ce boala progreseaza apar furnicaturile, amortelile, chiar durerea, ducand la un disconfort continuu. Mainile si picioarele capata o culoare cianotica, violet-albastruie.

De cele mai multe ori, insuficienta circulatorie periferica este insotita si de o insuficienta circulatorie cerebrala, ce se manifesta prin cefalee (durere de cap) de obicei matinala, insomnii, ameteli, randament intelectual scazut, scaderea capacitatii de concentrare, tulburari de memorie, tulburari de vedere.

Probleme digestive de tipul unei digestii lente si dificile sunt frecvent asociate cu o insuficienta circulatorie periferica.

Tratament

Tratamentul insuficientei circulatorii consta in medicamente vasodilatatoare. Unul dintre cele mai cunoscute remedii il reprezinta extractul din frunze de ginko-biloba. Acesta stimuleaza in egala masura circulatia periferica si cerebrala, mentine elasticitatea vaselor sanguine, intareste membranele celulelor, incetinind instalarea aterosclerozei, creste fluxul sanguin si dilata vasele de sange.

Alaturi de ginko-biloba, magneziul, potasiul, vitaminele din complexul B si vitamina C mentin troficitatea vasculara si nervoasa ducand la rezultate bune in tratamentul insuficientei circulatorii periferice.

O hidratare buna (2 litri de lichide pe zi) si o dieta bogata in fructe si le gume, care sa asigure un aport optim de vitamine, magneziu, potasiu sunt re comandate celor cu o circulatie periferica deficitara. Usturoiul are, de asemenea, efect vasodilatator. Sucul de mere contine pectina, care scade co lesterolul si stimuleaza circulatia sanguina.

Masajul, exercitiile fizice active (aler garea, mersul pe bicicleta, chiar si simpla plimbare) stimuleaza si im bunatatesccirculatia sanguina periferica.

In cazurile mai grave se poate apela la metodele chirurgicale, de tipul Bypass-ului, ce presupun realizarea unor dilatatii cu ajutorul stenturilor (cilindri mici elastici din aliaje de nichel sau crom, care mentin dilatate vasele de sange).

Cateva sfaturi utile

Evitati statul mult in picioare, incaltamintea incomoda si tocurile prea inalte.Evitati sa stati picior peste picior, deoarece acest lucru comprima circulatia si accentueaza fenomenul de insuficien ta circulatorie periferica.Daca aveti o munca sedentara, incercati sa faceti pauza 5-10 minute la fiecare ora, timp in care sa va plimbati sau sa faceti mici exercitii de stimulare a circulatiei periferice (miscarea dege telor de la picioare si rotatia gleznelor in sensul acelor de ceasornic si invers stimuleaza circulatia periferica).Masati energic mainile si picioa rele cu unguente ce produc relaxare musculara si vasodilatatie.

Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru un contract de medicina muncii va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon  0752.030.439 / 0752.190.151

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *