„Copiii care stau pe bancheta din spate a vehiculelor sunt susceptibili să fie expuși la un nivel periculos de poluare. Chiar dacă tu conduci o mașină mai „curată”, copiii tăi stau într-o cutie care colectează gazele toxice emise de toate vehiculele din jur”,
spune Sir David King, profesor emerit al Universității Cambridge, cancelar al Universității din Liverpool și specialist în problema Schimbărilor Climatice în cadrul Guvernului Britanic.
Conform analizelor de pe teren, cei care circulă pe bicicletă sau pe jos beneficiază de avantaje fizice care depășesc cu mult dezavantajele inspirării unui aer viciat în traficul aglomerat. „În mașină ești supus unui nivel de poluare de 9 până la 12 ori mai mare decât cel pe care-l resimți dacă ești în afara ei. Copiii stau pe locurile din spate iar ventilatoarele mașinii funcționează, ceea ce înseamnă că în habitaclu sunt aduse gazele proaspăt emise de sistemele de evacuare ale mașinilor din jur și sunt apoi depozitate în zona posterioară a mașinii”.
Evident, notează cercetătorii, copii sunt mai expuși la probleme respiratorii cauzate de acest fenomen din simplul motiv că aerul viciat poate pune probleme în ceea ce privește dezvoltarea plămânilor la vârste mici. „Acest lucru crește riscul apariției diferitelor alergii care pot duce la astm sau la alte probleme respiratorii grave”, avertizează cercetătorii din Marea Britanie.
via The Guardian