In masina se respira un aer de pana la 12 ori mai poluat decat in afara ei

Mașinile se comportă în trafic ca niște cutii care atrag aerul viciat emis de ceilalți participanți la trafic fără a-l elimina ulterior.
Iar cea mai expusă parte a habitaclului sunt locurile din spate, acolo unde de obicei stau copiii.
Una dintre teoriile vehiculate între șoferi este faptul că pasagerii unei mașini sunt protejați de gazele și de substanțele nocive emise de sistemele de evacuare ale mașinilor din jur.
Ei bine, analiștii și cercetătorii britanici de nivel academic au analizat această situație și avertizează că lucrurile stau tocmai invers: pasagerii unei mașini inspiră un aer de câte ori mai poluat decât cei care merg pe bicicletă sau pe jos în același context de trafic, cauza fiind faptul că mașina se comportă ca o “cușcă” în care aerul viciat intră, dar din care nu mai iese.Conform studiilor britanice, cei mai afectați sunt copiii și pasagerii care stau pe locurile din spate, din cauza faptului că în această zonă a mașinii nu există “porți de eliminare” a aerului poluat.

- aer poluat in masina 22 - In masina se respira un aer de pana la 12 ori mai poluat decat in afara ei“Copiii care stau pe bancheta din spate a vehiculelor sunt susceptibili să fie expuși la un nivel periculos de poluare. Chiar dacă tu conduci o mașină mai “curată”, copiii tăi stau într-o cutie care colectează gazele toxice emise de toate vehiculele din jur”,

 

spune Sir David King, profesor emerit al Universității Cambridge, cancelar al Universității din Liverpool și specialist în problema Schimbărilor Climatice în cadrul Guvernului Britanic.

Conform analizelor de pe teren, cei care circulă pe bicicletă sau pe jos beneficiază de avantaje fizice care depășesc cu mult dezavantajele inspirării unui aer viciat în traficul aglomerat. “În mașină ești supus unui nivel de poluare de 9 până la 12 ori mai mare decât cel pe care-l resimți dacă ești în afara ei. Copiii stau pe locurile din spate iar ventilatoarele mașinii funcționează, ceea ce înseamnă că în habitaclu sunt aduse gazele proaspăt emise de sistemele de evacuare ale mașinilor din jur și sunt apoi depozitate în zona posterioară a mașinii”.

Evident, notează cercetătorii, copii sunt mai expuși la probleme respiratorii cauzate de acest fenomen din simplul motiv că aerul viciat poate pune probleme în ceea ce privește dezvoltarea plămânilor la vârste mici. “Acest lucru crește riscul apariției diferitelor alergii care pot duce la astm sau la alte probleme respiratorii grave”, avertizează cercetătorii din Marea Britanie.

via The Guardian

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *