Persoanele care nu realizează venituri şi nici nu sunt coasigurate nu vor mai fi obligate la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), potrivit unui act normativ care va intra mâine în vigoare. Astfel, aceste categorii de persoane vor putea opta între plata lunară a contribuţiei sau doar la momentul spitalizării. În ambele situaţii însă, va fi nevoie de achitarea unei sume consistente către sistemul public de asigurări sociale de sănătate.
Prevederea conform căreia persoanele fizice care nu realizează venituri, nu sunt coasigurate prin intermediul altor persoane şi nu sunt nici exceptate prin lege de la plata CASS scapă de plata contribuţiei atât timp cât nu apelează la serviciile de sănătate publică este cuprinsă în Legea nr. 112/2016, act normativ apărut luni în Monitorul Oficial şi care intra în vigoare azi.
Practic, începând de mâine, persoanele amintite anterior, precum şi cele care realizează venituri lunare exclusiv din investiții și/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară, vor putea opta să plătească CASS lunar sau doar la momentul la care au nevoie de serviciile medicale.
În situaţia în care vor alege prima variantă, cea a plăţii lunare, românii fără venituri vor proceda astfel:
- vor achita contribuţia la sănătate în procent de 5,5% din salariul minim brut pe economie pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive.
La valoarea actuală a salariului minim brut pe economie, de 1.250 de lei, rezultă o contribuţie lunară de 68,75 lei/lună, ceea ce înseamnă un total de 825 de lei într-un an(68,75 lei x 12). Cu alte cuvinte, aceasta este suma pe care vor fi nevoiţi să o scoată din buzunare cei ce vor opta pentru variantă amintită.
Notă: În cazul acestor persoane, scadența obligației de plată este data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuția.
Cei ce vor alege cea de-a doua variantă, respectiv cei ce vor plăti contribuţia de asigurări sociale de sănătate doar la momentul la care vor apela la serviciile medicale din sistemul public de sănătate, vor proceda în următorul fel:
- vor achita suma de 481,25 lei, adică echivalentul a 5,5% din şapte salarii minime pe economie (68,75 lei, reprezentând contribuţia lunară x 7).
Practic, aceasta din urmă reprezintă varianta cea mai puţin costisitoare, pe care o vor alege probabil cei mai mulţi dintre românii fără venituri, în speranţa că nu vor fi nevoiţi să acceseze serviciile medicale autohtone. Automat, atât timp cât nu vor folosi serviciile de sănătate publică, aceste persoane nu vor datora CASS.
În vederea stabilirii contribuţiei, persoanele fără venituri vor depune o declaraţie la organul fiscal competent. Mai exact, este vorba despre Formularul 604 „Declarație de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum și pentru stabilirea obligațiilor de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate”.
În altă ordine de idei, persoanele care au primit deja o decizie de impunere pentru plata contribuţiei în primele cinci luni ale anului nu vor mai fi obligate la plata debitelor stabilite de organul fiscal. Pentru ca acest lucru să fie posibil, persoanele în cauză trebuie să depună o cerere pentru desființarea deciziei.
Notă: O altă prevedere importantă a actului normativ care se va aplica de mâine face referire la persoanele ce realizează venituri numai din investiții (dividende, dobânzi, câștiguri din titluri de valoare), când valoarea venitului este mai mică decât salariul minim pe economie, iar persoana fizică nu mai are alte surse de venit. Astfel, aceste persoane nu vor datora CASS, fiind scutite de la plată.