Luni-Vineri (8:00 - 16:00)

Sâmbătă-Duminică (Închis)

0752-030-439

0752-190-150

Str. Jean Louis Calderon, nr. 45

București, România

Infectie respiratorie sau alergie?

Infectie respiratorie sau alergie?

Ar trebui mai intai sa definim fiecare categorie de boala in parte si sa facem o scurta descriere a simptomatogiei pentru a putea face diferenta intre cele doua tipuri de afectiuni.

Infectiile respiratorii acute intrunesc maladiile inflamatorii de etiologie infectioasa a sistemului respirator ce se dezvolta in forme acute.

Infectiile respiratorii acute determina peste jumatate din bolile copilului de varsta frageda si 30 – 40% din maladiile prescolarului si scolarului.

Frecventa acestor maladii este de 3 – 4 imbolnaviri anuale pentru copiii ce frecventeaza institutii prescolare si scolare, iar pentru conditii urbane cu suprapopulare 6-8 episoade pe an.

Cauze
virusuri respiratorii (rinovirus, virus sincitial respirator, adenovirus, virus gripal si paragripal, enterovirusuri), care conditioneaza pana la 90% din infectiile respiratorii acute la copil;mycoplasma pneumoniae, Chlamidia;germeni bacterieni (pneumococi, streptococi, stafiiococi, Haemophilus.influenzae).
Forme clinice
infectiile acute ale cailor respiratorii superioare: guturaiul, faringita acuta, otita acuta, sinuzita acuta;infectii acute ale sistemului respirator inferior: laringo-traheita acuta, bronsita acuta, bronsita obstructiva acuta, bronsiolita acuta, pneumonia acuta.
Gripa este o boala respiratorie acuta, determinata de virusuri. Ea poate fi usor confundata cu alte tipuri de infectii virale respiratorii. Dar gripa, spre deosebire de celelalte viroze respiratorii, este insotita frecvent de febra ridicata, prezenta chiar la debutul bolii impreuna cu starea de rau general.

Bolnavul de gripa prezinta cefalee, dureri la miscarea globilor oculari, dureri musculare generalizate, febra, frison, dificultate la inghitire, dureri in gat, secretii nazale, tuse.

Transmiterea gripei se face pe cale respiratorie. Virusul este prezent in secretiile eliminate prin stranut si tuse. Inhalarea acestor particule de secretii determina boala. Si saliva contine virus gripal, asa ca boala se poate transmite si prin contact direct: de la strangerile de mana la contactul cu obiectele folosite de persoana bolnava. Evident, este importanta si cantitatea de virus care patrunde in organism, deoarece exista o doza minima infectanta. Daca se atinge acest prag, capacitatea de aparare a organismului este invinsa. Virusul nu poate fi neutralizat in totalitate de sistemul imunitar si particulele virale incep sa se multiplice si sa invadeze organismul.

Alergia respiratorie 

Este o boala care a crescut considerabil in intreaga lume, aproximativ unul din patru copii are alergie, 10% din populatie sufera de astm bronsic (boala care isi dubleaza prevalenta la fiecare deceniu), iar 20% din populatie prezinta diferite forme de rinita alergica.

Specialistii o considera o maladie a lumii moderne, incidenta din ce in ce mai crescuta fiind determinata de mutatiile genetice produse din cauza poluarii. Factorii de mediu au o influenta decisiva in declansarea bolii, cei mai frecventi fiind acarienii, polenurile, mucegaiurile, scuamele de la animale, diverse substante chimice (gazele de esapament de tip Diesel, dioxidul de sulf, dioxidul de azot, ozonul, aldehidele), medicamente, alimente (alune, soia, crustacee).

Simptomele pot fi confundate usor cu ale altor boli. Daca bolnavul observa insa ca simptomele persista si se repeta cu periodicitate, dar mai ales daca el provine dintr-o familie in care au existat astfel de cazuri sau daca lucreaza cu alergeni, atunci in mod clar este vorba de o alergie.

Persoanele varstnice dezvolta mai rar alergii, dar prezinta frecvent sindroame care pot fi confundate cu alergiile: rinite, bronhopneumopatie cronica obstructiva, intoleranta la unele medicamente, mancarimi. Exceptie fac anumite categorii profesionale care prin natura meseriei prezinta risc mare de imbolnavire, fiind permanent in contact cu alergenii: morarii, patiserii, crescatorii de animale, medicii veterinari, muncitorii din industria vopselelor, lemnului, tutunului etc.

Medicamentele cel mai des implicate sunt antibioticele (in special grupul penicilinelor), antiinflamatoarele nesteroidiene, anestezicele, substantele de contrast iodate. De cele mai multe ori alergiile produse de medicamente sunt foarte periculoase – mai putin formele care se manifesta cutanat.

Rinitele alergice sezoniere sunt determinate de polenuri si mucegaiuri, iar rinitele perene (care apar in orice perioada a anului) sunt determinate de acarieni, mucegaiuri sau gandaci de bucatarie. Rinitele alergice si astmul bronsic pot fi produse si de animalele de companie, particulele de alergeni putand ramane in incapere saptamani si chiar ani de zile dupa indepartarea animalelor. Si animalele de laborator sau chiar pestii pot produce alergii. Rozatoarele (hamsteri, soareci, porcusori de Guineea) pot sensibiliza personalul de laborator provocand astm, rinite sau urticarie, iar posesorii de acvarii pot dezvolta rino-conjunctivite sau astm, din cauza contactului cu dafniile folosite drept hrana pentru pestisori.

Aerul conditionat

Sistemele de aer conditionat si aclimatizare sunt frecvent intalnite la locul de munca. Putini stiu insa ca aerul conditionat produs de aceste instalatii este de multe ori considerat raspunzator de unele sindroame alergice. Medicii specialisti considera ca in aceste spatii inchise – din magazine, sedii de firme etc. – aerul conditionat poate provoca patologii care imita alergia: conjunctivita, rinita, astm. Spre deosebire insa de alergiile adevarate, scoaterea pacientului din mediul respectiv duce la disparitia sindromului si permite recuperarea sa completa.

Praful este un alt factor care poate declansa simptome respiratorii sau oculare asemanatoare alergiilor, mai mult printr-un mecanism iritativ decat printr-unul alergic (praful este format din particule care adera la mucoasele conjunctivala si respiratorie, provocand un raspuns inflamator).

Si umezeala permanenta dintr-o incapere sau igiena corporala precara pot duce la aparitia a tot felul de micoze sau a altor sindroame alergice.
O mare parte dintre alergii necesita tratament toata viata. Medicina actuala dispune de o varietate mare de medicamente care permit un bun control simptomatic al bolii. Cel mai frecvent alergiile apar in primii ani ai copilariei, iar simptomele se estompeaza in timp. Specialistii au constatat insa ca sansele de vindecare sunt cu atat mai reduse cu cat alergia apare de la o varsta mai inaintata.

In concluzie , desi cele doua categorii de boli pot avea simptome comune, trebuie descoperit printr-o anamneza amanuntita care sunt conditiile de aparitie a acestora, frecventa lor pentru a putea deduce daca este vorba despre o infectie respiratorie acuta sau o alergie.infectii sau alergie

Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru un contract de medicina muncii va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon 0744.488.735 / 0752.030.439 / 0752.190.151

Leave a Reply

//
Echipa noastră de asistență pentru clienți este aici pentru a vă răspunde la întrebări.
👋 Bună, cum vă putem ajuta?