FOARTE IMPORTANT:
Spalarea si dezinfectarea mainilor sunt actiuni decisive pentru a preveni infectia.
Mainile se spala cu apa si sapun cel putin 20 de secunde.
Daca nu exista apa si sapun, puteti folosi un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool de 60%.
Spalarea mainilor elimina virusul.
Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute.Mentineti distanta de cel putin 1 metru intre dumneavoastra si alte persoane, in special cand acestea tusesc, stranuta sau au febra, deoarece picaturile de saliva pot transmite virusul de la o distanta apropiata.
Nu va atingeti ochii, nasul si gura cu mainile.Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra in corp prin ochi, nas si gura, astfel evitati atingerea daca nu v-ati spalat bine mainile. Mainile intra in contact cu suprafetele contaminate de virus raspandidu-se in tot corpul .
Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti.Daca aveti infectie respiratoare acuta, evitati apropierea de alte persoane, tusiti cu gura acoperita sau intr-un servetel de preferat de unica folosinta, purtati masca de protectie si spalati mainile. Daca in momentul in care tusiti va acoperiti gura cu mainile ,puteti contamina obiecte sau persoane cu care veniti in contact.
Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul Momentan, nu exista cercetari stiintifice care evidentiaza ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele functioneaza doar impotriva bacteriilor nu impotriva virusului. Covid-19 este un virus, deci nu se utilizeaza antibiotic ca si metoda de prevenire sau tratament, decat in cazul in care se constata si o infectie bacteriana.
Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool Dezinfectantii chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanti ce contin, clor, innalbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform.
Utilizati masca de protectie doar in cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau in cazul in care acordati asistenta persoanelor bolnave. Organizatia Mondiala a Sanatatii, recomanda folosirea mastii de protectie doar in cazul in care suspectati ca ati fost contaminat cu noul coronavirus, si prezentati simptome de tuse, stranut, sau in cazul in care acordati asistenta unei persoane care este suspecta de a fi infectata cu noul coronavirus. (O calatorie recenta in China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii). UTILIZAREA MASTII DE PROTECTIE – ajuta si limiteaza raspandirea virusului, dar trebuie sa fie folosita impreuna cu celelalte masuri de igiena printre care spalarea mainilor pentru cel putin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi masti de protectie suprapuse una peste alta.
Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase Organizatia Mondial a Sanatatii a declarat ca persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu traieste mult timp pe suprafete . Pana in prezent nu exista nici o dovada ca produsele/obiectele produse in China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).
Sunati la 112 daca aveti febra, tusiti sau v-ati intors din China sau zonele in carantina din Europa de cel putin 14 zile Perioada de incubatie a noului coronavirus, este cuprins intre 1 si 14 zile. Daca v-ati intors dintr-o calatorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai putin de 14 zile sau ati intrat in contact cu persoane care s-au intors din China sau zonele in carantina din Europa de mai putin 14 zile si aveti febra, tusiti, prezentati dificultate respiratorie, dureri musculare si stari de oboseala, sunati la 112 pentru a primi informatii necesare. Purtati masca de protectie daca intrati in contact cu alte persoane, folositi servetele de unica folosinta si spala bine mainile.
Animalele de companie nu transmit coronavirus In acest moment nu exista dovezi ca animalele de companie, caini si pisici pot fi infectate de virus. in orice caz, trebuie sa ne spalam tot timpul mainile cu apa si sapun dupa ce intram in contact cu animalele de companie. Retineti ca unele dintre masurile de mai sus ar trebui luate constant in cadrul firmei, cu precadere cele referitoare la spalatul des pe maini, dezinfectarea suprafetelor cu substante specifice, precum si grija angajatilor de a ramane acasa in cazul in care prezinta simptome ale unei boli transmisibile.
In perioada 2018-2019, in sezonul virozelor, gripa a ucis peste 61.000 de oameni, astfel ca masurile de preventie si vaccinul impotriva gripei sunt masuri care salveaza vieti si pe care ar trebui sa le respectam in mod constant.
Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din Romania anunta ca pneumonia produsa de noul coronavirus (COVID-19) este o boala respiratorie acuta, al carei spectru clinic nu este, deocamdata, cunoscut pe deplin.
Printre simptomele frecvente ale infectiei cu noua tulpina de Coronavirus se numara:
Febra inalta
Tuse
Dificultati de respiratie
Nas infundat
Rinoree (secretii nazale)
Dureri in gat
Dureri de cap
Oboseala
Sunt considerate suspecte de infectia cu noul Coronavirus:
Persoanele care au semne de infectie respiratorie severa, asociind febra inalta (peste 38 gr C), tuse si dificultati respiratorii
si
Persoanele care au calatorit in zonele cu risc epidemic in ultimele 14 zile (conform informatiilor oficiale actuale) sau au intrat in contact cu o persoana diagnosticata/suspecta de infectie cu COVID-19.
Testarea este necesara doar la persoanele:
Cu febra de minimum 38 gr. C sau istoric de febra si tuse si dispnee, care necesita internare peste noapte si fara alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic.
Cu o boala respiratorie acuta cu orice grad de severitate care in intervalul de 14 zile inaintea debutului au avut contact fizic apropiat cu un caz confirmat cu infectie cu COVID-19, in timp ce pacientul este simptomatic sau care au avut istoric de calatorie in zone cu transmitere comunitara extinsa in cel putin una din cele 4 provincii din China afectate pana in prezent (Hubei – orasul Wuhan, Guangdong Sheng, Beijing Shi, Shanghai Shi) in regiunile Lombardia si Veneto din Italia (cu orasele Vo Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano) sau in regiunea italiana Piemonte (Cumiana) in intervalul de 14 zile anterioare debutului simptomelor.
PENTRU CA DEJA AVEM UN CAZ CONFIRMAT, este important sa stiti ca primele 10 cazuri depistate in Romania pot fi gestionate doar la Institutul de Boli Infectioase “Matei Bals”.
Conform metodologiei actuale, recoltarea probelor pentru testare se realizeaza doar in spitalul de boli infectioase desemnat de Ministerul Sanatatii (Institutul de Boli Infectioase “Matei Bals”), unde vor fi izolate si eventualele cazuri suspecte.
Urmatoarele cazuri vor fi dirijate catre unul din spitalele de boli infectioase desemnate de Ministerul Sanatatii.
Lista integrala a spitalelor care vor putea testa si ingriji pacientii cu simptome asociate COVID-19:
INBI „Prof.Dr.Matei Bals” din Bucuresti
Spitalul Clinic de Boli infectioase si Tropicale „Victor Babes” din Bucuresti
Spitalul Clinic de Boli infectioase Cluj
Spitalul Clinic de Boli infectioase Constanta
Spitalul Clinic de Boli infectioase Iasi
Spitalul Clinic de Boli infectioase si Pneumoftiziologie Timisoara
In contextul organizarii cat mai eficiente si a impunerii de noi masuri de urgenta pentru a impiedica raspandirea si inmultirea cazurilor de Coronavirus (COVID-19), autoritatile pentru protectia datelor, din mai multe tari europene, au intocmit ghiduri cu drepturile angajatilor in legatura cu epidemia de Coronavirus, din punct de vedere GDPR.
Angajatorii nu pot:
– colecta informatii referitoare la posibilele simptome COVID-19 de la un angajat/rudele unui angajat.
– lua temperatura angajatilor.
– da chestionare de sanatate angajatilor.
– face investigatii referitoare la calatoriile individuale ale angajatilor, la contactele angajatilor si sanatatea acestora.
Angajatorii pot:
– educa si invita angajatii sa se verifice singuri daca au sau nu simptome de COVID-19.
– sa ofere mijloace pentru raportarea simptomelor.
– promova metode de lucru la distanta.
– in cazul in care un angajat raporteaza simptome, un angajator poate inregistra data si identitatea persoanei si masurile organizatorice luate.
– oferi informatii despre boala si masurile de preventie.
– sa puna in aplicare avertismente de calatorie si interdictii de calatorii de business.
– invita angajatii sa raporteze simptome.
– pune termometrele la dispozitia angajatilor pentru a se autoverifica in privat.
Angajatii trebuie:
-> sa raporteze angajatorului orice situatie de pericol pentru sanatatea colegilor si pentru siguranta la locul de munca.
-> sa raporteze angajatorului daca au fost intr-o zona de „risc ridicat”.
-> sa urmeze sfaturile autoritatilor daca manifesta simptome de COVID-19.
-> sa nu isi puna in pericol colegii daca prezinta simptome de COVID-19