Sugarul poate fi expus la reactiile adverse provocate de medicamentele luate de mama si care sunt excretate in laptele matern. Medicamentele care au greutate moleculara mica, substantele liposolubile si neionizate trec in cantitate mare in laptele matern.
Substantele alcaline, de exemplu eritromicina, unele antihistaminice, diferiti alcaloizi trec mai usor in lapte decat medicamentele acide.Printre factorii care determina cresterea concentratiei medicamentelor in laptele matern se numara: administrarea de doze mari si repetate timp indelungat, insuficienta cailor de eliminare renala sau hepatica etc.
Este contraindicata administrarea urmatoarelor medicamente in perioada de alaptare datorita reactiilor adverse grave manifestate la sugar:
cloramfenicolul poate produce sindrom cenusiu;tetraciclinele produc colorarea in galben a dintilor si dismicrobism intestinal (distrugerea florei intestinale) cu tulburari digestive;metronidazolul cauzeaza tulburari neurologice, deprimare medulara;analgezicele de tip fenacetina si paracetamol produc methemoglobinemie;purgativele produc diaree la sugar;sedativele dau somnolenta la sugar;antiinflamatoarele steroidiene (cortizoni) provoaca insuficienta corticosuprarenala si intarzierea cresterii;antiinflamatoarele si antireumaticele (aspirina, indometacin doze mari) pot produce acidoza, hemoragii, tulburari respiratorii, convulsii;anticoagulantele orale provoaca sangerari spontane;antitiroidienele pot determina aparitia gusei si hipotiroidism.
Unele medicamente (alcaloizii din ergot – bromocriptina, contraceptive orale, hormoni estrogeni, diuretice, atropina) pot suprima lactatia daca sunt administrate la femeia care alapteaza. In unele cazuri special (laptele matern nu are calitatea necesara alimentatiei si se recomanda alimentatia artificiala cu lapte praf sau, in cazul in care in timpul naserii a survenit decesul copilului), se folosesc medicamentele care suprima lactatia.
Daca in perioada de alaptare intervine o situatie care necesita utilizarea unui tratament medicamentos, pe o perioada limitata de timp, se recomanda intreruperea alaptatului pe acea perioada.
Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru un contract de medicina muncii va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon 0744.488.735 / 0752.030.439 / 0752.190.151