Șoferii au nevoie, atunci când conduc o mașină, de atenție, coordonare și o vedere bună. Consumul anumitor substanțe, dar și oboseala, poate reduce aceste abilități, făcând șofatul periculos atât pentru cel ce a consumat aceste substanțe, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. O categorie aparte de substanțe care afectează capacitatea de a conduce un autovehicul o reprezintă medicamentele. De aceea, ne-am gândit să prezentăm, prin intermediul acestui articol, lista substanțelor și a medicamentelor pe care nu ar trebui să le consume șoferii înainte de a porni la drum cu mașina.
Medicamentele, dar și alte substanțe sau chiar oboseala, reduc capacitatea de concentrare, atenția și măresc timpul de reacție, abilități de care are nevoie orice persoană care conduce un autovehicul. Astfel, șofatul sub influența anumitor substanțe conținute de medicamente poate fi la fel de periculos precum condusul unei mașini sub influența alcoolului sau a drogurilor.
De multe ori, capacitatea de a conduce este afectată de consumul de medicamente, prin efectele secundare pe care le pot avea asupra sistemului nervos. Spre exemplu, aceste efecte secundare pot provoca o scădere a capacității de concentrare, somnolență, amețeli, dureri de cap sau o reducere a coordonării. Medicamentele mai puternice pot genera chiar și halucinații, atacuri de panică sau confuzie.
De aceea, atunci când doctorul ne recomandă să luăm anumite medicamente, este bine să-l întrebăm dacă acestea au vreun efect asupra capacității de a conduce sau dacă este bine ca în perioada administrării medicamentelor să renunțăm la șofat.
Potrivit unei liste întocmite de către medicii nostri clasele de substanțe și medicamente ce afectează capacitatea de a conduce o mașină sunt:
- medicația obezității – sibutramina, amfepramona;
- medicația antialcool – disulfiram ;
- medicația antivertigo – cinarizina;
- antitusive – dextrometorfan. Totodată, anumite soluții antitusive pot conține și alcool;
- medicația răcelii și a gripei: xilometazolina (decongestionant nazal). Aceasta poate genera tulburări vizuale și dureri de cap;
- antialergice: clemastina, clorfeniramina, ciproheptadina, ketotifen levocetirizina, prometazina. Aceste substanțe reduc foarte tare atenția și viteza de reacție;
- antiinflamatoare: fenilbutazona, diclofenac, indometacin, ketorolac, piroxicam, etoricoxib. Ele generează dureri de cap, amețeli, stări de confuzie și tulburări auditive;
- antiglaucomatoase: pilocarpina, betoxolol, carteol, timolol, latanoprost, dorzolamid, brinzolamid.În încheiere, ne adresăm tuturor șoferilor, tuturor !
Dragi șoferi atât de încercați de traficul bucureștean, vă informăm că, pâna la sfârșitul lunii septembrie, vă oferim un discount de 50 % pentru electrocardiogramă și 10 % pentru un consult medical în oricare specialitate, la alegere.
Trimiteți un mail la adresa office@alexis-medical.ro cu titlul SUNT SOFER cu numele si telefonul și te contactăm noi.