Dr Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicina de Familie
Specialist în Fitoterapie și Apiterapie
Te deranjează kilogramele în plus după sărbători?
Știi că poți să-ți micșorezi stomacul fără operație?
Care este secretul?
Stomacul este „elastic”, ceea ce înseamnă că se poate micșora sau mări în funcție de cantitatea de alimente pe care o consumi.
Acesta este unul dintre motivele majore pentru eșecul intervenției chirurgicale de slăbire (gastric sleeve), deoarece chiar și un stomac mic creat chirurgical se poate adapta în timp pentru a găzdui cantități mai mari de alimente. Pare înfricoșător, dar vestea bună este că și opusul este adevărat.
Dacă mănânci mai puțin la o masă, în timp, stomacul se va micșora pentru a se simți mai plin cu cantități mai mici de alimente.
Iată câteva recomandări care te vor ajuta să-ti micșorezi stomacul:
Renunță la o treime din porție
Ca să-ți micșorezi stomacul trebuie sa mănânci mai puțin la o masă.
Fie că mănânci acasă sau la un restaurant, renunță la o treime din porție. Rezistă tentației de a termina întreaga farfurie, punând deoparte. Făcând acest lucru, poți să-ți micșorezi stomacul după un sezon de supraalimentare și poți să scazi sute de calorii din aportul caloric zilnic.
Alege o farfurie mai mică
O farfurie mica te pot ajuta să controlezi mult mai ușor cantitatea de mâncare pe care o consumi.
Creierul apreciază diferit aceeași cantitate de mâncare, în funcție de dimensiunea farfuria pe care o alegi. Dacă o cantitate mică de mâncare este pusă pe o farfurie mare, mintea ta va gândi că nu este suficientă mâncare, astfel că nu te vei sătura si vei avea tendința sa adaugi încă o porție. Dacă pui aceeași cantitate de mâncare pe o farfurie mult mai mică, vei constata că porția arată mult mai mare și nu vei avea tentația de a consuma mâncare în plus.
Ai grija la culoarea farfuriei
Stiai că ce culoare are farfuria ta iți poate influența silueta?
Specialiștii susțin că atunci când există un contrast între mâncare și farfurie, se consumă o cantitate cu 30% mai mică de mâncare, respectiv acea treime din portia ta la care trebuie sa renunți la fiecare masă.
De exemplu, dacă mănânci paste cu sos alb, alege o farfurie colorată (roșie, verde, gri, maro etc.).
Indiferent ce mănânci, dacă alegi o farfurii de culoare albastru deschis ai șanse mari să mănânci mai puțin, deoarece studiile experimentale au aratat ca aceasta culoare a farfuriei aduce automat un contrast cu mâncarea și în plus inhibă senzația de foame.
Numără până la 10
Studiile sugerează că pofta de mâncare medie durează doar aproximativ zece minute. Așadar, înainte de a mânca, setează-ți cronometrul mental pentru o pauză de zece minute.
Bea un pahar de apă
Oamenii confundă adesea setea cu foamea, de aceea se recomandă sa bei întâi apă atunci cand ai impresia ca iți este foame. Acest mic truc te ajută să potolești senzația de sete și să mănânci mai puțin. In plus, este bine să bei cât mai multă apă pe parcursul zilei, deoarece un consum ridicat de apă te ajută să arzi cu 30% mai multe calorii.
Nu mânca ,,pe fugă,,
Mâncatul pe fugă sau în fața ecranelor conduce la supra-alimentație. Mâncă așezat la masă și renunță la alte activității, pentru a conștientiza că mănânci. Nu mânca repede! Savurează fiecare mușcătură, mestecând de 10 ori înainte de a inghiți.
Respectă orarul meselor
Este bine sa mănânci zilnic la aceeași ora și să ai cel puțin 4 ore între mese. De asemenea, renunță la ronțăitul dintre mese. Specialistii recomandă cel puțin 12 ore pe zi de pauză alimentară, pentru a respecta programele biologice normale de nutritie si de detoxifiere. Studiile arată ca postul intermitent (în timpul căruia nu se mănâncă nimic timp de 14-16 ore pe zi), pe langă beneficiile pentru sănătate, poate fi o metodă eficientă de a scăpa de excesul de kilograme.
Și nu uita: ridică-te de la masă înainte de a te sătura!