Nivelul crescut de trigliceride poate declanșa un infarct miocardic

Monitorizarea nivelului trigliceridelor în sânge este la fel de importantă precum cea a colesterolului sau a tensiunii arteriale.

- Trigliceride marite atentie 15 - Nivelul crescut de trigliceride poate declanșa un infarct miocardic

Trigliceridele depozitate în celulele grase ale corpului (adipocite) sunt utilizate, atunci când organismul nu mai este alimentat, pentru un surplus energetic. Persoanele care consumă mai multe calorii decât ard – de regulă calorii provenite din carbohidraţi şi grăsimi – sunt şi cele la care se observă nivele crescute de trigliceride. Nivelul trigliceridelor poate fi determinat printr-o analiză simplă de sânge, care poate să indice dacă acestea sunt sau nu în limite normale.

HTG, factor de risc pentru bolile cardio- vasculare

Hipertrigliceridemia (HTG) este o afecţiune frecventă, caracterizată prin creşterea trigliceridelor în sânge peste nivelul de 150 mg/dl. Hipertrigliceridemia este exacerbată de diabetul zaharat, obezitate şi sedentarism şi este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. De asemenea, persoanele cu afecţiuni cardio-vasculare pot avea şi nivel crescut al trigliceridelor în sânge.

Atenţie! Nivelele crescute de trigliceride pot declanşa un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral – chiar dacă nivelul de colesterol este normal.

În caz de hipertrigliceridemie trebuie investigate cauzele. Acestea pot fi secundare, cum ar fi dieta bogată în grăsimi şi dulciuri, consumul excesiv de alcool, anumite medicamente, precum şi unele afecţiuni medicale (de exemplu, diabet zaharat, funcţionarea insuficientă a tiroidei). În plus, trebuie evaluate şi existenţa obezităţii abdominale, a rezistenţei la insulină, a valorilor unor grăsimi numite HDL (colesterol bun) și a hipertensiunii arteriale.

Există şi hipertrigliceridemie primară (atunci când nu există cauze identificate)- rezultatul diferitelor defecte genetice care conduc la metabolismul dezordonat al trigliceridelor.

Este important ca hipertrigliceridemia să fie tratată pentru a preveni apariţia unei alte afecţiuni numită pancreatită (afectarea pancreasului, care apare la valori foarte mari ale trigliceridelor). În plus, scăderea trigliceridelor va reduce riscul de evenimente cardio-vasculare (boli coronariene sau accidente vasculare cerebrale).

5 pași de urmat

 • Dieta bogată în carbohidraţi este principalul factor de risc în creşterea nivelului trigliceridelor. De aceea, eliminarea din dietă a carbohidraţilor (pâine albă, orez, produse de patiserie şi dulciuri concentrate) şi reducerea aportului de calorii în dietă reprezintă prima schimbare ce se impune în stilul de viaţă.
 • Pentru persoanele supraponderale se recomandă între 2,5 și 5 kilograme scădere în greutate.
 • De asemenea, consumul de grăsimi saturate trebuie redus la minimum. Se recomandă grăsimile „bune”, care se găsesc din abundenţă în peştele gras (somon, macrou, ton, hering, cod), în alune, în migdale, în nuci şi în uleiul de măsline. Acizii graşi esenţiali omega-3 (care pot fi găsiţi în peşte) contribuie la reglarea nivelului trigliceridelor.
 • Alcoolul conţine cantităţi importante de zahăr şi este bogat în calorii (un gram de alcool conţine nouă calorii). De aceea se va evita alcoolul, deoarece, chiar şi în cantităţi mici, influenţează nivelul trigliceridelor.
 • Activitatea fizică contribuie la reglarea nivelului trigliceridelor şi, în plus, creşte concentraţia de colesterol „bun”. Se recomandă o jumătate de oră de activitate fizică zilnică pentru scăderea trigliceridelor.
  Sursa: Scoala Pacientilor

  Ati citit articolul si v-a placut?

  Ne-am bucura sa ne comunicati asta si sa beneficati de:

 •  

  Discount la consult medical – 20 %

 • Discount la analize de laborator pentru aceasta afectiune astfel:

  -Trigliceride 14,5 lei x 15 % discount =  12 lei

  -un parametru gratuit la minim 12 solicitati

   

  Oferta este disponibila tuturor cititorilor nostri .Trimiteti datele de contact la office@alexis-medical.ro

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *