Noile pachete medicale, valabile din 1 aprilie 2015

Atat pacientii asigurati, cat si cei neasigurati vor beneficia de mai multe servicii medicale, se mentioneaza intr-un act normativ care va modifica de maine pachetele medicale. Astfel, numarul consultatiilor efectuate de medicul de familie la domiciliul pacientilor se va dubla. De asemenea, gravidele vor avea dreptul la o consultatie pentru fiecare trimestru de sarcina si la o consultatie in primul trimestru de dupa nastere.

NOILE PACHETE SERVICII DE SANATATE 01.04.2015  - NOILE PACHETE SERVICII DE SANATATE 01 - Noile pachete medicale, valabile din 1 aprilie 2015

Modificarile la pachetul minimal de servicii si la pachetul de servicii de baza sunt incluse in Hotararea Guvernului nr. 205/2015, care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 208 din 30 martie si care intra in vigoare de la 1 aprilie.

In esenta, in baza propunerilor Ministerului Sanatatii, Executivul creste numarul de consultatii la care au dreptul pacientii, indiferent ca sunt asigurati sau nu, si introduce in pachete anumite servicii noi.

Pachetul minimal de servicii este destinat persoanelor neasigurate in sistemul de sanatate, conform prevederilor Hotararii Guvernului nr. 400/2014 — actul normativ ce va fi modificat de maine. Acesta include “servicii de ingrijire a sanatatii, medicamente si materiale sanitare numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemoepidemic (adica infectioase – n.r.), monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala, servicii de preventie”.

Pachetul de servicii de baza este destinat persoanelor asigurate si “cuprinde serviciile medicale, serviciile de ingrijire a sanatatii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale si alte servicii la care au dreptul asiguratii”, asa cum scrie in documentul mentionat.

Nota: Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) trebuie sa emita curand si norme pentru aplicarea in 2015 a prevederilor referitoare la pachetele medicale si contractul-cadru pentru acordarea asistentei medicale.

Examinari pentru femeile insarcinate si lauze, dar fara planificare familiala

In baza pachetului minimal, la supravegherea sarcinii si a lauziei, pacientele vor beneficia de o consultatie pentru fiecare trimestru de sarcina si de o consultatie in primul trimestru de dupa nastere.

Totusi, trebuie mentionat ca noul act normativ dispune si eliminarea consultatiilor pentru serviciile de planificare familiala, ce includ consilierea privind planificarea familiala si indicarea unei metode contraceptive.

Pentru fiecare situatie de urgenta pentru care se da primul ajutor sau care este rezolvata la cabinetul medical, se va acorda o consultatie pe persoana, indiferent daca aceasta este sau nu inscrisa pe lista unui medic de familie. Totodata, medicii de familie vor putea acorda o consultatie preventiva.

Pentru serviciile acordate pacientilor neasigurati, in regim de spitalizare continua si de zi, biletul de internare nu va fi necesar. In acelasi timp, internarea in spitalizare de zi se va face atat in cazul urgentei medico-chirurgicale, cat si in cazul epidemiologic (pentru bolnavii ale caror afectiuni nu necesita izolare).

Spre deosebire de regulile actuale, din 1 aprilie se va face si examinarea pentru constatarea mortii, cu sau fara eliberarea de acte medicale. In cazurile suspecte, in care este necesara o expertiza medico-legala, medicul nu va putea sa elibereze certificatul de deces.

Atentie! Persoanele neasigurate trebuie sa suporte in totalitate costurile investigatiilor paraclinice recomandate, tratamentul prescris de medicii de familie si activitatile de suport (exceptand, aici, examinarea pentru constatarea mortii si eliberarea certificatului de deces).

Medicii vor merge mai des acasa la pacienti

Medicii de familie pot acorda la domiciliu cel mult 21 de consultatii pe luna, in prezent, pentru persoanele care beneficiaza de pachetul de baza, insa de maine acest numar se dubleaza. Astfel, medicii vor acorda maximum 42 de consultatii pe luna, insa nu mai mult de trei consultatii pe zi.

Aceste examinari se pot acorda asiguratilor nedeplasabili din cauza ca sunt invalizi, asiguratilor cu boli cronice (cu evolutie lenta) sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet, copiilor care au cel mult un an, copiilor cu varsta de pana la 18 ani cu boli infectocontagioase (ce se raspandesc usor) si lauzelor.

In alta ordine de idei, HG nr. 205/2015 dispune: “sunt considerate consultatii la domiciliu inclusiv consultatia/examinarea acordata de medicul de familie in vederea constatarii decesului”.

La fel ca in cazul pachetului minimal, noile prevederi introduc servicii de supraveghere a sarcinii si lauziei: o consultatie pentru fiecare trimestru de sarcina si o consultatie in primul trimestru de la nastere.

Referitor la examinarile pentru serviciile de planificare familiala, in afara de consilierea femeii privind planificarea familiala si indicarea unei metode contraceptive, pe lista sunt incluse evaluarea si monitorizarea statusului genito-mamar si tratamentul complicatiilor.

La fiecare urgenta pentru care se acorda primul ajutor sau care este rezolvata la cabinetul medical, se acorda o singura consultatie pentru fiecare persoana, insa, prin exceptie, copiii de pana la 18 ani vor beneficia de cel mult doua. Totodata, consultatia medicala pentru afectiunile acute si subacute (dar si acutizarile bolilor cronice) va cuprinde, pe deasupra, biletul de trimitere pentru investigatii paraclinice.

Examinarile pentru afectiunile cronice vor creste, de asemenea. Mai exact, pentru evaluarea clinica si paraclinica, prescrierea tratamentului si urmarirea evolutiei asiguratilor vor fi acordate cel mult patru consultatii/trimestru, in limita a doua pe luna, fata de o consultatie pe luna/trimestru, cum este in prezent.

Spirometria (stabilirea functiei si capacitatii respiratorii a plamanilor cu ajutorul unui aparat special de masurare) este introdusa pe lista serviciilor medicale aditionale pe care le pot oferi medicii de familie, conform documentului mentionat, pe langa cele deja existente (efectuarea si interpretarea electrocardiogramei pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate, ecografia generala de abdomen si pelvis).

In plus, pacientii asigurati vor putea apela la medicul de familie, in timpul programului de lucru in cabinet, pentru administrarea de medicamente (intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil).

Pe lista serviciilor diagnostice si terapeutice vor fi introduse, conform HG nr. 205/2015, recoltarea de material bioptic, tratamentul postoperator al ranilor abdominale, interventiilor chirurgicale dupa cezariana, sarcinei extrauterine operate, histerectomiei (indepartarea chirurgicala a uterului), endometriozei si sfatul genetic. In acelasi timp, sunt incluse psihoterapia pentru copii/adulti si kinetoterapia pentru copiii cu autism.

Noul act normativ mai prevede si introducerea unor servicii precum ecografia transrectala, examenul radiologic al articulatiilor sacro-iliace, examenul radiologic al coloanei vertebrale/segment, CT buco-maxilo-facial nativ, CT sinusuri, RMN sinusuri, RMN abdominal cu substanta de contrast si colangio RMN.

Situatiile pentru care nu este necesar biletul de internare, reorganizate

Situatiile in care biletul de internare nu este necesar vor fi reorganizate in urma modificarilor aduse de noua hotarare a Executivului. Astfel, de la 1 aprilie acestea vor fi urmatoarele:

pentru spitalizare continua:
nastere;
urgente medico-chirurgicale;
boli cu potential endemoepidemic, care necesita izolare si tratament;
bolnavi aflati sub incidenta art. 109, 110, 124 si 125 din Codul penal si in cazurile dispuse prin ordonanta a procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale, care necesita izolare ori internare obligatorie, si tratamentul persoanelor private de libertate pentru care instanta de judecata a dispus executarea pedepsei intr-un penitenciar-spital, precum si tratamentul pacientilor din penitenciare ale caror afectiuni necesita monitorizare si reevaluare in cadrul penitenciarelor-spital;
pentru bolnavii care necesita asistenta medicala spitaliceasca de lunga durata (ani);
cazurile care au recomandare de internare intr-un spital ca urmare a unei scrisori medicale acordate de medicii din ambulatoriul integrat al spitalului respectiv;
transferul intraspitalicesc in situatia in care se schimba tipul de ingrijire;
transferul interspitalicesc;
pacientii din statele membre ale Uniunii Europene/din Spatiul Economic European/Confederatia Elvetiana beneficiaza de servicii medicale spitalicesti programate si acordate cu autorizarea prealabila a institutiilor competente din statele membre UE/SEE/Confederatia Elvetiana, respectiv de servicii medicale spitalicesti acordate pe baza cardului european de asigurari sociale de sanatate emis de unul dintre statele membre UE/SEE/Confederatia Elvetiana, precum si de servicii medicale spitalicesti pentru pacientii din statele cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale internationale cu prevederi in domeniul sanatatii, care au dreptul si beneficiaza de servicii medicale acordate pe teritoriul Romaniei;
pentru spitalizare de zi, daca se acorda servicii de:
urgenta medico-chirurgicala;
chimioterapie;
radioterapie;
administrare de medicamente pentru care este necesara aprobarea comisiilor de experti constituite la nivelul CNAS;
monitorizare a bolnavilor cu HIV/SIDA;
evaluare dinamica a raspunsului viro-imunologic;
monitorizare si tratament ale bolnavilor cu talasemie;
monitorizare a bolnavilor oncologici;
administrare a tratamentului pentru profilaxia rabiei;
monitorizarea sifilisului genital primar si sifilisului secundar al pielii si mucoaselor;
rezolvare a cazurilor care au recomandare de internare intr-un spital ca urmare a unei scrisori medicale acordate de medicii din ambulatoriul integrat al spitalului respectiv, aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate;
pacientii din statele membre UE/SEE/Confederatia Elvetiana beneficiaza de servicii medicale spitalicesti programate si acordate cu autorizarea prealabila a institutiilor competente din statele membre UE/SEE/Confederatia Elvetiana, respectiv de servicii medicale spitalicesti acordate pe baza cardului european de asigurari sociale de sanatate emis de unul dintre statele membre UE/SEE/Confederatia Elvetiana, precum si de servicii medicale spitalicesti pentru pacientii din statele cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale internationale cu prevederi in domeniul sanatatii, care au dreptul si beneficiaza de servicii medicale acordate pe teritoriul Romaniei.
Pacientii isi vor putea schimba medicul de familie pe baza cardului de sanatate

Persoanele asigurate in sistemul medical autohton isi vor putea schimba medicul de familie cu ajutorul cardului de sanatate, mai dispune HG nr. 205/2015.

Mai exact, acest lucru va putea fi facut, dupa cel putin sase luni de la momentul inscrierii pe lista medicului, in baza cardului de sanatate si a unei cereri de inscriere prin transfer.

Persoanele care n-au card de sanatate din diverse motive justificate (refuza folosirea din motive religioase/de constiinta, au sub 18 ani, nu li s-a emis cardul, urmeaza sa li se emita un duplicat) isi vor putea schimba medicul de familie doar in baza cererii de inscriere prin transfer.

Atentie! Schimbarea medicului de familie in mai putin de sase luni de la inscrierea pe lista acestuia se poate face daca acesta moare, nu se mai afla sub contract cu casa de sanatate sau praxisul sau este preluat.

Nota: In acelasi numar al Monitorului Oficial in care au aparut modificarile la pachetele medicale a fost publicat si actul normativ care aproba programele nationale de sanatate pentru anii 2015 si 2016, respectiv HG nr. 206/2015.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *