Luni-Vineri (8:00 - 16:00)

Sâmbătă-Duminică (Închis)

0752-030-439

0752-190-150

Str. Jean Louis Calderon, nr. 45

București, România

Obiceiuri zilnice care iti pot imbolnavi ficatul

Obiceiuri zilnice care iti pot imbolnavi ficatul

Obiceiuri zilnice care iti pot imbolnavi ficatul
1

Dr. Mariana OLINGHERU

Medic specialist Medicina de familie

Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Știi deja că mâncarea nesănătoasă și consumul de alcool afectează ficatul. Sunt insă și alte obiceiuri și activități ale tale care pot îmbolnăvi ficatul deși nu te gândești la acest lucru.

Iata câteva din obiceiurile si emoțiile tale zilnice care îți pot îmbolnăvi ficatul

Statul prelungit pe scaun

Majoritatea oamenilor, mai mult de jumătate din timpul zilei implică activități sedentare asociate cu statul prelungit pe scaun sau inactivitatea (utilizarea computerului sau a altor dispozitive, privit la televizor, discurs, lectură, etc).

33

Sedentarismul, inclusiv munca de birou ce implică statul prelungit pe scaun afectează grav ficatul, mai ales la persoanele tinere. Studiile au aratat că în 2 ani de muncă sedentară la birou, 1 din 3 persoane cu vârsta între 30-40 ani dezvoltă boala ficatului gras (steatoză hepatica non-alcoolică).

Stresul este un alt factor de risc pentru sănătatea ficatului. Specialistii avertizează că stresul cronic și îngrijorarea excesivă afectează ficatul mai mult decât alcoolul.

Lipsa somnului

Somnul este mai important decât  te gândești. Conform orarului biologic al organelor, ficatul se regenerează între orele 1 și 3 noaptea. Nopțile albe, fie că te distrezi, fie că muncești sau suferi de insomnie, printre alte daune pe sănătate iți afectează și ficatul.

Emoțiile negative, în special furia și mânia

Între emoțiile noastre și sănătatea diverselor organe există o strânsă legătură. Astfel, în medicina psihosomatică, emoțiile care afectează cel mai puternic ficatul sunt furia și mânia. Te irită toate lucrurile din jurul tău? Te enervezi foarte ușor și faci des accese de furie? Pe langă afectarea psihică și comportamentală, aceste emoții distructive iși afecteaza și trupul, in special ficatul.

Când trebuie să te îngrijorezi?

Ficatul gras deși nu are simptome specifice poate afecta grav sănătatea. La început apare ficatul gras (steatoza), apoi, daca nu schimbi nimic, evoluția merge către ciroza sau cancer hepatic.

Ar trebui să te gândești ca ai putea avea probleme cu ficatul atunci cand:

  • Te simți tot timpul obosit, te trezești dimineața obosit iar după prânz simți o stare de somnolență
  • Nu ai poftă de mâncare, ai greață, mănânci mai puțin și senzația ca te-ai săturat apare precoce
  • Te simți confuz sau ai probleme de concentrare
  • Iti apar diverse pete pe piele, te învinețești ușor sau sângerezi mai repede sau mai mult atunci cand te rănești
  • Ai abomenul mărit de volum, mâinile și picioarele umflate, nu îti mai intra inelele pe deget și incălțamintea te strânge)

Ce pași trebuie sa urmezi?

Mult timp afectarea ficatului nu are nici un semn sau simptom.Cand apar manifestările descrise mai sus, deja afectarea ficatului este avansată.

De aceea este bine sa faci periodic un control medical de rutină  prin medicul de familie. Acesta iți va indica un set obligatoriu de investigații, in functie de vârstă, sex, istoricul medical și stilul tău de viață.

Ești sedentar? Stai pe scaun mai mult de 6 ore pe zi? Ai multe griji? Te enervezi usor si faci des crize de furie? Consumi alcool sau mănânci nesănătos? Consultă un medic și solicită și un set de invetigații pentru ficat.

Link

Pachet promotional teste screening pentru sanatatea ficatului/ profil hepatic

  • Analize de laborator
  • Alanin aminotransferaza (ALT, TGP), Aspartat aminotransferaza (AST, TGO)
  • Fosfataza alcalină (ALP) 
  • Gamaglutamil transferaza (GGT) 
  • Bilirubina totală și direct
  • Feritina serică, sideremia
  • Proteine totale
  • Albumina
  • Glicemie

+/- Timpul de protrombină (TP) 

  • Ecografie abdomen superior

Leave a Reply