Luni-Vineri (8:00 - 16:00)

Sâmbătă-Duminică (Închis)

0752-030-439

0752-190-150

Str. Jean Louis Calderon, nr. 45

București, România

Pericolul din perioada februarie-aprilie

Pericolul din perioada februarie-aprilie

Epidemiile de varicela apar mai frecvent în perioada februarie-aprilie

Varicela sau vărsatul de vânt este o infecție la baza căreia stă virusul varicelo – zosterian, ce face parte din familia virusurilor herpetice. Virusul se află în secreția nazală eliminată și în lichidul din veziculele ce apar pe piele. Boala este extrem de contagioasă – conform statisticilor, 90% dintre cei care nu au imunitate la virus și care sunt expuși la acesta o vor face.

Cei mai afectați sunt copiii cu vârste între 5 și 10 ani, iar cele mai multe cazuri apar în perioada februarie – aprilie, însă în ultima perioadă, din cauza schimbărilor climatice, s-a observat că boala a început să se manifeste puțin mai devreme decât înainte.
varicela 12.02.2015 Și adulții care nu au făcut varicelă se pot infecta dacă sunt expuși la acest virus la care nu au dobândit imunitate.

Varicela este contagioasă de la apariția veziculelor până la formarea crustelor

Boala are o perioadă de incubație de la 7 la 21 de zile după expunere și apare, în general, la 14 până la 17 zile. Debutează cu erupții pe față și pe trunchi și se poate întinde ulterior pe tot corpul. Petele mici și roșii se manifestă timp de două-patru zile după care ele se transformă în papule și apoi în bășicuțe (vezicule). Treptat, acestea se usucă și formează cruste.

Varicela durează între 7 și 10 zile la copii, însă are o perioadă mai mare la adulți.

Perioada contagioasă începe la două zile după apariția veziculelor pe piele și durează până când acestea se acoperă de cruste. Persoana afectată de vărsat de vânt trebuie izolată în acest timp pentru a nu răspândi virusul în comunități.

Varicela poate cauza Zona Zoster la vârsta adultă

Cel mai neplăcut simptom al varicelei îl reprezintă mâncărimile, care pot deveni insuportabile, în special pentru copii. Ele reprezintă un risc pentru sănătate deoarece, prin ruperea crustelor în piele pot pătrunde bacterii ce pot duce foarte ușor la infecții. Alte simptome includ febra de circa 39 de grade, unele dureri abdominale și greață.

Vărsatul de vânt nu reprezintă un pericol decât pentru persoanele care au probleme grave de sănătate, în special boli ce afectează sistemul imunitar. De asemenea, este bine de știut că există posibilitatea ca virusul, care rămâne în corp în stare latentă, să se activeze la vârsta adultă și să cauzeze mai târziu Zona Zoster.

Este indicat ca la apariția primelor simptome să vă adresați medicului de familie pentru un diagnostic clar și pentru evitarea complicațiilor.  Acesta va recomanda medicația potrivită pentru mâncărimi și va oferi toate sfaturile necesare. De asemenea, se recomandă apelarea la medic în cazul în care, pe parcursul bolii, febra depășește 39,4 grade Celsius, dacă apar dureri de cap foarte puternice ori stare avansată de letargie, dacă survin probleme de respirație și dacă zona veziculelor se infectează.

Consumați multe lichide

Tratamentul vărsatului de vânt constă, de obicei, în produse ce diminuează mâncărimile, multe dintre ele pe bază de mentol, și medicamente antipiretice (contra febrei). Pe lângă acestea, sunt eficiente și compresele reci, preferabil cu apa în care au fost înmuiați fulgi de ovăz.

La copii, se recomandă tăierea unghiilor pentru a nu-și rupe crustele, iar la cei foarte mici li se pot pune mănuși cu un deget. În cazul în care erupțiile apar și în gură, se administrează supe călduțe și sucuri din fructe ori legume pasate la blender. Se evită însă fructele acide deoarece acestea întețesc neplăcerile resimțite.

Chiar dacă este o boală foarte contagioasă, contra varicelei nu se prescriu medicamente precum antibioticele. Excepție face situația în care, în urmă scărpinării, apare o infecție cutanată, de natură microbiană. De asemenea, se poate întâmpla ca persoanele afectate care fac boala și au un sistem imunitar slăbit să aibă nevoie de un tratament antiviral (acyclovir).

Ca regulă generală, bolnavii de varicelă trebuie să consume multe lichide și este bine să apeleze la remedii pentru întărirea imunității, astfel încât organismul să lupte eficient cu virusul.

Vaccinul impotriva varicelei este opțional

Împotriva vărsatului de vânt este disponibil un vaccin, care a apărut pentru prima dată pe piață în urmă cu 20 de ani, în Statele Unite ale Americii. Eficiența acestuia este de până la 90% și diminuează considerabil simptomele bolii în cazul în care aceasta apare totuși. Vaccinul se administrează injectabil după vârsta de 1 an, dar se poate face, la cei care nu au fost vaccinați în copilărie, și la 11-12 ani.

Vaccinul împotriva varicelei nu este inclus în Programul Național de Imunizare gratuită și se poate face doar contra cost.

Leave a Reply