Rezistența la antibiotice este atunci când bacteriile (germenii) dezvoltă modalități de supraviețuire la medicamentele menite să le omoare. Utilizarea greșită și utilizarea excesivă a antibioticelor au contribuit la rezistența la antibiotice, problema care a fost considerată, de către agențiile globale de sănătate, o amenințare urgentă pentru sănătatea publică.
Atunci când o persoană se infectează cu bacterii rezistente la antibiotice, antibioticele nu mai sunt la fel de eficiente în oprirea infecției. Acest lucru îngreunează tratamentul și crește riscul de răspândire a infecției rezistente la antibiotice la alți oameni.
Din fericire, experții au identificat modalități de a preveni creșterea rezistenței la antibiotice.
CE SUNT BACTERIILE REZISTENTE LA ANTIBIOTICE?
Bacteriile rezistente la antibiotice sunt germeni care nu mai pot fi controlați sau uciși de un medicament antibiotic. Această rezistență se dezvoltă atunci când bacteriile se schimbă sau se modifică într-un mod care face ca antibioticele să fie mai puțin eficiente.
Rezistența la antibiotice apare în mod natural atunci când bacteriile evoluează și dezvoltă mecanisme de apărare pentru a supraviețui unui mediu în schimbare, dar experții spun că utilizarea abuzivă a antibioticelor accelerează periculos procesul.
Un număr tot mai mare de bacterii devin rezistente la antibiotice, inclusiv cele care provoacă infecții ale pielii, infecții ale tractului urinar, meningită, boli cu transmitere sexuală și infecții ale tractului respirator, cum ar fi pneumonia.
Pentru a fi clar, nu oamenii, ci bacteriile devin rezistente la antibiotice.
PREVENIREA
Infecțiile cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice pot fi dificil de tratat și pot afecta pe oricine. Deși este posibil să nu fie eliminată rezistența la antibiotice, există modalități de a preveni agravarea acestei problemei.
Unele dintre aceste metode de prevenire includ evitarea suprasolicitării antibioticelor, oprirea răspândirii infecțiilor bacteriene, cumpărarea și pregătirea alimentelor în condiții de siguranță și atenția la utilizarea excesivă a produselor de uz casnic antibacteriene.
EVITAȚI MEDICAMENTELE INUTILE
Suprasolicitarea antibioticelor este un factor principal de rezistență la antibiotice. Antibioticele pot fi medicamente care salvează viețile pentru infecțiile bacteriene, dar sunt uneori prescrise și utilizate în mod inutil pentru infecții virale precum răceli, tuse, gripă și dureri de gât.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), cel puțin 47 de milioane de prescripții de antibiotice în fiecare an în cabinetele medicilor din SUA și în departamentele de urgență nu sunt necesare. Această utilizare excesivă duce la creșterea capacității bacteriilor de a rezista la antibiotice.
Puteți ajuta la evitarea prescripțiilor inutile utilizând corect antibioticele:
- Nu luați un antibiotic pentru un virus (cum ar fi răceala sau gripa);
- Nu păstrați un antibiotic pentru utilizare ulterioară;
- Nu luați niciodată un antibiotic prescris pentru altcineva;
- Luați antibiotice exact așa cum vi s-a prescris.
Este important să luați antibiotice exact așa cum v-a prescris medicul dumneavoastră. Omiterea dozelor sau oprirea tratamentului prea devreme – chiar dacă vă simțiți mai bine – permite bacteriilor rămase să prospere, ceea ce duce la rezistență la antibiotice.
TRATAMENT
Infecțiile bacteriene rezistente la antibiotice sunt dificil de tratat și uneori pot fi imposibile. Durata tratamentului va depinde de tipul de infecție și de locul în care se află corpul.
Tratamentul poate avea loc în spital, acasă sau în centrul de reabilitare. Medicamentele specifice utilizate vor varia în funcție de tipul exact de infecție rezistentă la antibiotice. De obicei sunt tratați cu unul sau mai multe antibiotice.
Dacă antibioticele nu sunt eficiente pentru o anumită infecție, tratamentul de susținere poate fi o opțiune. Acesta este momentul în care pacientul primește medicamente și are grijă de simptome precum febră, durere, umflături, tuse sau deshidratare până când prezintă semne de îmbunătățire.
Sursă www.verywellhealth.com.
Lecţiile învăţate în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 trebuie să fie folosite pentru a combate un alt flagel ce ameninţă populaţia mondială, rezistenţa la antibiotice, au subliniat joi reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citaţi de AFP.
OMS a făcut public noul său raport asupra medicamentelor în curs de dezvoltare pentru a lupta contra super-bacteriilor, denumite astfel pentru că rezistă în faţa multor antibiotice clasice.
Constatarea făcută de OMS este una sumbră, întrucât există foarte puţine noi medicamente eficiente care se află în stadii de dezvoltare în laboratoarele farmaceutice.
Organizaţia pentru sănătate a Naţiunilor Unite consideră că mobilizarea împotriva COVID-19 a dovedit faptul că progrese rapide pot fi realizate atunci ele sunt susţinute prin voinţă politică.
„Antibioticele sunt călcâiul lui Ahile pentru asistenţa medicală universală şi pentru siguranţa noastră sanitară”, a declarat Haileyesus Getahun, coordonator OMS pentru divizia de studiere a rezistenţei antibacteriene.
„Ocaziile care se prezintă în lumina pandemiei de COVID-19 trebuie să fie fructificate pentru a sublinia nevoia unei investiţii durabile (în cercetare, n.r.) în producţia de noi antibiotice eficace”, a adăugat el.
Acelaşi oficial a sugerat înfiinţarea unui mecanism mondial ce va permite strângerea de fonduri pentru a combate rezistenţa bacteriilor, după modelul acţiunilor întreprinse pentru a dezvolta vaccinurile anti-COVID-19.
Rezistenţa la bacterii a continuat să crească, pentru că antibioticele sunt utilizate prea mult şi în mod abuziv, fie în creşterea animalelor, fie în tratamentele pentru oameni.
Bacteriile dezvoltă astfel rezistenţă şi nu mai răspund la tratamentele existente.
Trebuie deci să fie create noi antibiotice, însă grupurile farmaceutice sunt reticente în a învesti sume mari într-un sector care este considerat puţin rentabil.
Astfel, cele mai multe dintre antibioticele care au fost lansate pe piaţă fac parte din clasele de medicamente descoperite înainte de anii 1980, a subliniat OMS.
În raportul său anual, OMS precizează că niciunul dintre cele 43 de antibiotice aflate în prezent în etapa de dezvoltare nu permite combaterea eficientă a celor mai periculoase bacterii aflate în circulaţie.
Organizaţia a subliniat şi că 82% dintre antibioticele recent autorizate fac parte din clasele de medicamente faţă de care bacteriile s-au arătat deja rezistente.
„Deşi există produse inovatoare în curs de dezvoltare, probabil că doar un mic procent dintre ele vor fi lansate pe piaţă din cauza ratelor ridicate de eşec înregistrate în acest proces”, au avertizat autorii raportului.
Pentru prima dată, OMS a alcătuit astfel un catalog al medicamentelor antibacteriene non-tradiţionale. Organizaţia a recenzat 27 de astfel de medicamente, inclusiv antigeni monoclonali şi organisme bacteriofage, virusuri care infectează doar bacteriile şi care au fost îndelung utilizate în spatele „Cortinei de Fier” în perioada Războiului Rece, fiind descoperite în prezent şi în Occident.