Chiar daca luna septembrie ne-a mai rezervat cateva zile insorite (nu cea de azi, desigur), racoarea incepe sa isi faca simtita prezenta de dimineata si seara si, evident, anunta apropierea sezonului rece.
Deoarece e un fapt confirmat ca e mai usor sa previi decat sa tratezi e momentul sa incepem sa ne pregatim pentru aparitia frigului. Pentru persoanele cu risc crescut (varstanicii, bolnavii cronii si copii) o banala gripa poate determina aparitia nenumarator complicatii.
Sezonul rece aduce schimbari meteorologice care influenteaza organismul uman si care pot duce, atunci cand organismul este slabit de carente in alimentatie, de stres si de boli asociate, la imbolnaviri precum unele raceli, gripa si alte afectiuni ale cailor respiratorii. Practica medicala a demonstrat ca, majoritatea oamenilor cedeaza bolilor din cauza unui sistem imunitar slabit. Slabirea sistemului imunitar este cauzata de stres, alimentatie necorespunzatoare, poluare chimica dar, mai presus de toate, de lipsa unor substante naturale ca supliment in alimentatie si cu rol in protectia si stimularea imunitatii.
Remediul cel mai larg utilizat ar fi vaccinul antigripal. Acesta stimuleaza sistemul imunitar, invatand organismul sa produca anticorpi. Ele sunt preparate pe baza estimarilor facute anual cu privire la tulpinile de virusuri gripale care vor fi predominante. Inconvenientul este ca in fiecare sezon rece apar tulpini noi de virusuri gripale, tot mai agresive; din aceasta cauza, vaccinul antigripal este diferit de la om la om si nu asigura imunitate si in anul urmator. Nu uitati ca imunizarea nu se instaleaza imediat dupa administrare de aceea campania de vaccinare antigripala se efectueaza in perioada septembrie-noimebrie.
Exista si persoane care fac alergie la administarea vaccinului antigripal. Acestea cat si cei carora le este „teama de ac” pot scapa de gripa daca au grija sa-si intareasca sistemul imunitar din timp. Vitaminele au un rol foarte important in cresterea imunitatii (mai ales vitamina C) de aceea inaintea sezonului rece este necesara o cura de multivitamine ce pot fi asociate pentru un obtinerea unui efect complex si cu minerale.
Produsele din plante pot fi si ele utilizate cu succes pentru imbunatatirea imunitatii. Cele din catina (siropuri, ulei, etc) si maces aduc un aport important de vitamine organismului, propolisul are actiune antibacteriana si poate fi utilizat atat in profilaxia infectiilor tractului respirator cat si in tratamentul acestora. Cele mai utilizate produse pentru cresterea imunitatii (mai ales pentru sezoul rece) sunt produsele pe baza de Echinaceea.
Echinacea este o planta originara din America de Nord si este folosita de secole de amerindieni ca un suport important al capacitatii de aparare imuna a organismului, pentru prevenirea imbolnavirilor diverse. In farmacii se poate gasi sub diferite forme (tinctura, sirop, capsule etc). Tratamentele cu produse din plante se fac pe perioade variate (de regula cel putin 1 luna) si nu exclud vaccinarea antigripala.
Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru un contract de medicina muncii va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon 0744.488.735 / 0752.030.439 / 0752.190.151