Luni-Vineri (8:00 - 16:00)

Sâmbătă-Duminică (Închis)

0752-030-439

0752-190-150

Str. Jean Louis Calderon, nr. 45

București, România

Sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite (SPN), numit și boala Willis- Ekbom, cauzează o senzație neplăcută și inconfortabilă în picioare și o nevoie irezistibilă de a le mișca.

Simptomele apar cel mai des după- amiaza târziu sau seara și sunt adesea mai severe noaptea, când încercați să vă odihniți în pat. Pot apărea și atunci când sunteți inactivi o perioadă mai lungă de timp (de exemplu când zburați cu avionul sau când vă uitați la un film).

Având în vedere că simptomele pot crește în severitate pe timpul nopții, poate fi dificil să adormiți sau să reveniți la somn. Mișcarea picioarelor sau mersul ameliorează, de obicei, aceste simptome, dar senzația apare imediat ce v-ați oprit.

spn 03.08.2017

SPN este atât o afecțiune a somnului, deoarece simptomele sunt declanșate de odihnă sau încercarea de a adormi, dar și o afecțiune circulatorie, deoarece persoanele afectate sunt obligate să-și miște picioarele pentru a ameliora simptomele. Totuși, a fost caracterizată ca o afecțiune neurologică, simptomele fiind declanșate chiar de creier.

Efecte

SPN este una dintre afecțiunile severe deoarece cauzează epuizare și somolență pe timpul zilei care pot afecta puternic dispoziția, concentrarea, performanțele la serviciu sau la școală, dar și relațiile personale. Sindromul picioarelor neliniștite moderat spre sever, rămas netratat, duce la o scădere cu 20% a productivității la locul de muncă și poate contribui la apariția depresiei și anexietății.

Mai mult de 80% dintre persoanele cu SPN experimentează și mișcări ale membrelor în somn (mișcări involuntare ale picioarelor și, uneori, ale mâinilor, spasme sau convulsii care apar la fiecare 15- 40 de secunde, uneori pe tot parcursul nopții). Din fericire, cele mai multe cazuri de SPN pot fi tratate cu terapii nemedicamentoase sau, dacă este necesar, cu medicamente.

În cele mai multe cazuri, cauza SPN este necunoscută. Totuși, sindromul are o componentă genetic și se regăsește la familiile la care simptomele au început înainte de vârsta de 40 de ani. Dovezile arată că nivelurile scăzute de fier din creier pot fi responsabile pentru Sindromul picioarelor neliniștite. Alte dovezi sugerează că SPN este asociat cu o disfuncție a unei sectiuni a creierului care controlează mișcarea (ganglionii bazali).

 

Diagnosticare

Întrucât nu există un test specific pentru Sindromul Picioarelor neliniștite, pentru diagosticare este necesară o evaluare medicală. Cele cinci criterii clinice pentru diagnosticare sunt:

  • O nevoie puternică și adesea copleșitoare sau necesitatea de a mișca picioarele, adesea asociate cu senzații anormale, neplăcute sau inconfortabile.
  • necesitatea de a mișca picioarele începe sau se înrăutățește în perioadele de odihnă sau de lipsă de activitate
  • necesitatea de a mișca picioarele este, cel puțin temporar și parțial sau total, ameliorată de mișcare.
  • necesitatea de a mișca picoarele începe au este agravată seara sau în timpul nopții
  • aceste patru manifestări nu sunt asociate cu o altă afecțiune medicală.

 

Stil de viață

În afară de tratamentul recomandat de medic, sindromul presupune și modificări ale stilului de viață. Cei care suferă de SPN trebuie să evite sau să scadă consumul de alcool și tutun, să mențină un program de somn regulat, să facă mișcare fizică și masaje permanente, băi calde sau comprese cu gheață, dacă este cazul.

Sursa: https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Restless-Legs-Syndrome-Fact-Sheet

Leave a Reply