Solutii impotriva imbatranirii creierului.

Menținerea tensiunii arteriale și a nivelurilor de colesterol favorabile

Este cunoscut faptul că există factori de risc comuni între bolile de inimă și boala Alzheimer. De asemenea, afectarea fluxului sanguin poate duce la deteriorarea țesutului cerebral.
Arterele creierului sunt sensibile la creșterea tensiunii arteriale și hipertensiunea pe termen lung le poate răni. Exista studii care susțin legătura dintre tensiunea arterială și sănătatea creierului. Tensiunea arterială mai mare se corelează cu o performanță cognitivă mai slabă și leziuni ale țesutului cerebral.
Astfel, riscul de apariție a bolii Alzheimer și a altor forme de demență este mai mult decât dublu dacă tensiunea arterială sistolica este în sau peste intervalul de 140-160 mmHg.
Colesterolul joacă un rol în formarea plăcilor beta-amiloid, leziuni caracteristice bolii Alzheimer, iar nivelurile crescute de colesterol se crede că cresc producția de plăci beta-amiloid.

Verificarea nivelul de vitamina D

Nivelurile scăzute de vitamina D sunt legate de tulburări cognitive. Vitamina D este implicată în formarea memoriei. Mai multe studii au asociat deficitul de vitamina D cu un risc crescut de afectare cognitivă sau demență la adulții în vârstă.

Nivelul optim de 25(OH) vitamina D este intre 30-55.5 ng/ml, se recomanda verificare 25(OH) vitamina D.

În plus, vitamina este implicată în reglarea transportului de glucoză și calciu către și în interiorul creierului și poate proteja, de asemenea, cogniția prin reducerea inflamației și creșterea disponibilității anumitor neurotransmițători.

Importanta suplimentelor care susțin creierul : Omega 3 și vitamina B12

Menținerea nivelurilor suficiente de acizi grași omega 3 în creier este o măsură importantă pentru prevenirea bolilor neurodegenerative mai târziu în viață. Studiile au arătat că aportul mai mare și omega 3 circulant mai mare sunt asociate cu un volum mai mare al creierului și un risc scăzut de apariție a bolii Alzheimer.

Riscul de deficiență de vitamina B12 crește odată cu vârsta, aproximativ 20% dintre adulții de peste 60 de ani sunt fie insuficienti, fie deficienți.
Deficiența de vitamina B12 cauzează probleme la nivelul creierului, inclusiv confuzie, depresie și memorie slabă. O deficiență a acestei vitamine importante a fost asociată cu boala Alzheimer.

Deoarece capacitatea corpului de a absorbi vitamina B12 scade odată cu vârsta, este bine sa testati nivelul vitaminei B12 in sange si sa suplimentati aceasta vitamina in caz de deficit.

Limitați consumul de carne roșie și alte produse de origine animală

Cuprul și fierul sunt minerale esențiale prezente în cantități mari în carnea roșie; aceste minerale se acumulează în organism în timp și în exces, pot dăuna creierului.
În schimb, pot fi obținute în cantități nepericuloase prin opțiuni mai sănătoase, cum ar fi semințele de susan și dovleac, fasole.

Excesul de cupru și fier contribuie ambele la stresul oxidativ din creier și sunt implicate în formarea plăcii de beta-amiloid în creier.

Importanta legumelor,fructelor

Ar fi bine ca un procent important din dieta ta să fie alimente vegetale integrale, adică legume, fructe, leguminoase, nuci și semințe. O dietă mai bogată în aceste alimente și săracă în carne și lactate este asociată cu o scădere cu 36% a riscului de Alzheimer.

Asigură-te că dieta ta este bogată în alimente naturale și sănătoase din plante și adaugă mai multe legume crude în dieta ta mâncând o salată mare cel puțin o dată pe zi. Adăugați fasole, roșii, ceapă crudă și un sos de salată pe bază de nuci sau semințe.

Fructe de pădure

Substanțele fitochimice găsite în legume și fructe pot ajuta la atenuarea stresului oxidativ și a inflamației din creier, ceea ce duce la un risc redus de apariție a bolii Alzheimer.

Fructele de pădure, în special, au fost remarcate pentru efectele lor protectoare asupra creierului. S-a descoperit că mai multe fructe de padure diferite încetinesc sau inversează scăderile legate de vârstă ale funcției creierului la animale.

Afinele și rodiile au arătat rezultate promițătoare în studiile pe oameni, sugerând că aceste alimente bogate în fitochimice pot ajuta la îmbunătățirea memoriei la adulții în vârstă.

Nucile și semințele sursa principală de grăsime

Cercetările indică faptul că consumul de nuci poate aduce beneficii funcției creierului. Nucile sunt bogate în acidul gras esențial omega-3 , iar studiile au legat un consum mai mare de nuci de o mai bună memorie.

Un consum total mai mare de nuci este asociat cu o funcție cognitivă mai bună în general.

Reducerea sarii in dieta dvs.

Consumul ridicat de sare rigidizează arterele și crește tensiunea arterială, dăunând vaselor de sânge delicate din creier, afectând fluxul sanguin în țesutul creierului și crescând șansele de afectare cognitivă.

Asezonați-vă alimentele cu ierburi și condimente sau încercați să îmbogățiți alimentele cu un strop de citrice sau oțet aromat sau folosiți un amestec de condimente fără sare.

Evitarea excesului de zahar

Excesul de zahăr vă poate afecta abilitățile cognitive și, de asemenea, contribuie la creșterea tensiunii arteriale. Cantitățile mari de zahăr provoacă creșteri periculoase ale glicemiei, care pot duce la deteriorarea vaselor de sânge și o scădere progresivă a funcției creierului.

Hiperglicemia provoaca încetinirea funcției cognitive și deficite de memorie și atenție.

În plus, expunerea frecventă la niveluri ridicate de glucoză scade probabil capacitatea mentală, deoarece nivelurile mai mari de HbA1c au fost asociate cu un grad mai mare de contracție a creierului.

În schimb, fructele proaspete, îți vor oferi beneficiile suplimentare ale fibrelor și antioxidanților din fructe.

Importanta vietii active

O viață echilibrată ajută la îmbunătățirea bunăstării generale. Exercițiile fizice regulate au efecte favorabile asupra creierului în toate etapele vieții. Un motiv probabil este că în timpul activității fizice există un flux de sânge îmbunătățit către creier, iar exercițiile fizice în mod regulat ajută la menținerea sănătoasă a vaselor de sânge.

La adulții peste 60 de ani, condiția fizică este asociată cu o memorie mai bună, o funcție cognitivă și un timp de reacție mai bun.

Exercițiile fizice ajută, de asemenea, țesutul creierului să producă mai multe mitocondrii, responsabile de producerea de energie celulară. Nivelurile ridicate de activitate fizică sunt asociate cu o reducere semnificativă a riscului de boală Alzheimer.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *