Spina bifida face parte dintr-un grup de malformații congenitale numite defecte de tub neural. Tubul neural este structura embrionară care se dezvoltă în creierul și măduva spinării a copilului dar și țesuturile care le înconjoară.
În mod normal, tubul neural se formează la începutul sarcinii și închide până în ziua a 28-a după concepție. La copiii cu spina bifida, o porțiune a tubului neural nu se dezvolta sau sau nu reușește să se închidă în mod corespunzător, provocând defecte în măduva spinării și în oasele coloanei vertebrale.
Spina bifida se manifestă în diferite forme de severitate. Când este nevoie de un tratamentul pentru spina bifida, aceasta se face chirurgical, deși un astfel de tratament nu întotdeauna rezolvă complet problema.
Copiii cu spina bifida, mai ales cei care au hidrocefalie, au uneori probleme de asimilare a informațiilor. În general, aceste tulburări de învăţare implică dificultăţi de exprimarea sau dificultăți de a înţelege limbajul.
Semne și simptome
Spina bifida apare în trei forme, fiecare variind în severitate.
Spina bifida oculta
Această formă mai blândă se formează printr-o mică separare sau breșă în una sau mai multe dintre oase (vertebre ale coloanei vertebrale). Deoarece în acest caz, nervii spinali, de obicei, nu sunt implicați, majoritatea copiilor cu această formă de spina bifida nu au semne sau simptome și nu prezintă probleme neurologice.
Indicații vizibile de spina bifida oculta pot fi uneori văzute pe pielea nou-născutului deasupra defectului spinal prin prezența următoarelor semne:
– Un smoc de păr anormal
n-o cantitate de grăsime
n-o gropiță sau un semn din naștere
Mulți oameni care au spina bifida oculta nu află că au acest defecte, decât dacă afecțiunea este descoperită în timpul unei raze X sau în timpul altor teste de imagistică.
Meningocel
În această formă rară, membranele de protecţie din jurul măduvei spinării (meningele) împinge afară prin deschiderea din vertebre. Aceste membrane pot fi îndepărtate prin intervenție chirurgicală cu puțină sau nici o deteriorare a căilor nervoase.
Mielomeningocel
Cunoscut de asemenea sub numele de spina bifida deschisă, mielomeningocelul este forma cea mai severă. În mielomeningocel, canalul spinal al copilului rămâne deschis de-a lungul mai multor vertebre. Din cauza acestei deschidere, atât membranele, cât și măduva spinării ies la suprafață și formează un sac pe spate copilului.
În unele cazuri, pielea acoperă sacul. De obicei, țesuturile și nervii sunt expuse, ceea ce face ca bebelușul să fie predispus la infecții care pun în pericol viața.
Cauze
Medicii nu știu sigur ce cauzează spina bifida. Ca în cazul altor probleme, această afecțiune poate rezulta dintr-o combinaţie de factori genetici și factori de mediu, cum ar fi istoricul familial de defecte la nivelul tubului neural sau deficiența de acid folic.
Tratament
Chirurgia, fizioterapia şi medicamentele sunt folosite pentru a trata unele dintre simptomele de spina bifida. Aceste tipuri de tratament pot fi necesare pe tot parcursul vieţii, pentru a preveni şi a limita anumite complicaţii.