Luni-Vineri (8:00 - 16:00)

Sâmbătă-Duminică (Închis)

0752-030-439

0752-190-150

Str. Jean Louis Calderon, nr. 45

București, România

Tatuajele- între infrumusețare și riscurile pentru sănătate

Tatuajele- între infrumusețare și riscurile pentru sănătate

Tatuajele- între infrumusețare și riscurile pentru sănătate

Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicina de Familie

Tatuajul a reprezentat din vechi timpuri o formă de artă. Popularitatea tatuajelor a crescut foarte mult în ultimul perioada, estimându-se că 1 din 3 persoane cu vârsta sub 40 de ani are cel puțin un tatuaj.

Ce sa stii cand te pregatesti sa faci un tatuaj 2

Sondajele arată de asemenea, că 1 din 4 persoane cu tatuaje regretă că le-au facut și ar dori să le elimine. Majoritatea dintre acestia a declarat ca le-au făcut când erau tineri și că, la momentul respectiv, nu s-au documentat aproape deloc înainte să ia decizia.

Înainte să își facă un tatuaj, o persoană trebuie să se informeze în privința pregătirii pentru un tatuaj și a îngrijirii acestuia si să ia în considerare toate riscurile existente.

Tatuajul se realizează prin inserarea unei cerneli în piele. Cerneala de tatuaj conține atât particule de pigment care rămân permanent în piele  cât și unele ingrediente solubile care sunt metabolizate și eliminate.

Societatea Europeană de Cercetare a Tatuajelor și Pigmenților avertizează că unele cerneluri pot să fie toxice, iar unele chiar conțin compuși cancerigeni. Substanțele cancerigene au fost identificate în 83% dintre cernelurile negre – cea mai populară culoare pentru tatuaje. De asemenea, cercetările au descoperit bariu, cupru, mercur și alte ingrediente nesănătoase în cernelurile pentru tatuaje.


Complicațiile ce pot sa apară în urma unui tatuaj sunt foarte complexe. Ele pot sa fie imediate, acute, dar pot să apară și efecte pe termen lung.

Iată care sunt cele mai frecvente complicatii ale tataujelor:

– inflamația locală- este o reacție acută tranzitorie, cauzată de traumatizarea pielii cu ace

– dermatită alergică, dermatită de contact, reacții granulomatoase și lichenoide, cicatrici cheloide- reacții care pot să apară si la câțiva ani   dupa realizarea tatuajului

– eczeme ale pielii din zona tatuajului, psoriazis.

– infecții locale superficiale și profunde, infecții sistemice

Alergiile

Reactiile alergice în cazul tataujelor sunt destul de frecvente. Pot să apară imediat după finisarea tatuajului sau după ani de zile. Alergiile sunt cauzate de pigmenți sau de diverse ingrediente din cerneala de tatuaj. Cele mai multe alergii au fost raportate la culoarea roșie, dar pot fi provocate de orice culoare. Alergiile se manifestă in principal prin înroșirea și inflamarea zonei si prurit cutanat (mâncărime).

Infecțiile

Sunt mai des întâlnite decât se crede, mai ales că numărul artiștilor amatori a crescut, ca urmare a creșterii interesului pentru tatuaje. Infecțiile în urma tatuajelor pot fi bacteriene sau virale și pot fi cauzate de sterilizarea necorespunzatoare a acelor de tatuat, cerneala contaminată, dezinfectarea necorespunzătoare a pielii, suprainfectarea în timpul procesului de vindecare prin leziuni de grataj cauzate de mancarimea locala etc.


Infecțiile bacteriene sunt cauzate in principal de streptococci și stafilococi, si pot să fie cutanate locale dar pot fi și sistemice severe. Stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) poate provoca infecții ale pielii și țesuturilor moi dar și șoc toxic. Streptococul (Streptococcus pyogenes) cauzeaza erizipel, impetigo și chiar septicemie.


Infecțiile virale

Pericolul infectării cu virusuri in urma efectuarii unui tatuaj este unul destul de mare iar infecțiile posibile sunt foarte grave:hepatita C, Hepatita B, infecție HIV/ SIDA, infecție cu virusuri papiloma.
Riscul de infectare cu aceste virusuri crește atunci când tatuajul este realizat în saloane nespecializate sau in diverse calatorii, realizate de către artisti amatori.

Pericolul acestor infectii nici nu este conștientizat si adesea nici nu se face legatura cu efectuarea tataujului, deoarece atât hepatitele cât și SIDA evoluează lent, în ani de zile, iar persoanele infectate transmit aceste virusuri, in special partenerilor sexuali sau un cadrul diverselor proceduri medicale.

Ce poti să faci pentru a reduce riscul complicațiilor la efectuarea unui tatuaj?

– Alege un salon autorizat în realizarea tatuajelor, care să garanteze utilizarea instrumentarului steril.

– Solicită folosirea acelor de unică folosință, care să fie desigilate în prezența ta

– Ingrijește tatuajul recent efectuat în mod corespunzator, conform instrucțiunilor primite

– Evită  expunerea directă la soare câteva săptămâni

 – Evită atingerea tatuajului până la vindecarea pielii (aproximativ două săptămâni)

Daca ai un tatuaj, indiferent că l-ai făcut acum 3 luni sau acum cațiva ani,
ar fi bine să-ți testezi riscul de infectare cu virusul hepatitic C, B si HIV.
Aceste boli grave evoluează fără simptome ani de zile.
Protejează-te pe tine și protejează-i și pe ceilalți!

BANNER TATUAJE

Leave a Reply