Luni-Vineri (8:00 - 16:00)

Sâmbătă-Duminică (Închis)

0752-030-439

0752-190-150

Str. Jean Louis Calderon, nr. 45

București, România

Te imbolnavesti prea repede? Verifică-ți imunitatea.

Te imbolnavesti prea repede? Verifică-ți imunitatea.

WhatsApp Image 2021 10 18 at 11.08.48

Imunitatea este capacitatea organismului de a se proteja de virusuri, bacterii și toxine, astfel încât să rămână sănătos.


Din punct de vedere biologic, imunitatea este starea de echilibru a organismelor multicelulare, care răspund în mod adecvat în caz de infecție sau boală. Totodată, sistemul imunitar presupune și toleranță crescută astfel încât să se evite reacțiile alergice sau afecțiunile autoimune.

Sistemul imunitar este format din mai multe celule și organe care conlucrează întru apărarea organismului împotriva agresiunilor externe și prevenirea ulterioară a infecțiilor.


Celulele albe sau leucocitele sunt elemente cheie ale sistemului imunitar. Există mai multe subtipuri de leucocite: fagocitele ”înconjoară” microorganismele invadatoare și le distrug, limfocitele ajută organismul ”să memorizeze” invadatorii și să-i distrugă, neutrofilele luptă împotriva bacteriilor etc.


Funcționarea optimă a celulelor sistemului imunitar este dependentă și de anumite vitamine și minerale: calciul joacă un rol central în activarea celulelor sistemului imunitar, fierul este necesar pentru proliferarea și maturarea celulelor, în special a limfocitelor, magneziul este cofactor pentru sinteza imunoglobulinelor ,cu proprietatea de a se cupla specific cu antigenul inductor şi de a-i anihila acţiunea nocivã), adeziunea celulelor sistemului imunitar, citoliza dependentă de anticorpi etc., vitamina D modulează răspunsul imun specific și nespecific, deficiența de vitamina D fiind asociată cu susceptibilitatea la infecții, deficiența de zinc determină disfuncții ale sistemului imunitar deoarece zincul are rol crucial în dezvoltarea și funcționarea celulelor sistemului imunitar înnăscut, a neutrofilelor și celulelor NK, acidul folic este implicat în sinteza ADN-ului și a proteinelor și astfel, deficiența acestuia determină alterarea sistemului imunitar și scăderea rezistenței la infecții, vitaminele B12 și B6 sunt importante pentru sinteza de leucocite.

Simptomele unei imunități scăzute

Dacă nivelul de leucocite este redus și sistemul imunitar este slăbit, apar simptome care trebuie să te alarmeze.

Simptome imunitate scăzută:
• Oboseală accentuată;
• Infecții recurente;
• Reacții alergice;
• Vindecare greoaie a rănilor;
• Inflamare ganglioni limfatici.

ANALIZE RECOMANDATE PENTRU VERIFICAREA SISTEMULUI IMUNITAR

Hemoleucogramă completă

VSH

Fibrinogenemie

Proteina C Reactivă cantitativă

IgA seric

IgM seric

IgG seric

Complement C3

Complement C4

25-OH Vitamina D

Sideremie

Calciu seric total

Zinc seric

Folat seric / Acid Folic

Vitamina B12

Vitamina B6

REDUCERE 15% LA CENTRUL MEDICAL ALEXIS pentru analize de testare a imunitatii

Leave a Reply