Luni-Vineri (8:00 - 16:00)

Sâmbătă-Duminică (Închis)

0752-030-439

0752-190-150

Str. Jean Louis Calderon, nr. 45

București, România

Tulburarea secretiei sudoripare

Tulburarea secretiei sudoripare

Secretia sudorala este produsa la nivelul glandelor sudoripare, la nivel cutanat, in special axilar, inghinal, facial si palmo-plantar. Este un lichid incolor, acid si cu miros caracteristic. Modificarile cantitative ale secretiei sudoripare pot fi fiziologice in cazul variatiilor de temperatura, stres, induse de medicamente sau o consecinta a unor patologii.
tulburari sudoripare 22.11
Diminuarea sau absenta secretiei sudorale se manifesta printr-o uscare exagerata a pielii.

Absenta secretiei sudorale se numeste anhidroza.Cea mai rara cauza este congenitala – boala luiChrist-Siemens.
Diminuarea secretiei sudoripare, numita si hipodroza are drept cauze, utilizarea de medicamente care diminueaza secretia sudorala (anticolinergice etc), tulburari endocrine (hipotiroidie), disfunctii hipotalamice sau dermatoze care sa afecteze glandele sudoripare (sclerodermie, radiodermite).

Tratamentul este local (cel mai frecvent) prin aplicarea de creme emoliente sau prin stimularea secretiei sudoripare prin alternanta de expuneri la bai de abur cald, urmate de dusuri reci.

Hiperhidroza consta in transpiratia excesiva, generala sau partiala, determinata de hipertermia mediului ambiant, de consumul de alimente fierbinti, de alimente puternic condimentate, precum si de purtarea de obiecte vestimentare stramte sau din materiale sintetice.
Transpiratia abundenta localizata doar la nivelul fetei, mainilor sau picioarelor apare frecvent in situatii de stres in cazul persoanelor anxioase sau cu deficit de drenaj limfatic ori in cazul persoanelor anemice.

Frecvent, hipersecretia sudoripara poate reflecta o tulburare hormonala fiziologica (pubertate, menopauza) sau patologica (hipertiroidia).
Tratamentul hiperhidrozei este complex si vizeaza, in primul rand, determinarea agentului declansator (in cazul tulburarilor hormonale, al anemiilor, bolilor carentiale sau in cazul menopauzei etc.), implicand un tratament specific al acesteia.

In cazul hiperhidrozei cauzate de variatii termice importante, diminuarea secretiei sudoripare se poate obtine utilizand produse cosmetice, si anume utilizarea deodorantelor sau cremelor antiperspirante ce contin clorhidrat de aluminiu (de altfel cel mai eficient produs farmaceutic cu efect antiperspirant) sau folosirea solutiilor oficinale pe baza de alaun, formaldehida, glutaraldehida, mentol sau bicarbonat de sodiu.

De asemenea, exista si metode fitoterapeutice care, asociate unui regim igieno-dietetic adecvat, sunt eficiente si asociaza si beneficii astringente, antiinflamatorii, antiinfectioase sau imunomodulatorii. Dintre extractele de plante cu efect antisudorific mentionez coada calului, salcia, stejarul sau arinul negru, folosite sub forma de infuzie sau decoct.

Hiperhidroza axilara si palmara rezistente la tratamentele susmentionate pot fi inlaturate pe cale chirurgicala si anume prin exereza glandelor sudoripare sau prin metoda simpatectomiei toracoscopice (aceasta metoda vizeaza distrugerea lantului nervos simpatic toracic care transmite semnale la nivelul glandelor sudoripare stimuland sudoratia). Efectul secundar al simpatectomiei toracoscopice consta insa in hipersudoratia compensatorie la nivel abdominal si la nivelul membrelor inferioare, in senzatia de piele uscata la nivel facial sau axilar si in declansarea sudoratiei faciale de catre mirosul sau gustul unor alimente.

Cat despre dishidroza aceasta reprezinta o dermatoza cronica, numita si pompholyx, care necesita consult si tratament specific dermatologic.Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru un contract de medicina muncii va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon  0752.030.439 / 0752.190.151

Leave a Reply