Vaccinarea la adulti

Mulți adulți cred că necesitatea vaccinării dispare după încheierea copilăriei. Ei presupun că vacci­nurile administrate în copilărie îi vor proteja pentru tot restul vieții. Aceasta este în parte corect, dar:
•Unii  dintre   adulți  n-au   fost vaccinați în copilărie.
•Vaccinurile  mai  noi  nu  erau disponibile în perioada în care unii dintre adulții de acum erau copii.
•Imunitatea poate scădea în timp.
•Cu   vârsta   veți   deveni   mai susceptibil la boli infecțioase de tipul pneumoniei și gripei.

vaccinare la adulti 24.09.2015  - vaccinare la adulti 24 - Vaccinarea la adulti
În fiecare an, 20 000 sau chiar mai mulți americani mor datorită unor boli care puteau fi prevenite prin vaccinările obișnuite ale adultului. Adesea, motivul vaccinării constă în faptul că oamenii nu sunt conștienți de necesitatea vaccinării. Pentru adulți se recomandă mai multe vaccinuri. în funcție de starea dumneavoastră de sănătate, istoricul medical și riscul expunerii la diverse boli, se stabilesc vacci­nurile de care aveți nevoie.

Varicela
Varicela este o boală virală care se transmite de la o persoană la alta prin inhalarea picăturilor respira­torii care circulă prin aer sau prin contactul direct cu lichidul de secreție de la nivelul erupției variceloase. Boala este mult mai severă la adulți decât la copii.

Dacă nu ați făcut niciodată varicelă sau nu ați fost niciodată vaccinat împotriva acestei boli, este cazul să vă gândiți să va vaccinati. Dar nu vă vaccinați dacă ați prezentat vreodată o reacție alergică severă fara a preciza acest lucru medicului !!!!!

Gripa
Gripa este o  
infecție virală respira­torie extrem de contagioasă care se transmite pe cale aeriană. Este diferită de răceala comună. Este o boală determinată de unul dintre cele 3 tipuri de virusuri gripale – A, B și C. Vârstnicii și persoanele cu  imunitate slăbită prezintă riscul cel mai mare de a face complicații severe ale bolii.

Adulții care au împlinit 50 de ani sau au depășit această vârstă și persoanele care prezintă un risc crescut de îmbolnăvire ar trebui să fie vaccinați anual. Cu toate acestea, oricine se poate vaccina pentru a reduce riscul contractării gripei. Riscul de a face complicații este crescut dacă:

•Trăiți într-o instituție de îngrijire pe   termen  lung   sau  într-un sanatoriu, indiferent de vârstă.
•Suferiți de o afecțiune severă, cronică, de tipul bolilor cardiace, pulmonare   (inclusiv   astmul), metabolice (inclusiv diabetul), renale sau anemie.
•Sistemul dumneavoastră imun este deprimat datorită infecției cu    virusul    imunodeficienței umane (HIV),  SIDA sau altor boli care afectează sistemul imun, sau   datorită   medicamentelor care îl slăbesc, de tipul corticosteroizilor sau chimioterapiei.
•Veți fi gravidă în timpul sezonului de gripă.
•Lucrați în serviciile medicale sau de sănătate publică, venind în contact cu persoane care prezintă un risc crescut de îmbolnăvire.
•Locuiți cu persoane care prezintă un risc înalt de îmbolnăvire.

Hepatita A
Hepatita A este o boală hepatică determinată de virusul hepatitic A. în general, se transmite prin consumarea alimentelor sau apei contaminate, sau prin contact personal direct.

Seria de 2 doze care constituie vaccinare antihepatitică A se admi­nistrează persoanelor care locuiesc în sau vor călători în zone în care boala este prevalentă. De aseme­nea, această vaccinare este reco­mandată persoanelor care suferă de boli hepatice cronice, prezintă deficit de  coagulare, folosesc droguri ilegale și bărbaților homo­sexuali. Este bine să fie vaccinați și unii dintre lucrătorii din industria alimentară sau din serviciile alimentație publică și lucrătorii din centrele de îngrijire pentru copii. Vaccinarea este contraindicată în cazul în care manifestați hipersen­sibilitate la aluminiu sau 2-fenoxietanol (o substanță folosită cu rol de conservant).

Pentru adulții cu risc înalt de expunere la ambele virusuri, este disponibil un vaccin combinat, antihepatitic A și B. Se admi­nistrează în 3 doze – deci mai puține decât dozele din cazul administrării separate a ambelor vaccinuri (care sunt 5).

Hepatita B
Hepatita B este o boală virală care se transmite prin sângele infectat, contact sexual sau de la mamă la făt. în peste 1/3 din cazuri nu există nici un factor de risc cunoscut. Boala poate produce leziuni hepa­tice sau chiar  
cancer hepatic.

Vaccinarea, care se administrează în 3 doze, este recomandată urmă­torilor:
•adolescenților care nu au fost vaccinați;
•lucrătorilor din serviciile medi­cale sau de sănătate publică care ar putea fi expuși contactului cu sânge și lichide corporale infectate;
•persoanelor care își injectează droguri ilegale;
•partenerilor sexuali ai persoa­nelor cu hepatita B;
•persoanelor  active  sexual  cu parteneri multipli;
•homosexualilor;
•persoanelor care fac dializă;
•anumitor persoane care călăto­resc în străinătate.

Pentru adulții cu risc înalt de expunere la ambele virusuri, este disponibil un vaccin combinat, antihepatitic A și B. Se adminis­trează în 3 doze – mai puțin decât cele 5 doze necesare în cazul administrării separate a ambelor vaccinuri.

Boala Lyme
Boala Lyme este o infecție bacteriană care se transmite prin înțepă­tura căpușelor infectate. S-a realizat un vaccin – Lymerix – împotriva acestei boli, dar în anul 2002, a fost retras de pe piață de către producători datorită cererii scăzute. Probabil că vor apărea și alte vaccinuri. Dacă trăiți într-o zonă în care boala Lyme este îngrijorătoare, discutați cu medicul dumneavoastră despre metodele de prevenire cele mai potrivite.

Pojarul, oreionul și rubeola
Pojarul, oreionul și rubeola sunt boli infecțioase virale care pot determina complicații severe la adulți. Virusurile se transmit de la o persoană la alta prin inhalarea picăturilor aeriene infectante.

Trebuie vaccinată orice persoană în vârstă de cel puțin 18 ani care s-a născut după 1956 și nu are dovezi care să indice că a avut aceste boli (pojar,  oreion, rubeola) sau a fost vaccinată împotriva lor. Se recomandă 1 sau 2 doze, mai ales pentru studenți, lucrători din serviciile medicale sau cei care  călătoresc în străinătate. Vaccinarea este contraindicată la gravide, persoanelor cu sistem imun depri­mat sau care sunt alergice la anti­bioticul neomicină. După vaccinare, femeile trebuie să evite conceperea unui copil timp de 30 de zile.

Infecția meningococică
Infecția meningococică este pro­dusă de bacteria Neisseria meningitidis. Poate determina infecții ale sângelui (septicemia) și meningita – infecția învelișurilor creierului și măduvei spinării. Infecția meningococică poate produce surditate, probleme la nivelul sistemului nervos, crize convulsive, atacuri cerebrale, retardare mentală și moarte.

Vaccinarea antimeningococică nu se recomandă de rutină pentru populația generală. Se recomandă persoanelor cu risc crescut de îm­bolnăvire în timpul unei epidemii, în cazul celor cu imunitate com­promisă datorită lipsei unei spline funcționale și celor care călătoresc în țări în care infecția meningo­cocică este îngrijorătoare. Datorită faptului că studenții din anul întâi și, mai ales, cei care trăiesc în dormitoare comune prezintă risc crescut de îmbolnăvire, trebuie avuți în vedere pentru vaccinare înainte de începerea colegiului.

Infecția pneumococică
Infecția pneumococică este o infecție bacteriană severă care poate determina  
pneumonie, infecții ale sângelui, ale urechii (otite), sinuzite și meningite. Boala este mai severă la vârstnici și la bolnavii cronici.

Persoanele în vârstă de 65 de ani și mai mult trebuie să facă vaccinul pe bază de polizaharid penumococic (PIV). Acest vaccin este recomandat persoanelor adulte, indiferent de vârstă, dacă:
•suferă de o boală cronică, cu risc crescut  de   dezechilibrare,   ca diabetul sau boli cardiace, pul­monare sau renale;
•au sistemul imun deprimat;
•li s-a scos splina;
•trăiesc  într-un  sanatoriu  sau într-o instituție de îngrijire pe termen lung;
•au suferit un  transplant.

Persoanele cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, cu o stare de sănătate bună, au nevoie doar de o doză de vaccin. Cei care au fost vaccinați pentru prima dată înainte de 65 de ani, trebuie revaccinați peste 5 ani cu o doză de rapel (amplificare). Puteți face vaccinarea antipneu-mococică în orice perioadă a anului, dar este mai convenabil să vi se administreze o dată cu cea antigripală.

Tetanosul și difteria
Tetanosul, cunoscut și ca  
trismus, este o infecție bacteriană care se dezvoltă în răni contaminate. Difteria este în primul rând o infecție bacteriană a gâtului, care se transmite prin inspirarea pică­turilor infectante din aer.
Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru consultatii de fitoterapie si homeopatie  va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon  0752.030.439 / 0752.190.151

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *