Adevărul surprinzător legat de prediabet

Incredibil, dar adevărat: 86 milioane de adulți americani- mai mult de 1 din 3- au prediabet! Mai mult decât atât, 90% dintre aceștia nici nu știu că au prediabet.

Prediabetul este o problemă importantă

Nu vă lăsați păcălit de faptul că denumirea începe cu ”pre”- prediabetul este o afecțiune serioasă în care nivelul de zahăr din sânge este mai mare decât cel normal, dar nu suficient de mare astfel încât să permită depistarea diabetului. Prediabetul implică un risc crescut de apariție a diabetului de tip 2, bolilor cardio- vasculare și accidentului vascular- cerebral.

Diabetul de tip 1 nu este același lucru cu diabetul de tip 2

Multe persoane nu realizează faptul că diabetul de tip 1 este diferit de diabetul de tip 2. Aproximativ 90- 95% dintre persoanele cu diabet au tipul 2, iar 5% au tipul 1. Acesta este cauzat de o reacție imună și nu poate fi prevenit. Tipul 2 poate fi prevenit sau întârziat prin modificări ale stilului de viață.

Diabetul de tip 1 apare adesea rapid și are simptome severe. Diabetul de tip 2 se dezvoltă gradual de-a lungul mai multor ani.

Diabetul de tip 1 apare mai des la copii, adolescenți și adulți tineri. Diabetul de tip 2 apare la persoanele în vârstă (deși din ce în ce mai mulți copii, adolescenți și adulți tineri se confruntă cu boala).  Persoanele cu diabet de tip 1 trebuie să-și administreze insulină zilnic pentru a rămâne în viață. Prediabetul se poate dezvolta în diabet de tip 2, nu 1.

Factori de risc ai prediabetului

Puteți avea prediabet de ani de zile fără simptome clare, astfel încât de multe ori rămâne nedetectat până când apar probleme serioase de sănătate. De aceea este important să vorbiți cu medicul dumneavoastră și să testați nivelul glucozei de sânge dacă prezentați vreunul dintre următorii factori de risc ai prediabetului:

  • sunteți supraponderal
  • aveți vârsta mai mare de 45 de ani
  • aveți un părinte, frate sau soră cu diabet de tip 2
  • efectuați activități fizice de mai puțin de 3 ori pe săptămână
  • dacă ați avut vreodată diabet gestațional (diabet în timpul sarcinii) sau dacă ați născut un copil cu greutatea mai mare de 4 kilograme

Diabetul, mai complicat decât prediabetul

Deși persoanele cu prediabet au un risc crescut de boli cardio- vasculare și accident vascular- cerebral, nu sunt nevoite să se confrunte cu problemele serioase de sănătate care se instalează împreună cu diabetul.

Diabetul afectează fiecare organ important din organism. Persoanele cu diabet dezvoltă adesea complicații majore, precum insuficiență renală, orbire și deteriorare nervoasă care poate duce la amputația degetelor de la picioare sau chiar a piciorului. Unele studii sugerează că diabetul dublează riscul de depresie, iar acest risc crește pe măsură ce apar alte probleme de sănătate asociate diabetului. Toate acestea pot reduce drastic calitatea vieții.

Prediabet = previne diabetul

Priviți prediabetul ca pe o răscruce de drumuri: ignorați-l și riscul de apariție a diabetului de tip 2 crește. Slăbiți moderat și efectuați regulat mișcare, iar riscul o să scadă. O pierdere moderată în greutate înseamnă 5-7% din greutatea corporală, adică aproximativ 4,5 kg- 6,3 kg pentru o persoană cu greutatea de 90 de kilograme. Activitate fizică regulată înseamnă cel puțin 150 de minute de mers pe jos în pas vioi sau alte activități similare pe săptămână. Adică doar 30 de minute pe zi de 5 ori pe săptămână.

Sursa: https://www.cdc.gov/

Multumim scoalapacientilor.ro

.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *