Analiza de risc la securitate fizică: Firmele sunt obligate să o refacă periodic

Firmele care se înființează acum trebuie să-și facă din start analiza de risc la securitate fizică. Cei care s-au înființat înainte de iunie 2012 trebuie să o pregătească și ei până la vară, cel mai târziu, dacă nu vor să primească amenzi. Am descoperit însă că există și o periodicitate la efectuarea acestei analize, în sensul că firmele trebuie să o refacă, după un anumit timp și chiar mai devreme, dacă se schimbă anumite variabile privitoare la firmă și nu numai.

Înainte de a lua măsurile de pază a bunurilor și de securitate a persoanelor fizice care au contact cu activitatea firmei, legislația de mai sus impune efectuarea unei analize de risc la securitatea fizică, în lipsa căreia firmele pot fi amendate cu mii de lei.

Realizarea acestei analize este obligatorie, la acest moment, doar pentru societățile înființate începând cu 12 iunie 2012, cele care trebuie să aibă documentul chiar de la momentul începerii activității, în contextul în care cele înființate anterior termenului amintit au primit anul trecut un nou răgaz din partea autorităților – 1 iulie 2018.Deci, obligatorie pentru toata lumea!

Am căutat în legislație și am aflat că, într-adevăr, necesitatea de a face analiza de risc din nou există în legislația noastră. E prevăzută însă de un alt act normativ decât cele pe care le-am amintit mai sus.

În continuarea articolului puteți afla despre:

  • când se revizuiește analiza, ca regulă generală și de ce ar putea fi refăcută mai repede decât prevede legea;
  • ce schimbări în interiorul firmei atrag necesitatea revizuirii acestei analize.

Reglementarea o găsim în Instrucțiunea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) nr. 9/2013 privind efectuarea analizelor de risc la securitatea fizică a unităților ce fac obiectul Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.

- Analiza de risc la securitate Firmele sunt obligate s   o refac   periodic 17 - Analiza de risc la securitate fizică: Firmele sunt obligate să o refacă periodic

În ordinul sus-menționat scrie că analiza de risc se efectuează înaintea instituirii măsurilor de securitate, dar se și revizuiește periodic. Mai exact, cel puțin o dată la 3 ani“pentru corelarea cu dinamica parametrilor interni și externi care generează și/sau modifică riscurile la securitatea fizică a unității“, după cum scrie în instrucțiunile MAI.

Totuși, analiza trebuie refăcută mai repede în situații speciale, conform instrucțiunii. Concret, în cel mult 60 de zile de la producerea unui incident de securitate la unitatea respectivă (un furt, de pildă) sau în cel mult 30 de zile de la modificarea caracteristicilor arhitecturale, funcționale sau a obiectului de activitate al unității.

Așadar, nu doar schimbarea sediului firmei ar aduce obligația de a face o analiză de risc (aici este firesc să fie necesară o altă analiză), ci și eventuale modificări ale compartimentării sediului actual, pentru care există deja analiză, sau schimbarea ferestrelor, să zicem, precum și schimbarea obiectului de activitate al unității.

sursa: Avocanet.ro

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *