Analizele de sânge la persoanele sănătoase trebuie efectuate neapărat în fiecare an

Analizele de sânge se efectuează la persoanele sănătoase o dată pe an, ca metodă de screening (depistare) a unor boli, sau repetat, ca metodă de monitorizare a unei boli sau evaluare a răspunsului la tratament. Aceasta este recomandarea medicilor Alexis (și nu numai a lor, a tuturor medicilor implicați cu adevărat în misiunea meseriei pe care și-au ales-o).

Ce teste conține un set obișnuit de analize

Chestionată în legătură cu ce teste de sânge trebuie să cuprindă un set normal de analize și la ce intervale de timp trebuie repetate, în funcție de vârsta pacientului, detaliăm:

  • Hemoleucograma completă, care evaluează numărul leucocitelor și formula leucocitară, numărul trombocitelor, a eritrocitelor și valoarea hemoglobinei;
  • Setul de biochimie, care evaluează funcția ficatului: TGO, TGP, bilirubina totală și directă, GGT, fosfataza alcalină și a rinichiului: ureea serică, creatinina, acidul uric;
  • Glicemia, care poate depista un diabet zaharat la debut;
  • Examenul de urinăexamenul scaun;
  • Coagulare: APTT, timp quick, INR, fibrinogen.

Potrivit medicilor Alexis, repetarea analizelor de rutină se recomandă anual, indiferent de vârstă, dacă persoana examinată nu prezintă simptome sau semne clinice de boală.

Factorii care influențează eventuala lărgire a setului de analize

În urma unei examinări clinice, se pot depista simptome sau semne sugerând afectarea unui organ sau sistem, semne de infecție, astfel încât, pot f necesare, țintit, analize suplimentare, de exemplu, analize pentru anemie sau pentru focare de infecție. ”De asemenea, dacă se cunoaște istoricul familial privind anumite boli cardiovasculare, boli autoimune, cancere, se pot face periodic analize specifice, pentru depistarea precoce și tratament: profil lipidic, ionograma, teste hormonale sau pentru boli autoimune, markeri tumorali”, întărește doana doctor Gianina Munteanu, medic de familie Centrul Medical Alexis.

Cine poate interpreta corect analizele de sânge

Analizele trebuie să se efectueze la recomandarea unui medic, în special, a medicului de familie, care ”are un rol important, deoarece cunoaște istoricul familial și personal al pacientului, în funcție de care face recomandările”. Traseul medical corect ar fi așa :Pacientul revine la medicul de familie pentru interpretarea analizelor. Dacă apar modificări, medicul trimite pacientul la specialist pentru o consultație, acesta stabilind investigațiile suplimentare și monitorizarea ulterioară.

De-asemenea, pentru o mai buna corelare și actualizare a datelor medicale ale fiecărui asigurat, medicul de familie ține legătura cu medicul de medicina-muncii din cadrul serviciului de medicina muncii asigurat obligatoriu de fiecare angajator pentru toți salariații.

La Centrul Medical Alexis, pentru sănătatea si confortul dumneavoastra, aveți asigurate ambele servicii
MEDICINA DE FAMILIE SI MEDICINA MUNCII

Totul în același loc sau la sediul companiei sau instituției dumneavoastră.

- avem raspuns pentru solicitarile tale medicina de familie medicina muncii - Analizele de sânge la persoanele sănătoase trebuie efectuate neapărat în fiecare an

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *