Autorizaţia ISU pentru incendiu a devenit obligatorie de la 1 octombrie. Amenzile ajung şi la 100.000 de lei

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că de la 1 octombrie se aplică amenzi celor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu pentru clădirile pe care le deţin, menţionând că încă din ianuarie, s-au depus eforturi pentru soluţionarea a 23.000 de solicitări în acest sens.

  • „Termenul prorogat pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu expiră la data de 30 septembrie 2017. Începând cu data de 1 octombrie 2017, beneficiarii sau proprietarii construcţiilor care au obligaţia obţinerii acestui act administrativ sunt pasibili de sancţionare contravenţională, pentru nedeţinerea acestuia. Conform prevederilor legale, punerea în funcţiune, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinaţie, atrage după sine aplicarea sancţiunilor contravenţionale, cu amenzi cuprinse între 20.000 – 50.000 lei”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

- autorizatie isu 02 - Autorizaţia ISU pentru incendiu a devenit obligatorie de la 1 octombrie. Amenzile ajung şi la 100.000 de lei

În cazul în care este constatată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă pot decide oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, sancţiune care nu este condiţionată de existenţa autorizaţiei de securitate la incendiu, astfel, în aceste cazuri, reprezentanţii IGSU au declarat că se pot aplica amenzi chiar şi de 100.000 de lei.

  • „Pe lângă aplicarea legii în sfera sancţionatorie amintită anterior, instituţia noastră reafirmă disponibilitatea pentru soluţionarea situaţiilor obiectivelor care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu şi intrarea în legalitate, prin certificarea îndeplinirii măsurilor de securitate la incendiu şi eliberarea actului administrativ. De asemenea, facem precizarea că documentaţia tehnică, în baza căreia se emite autorizaţia de securitate la incendiu, trebuie întocmită, conform prevederilor legale, de către proiectanţi şi certificată de către verificatorii de proiecte, atestaţi. Reamintim faptul că pentru obţinerea acestui act administrativ, instituţia noastră nu percepe taxe”, se mai arată în comunicatul instituţiei.

 

Au fost emise mii de avize

 

IGSU arată că în primele opt luni din 2017 s-au depus eforturi susţinute pentru soluţionarea celor aproximativ 23.000 de solicitări în vederea emiterii avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu. În urma verificării documentaţiilor tehnice şi a lucrărilor din teren, la nivel naţional au fost emise peste 3.600 de avize de securitate la incendiu şi peste 2.000 de autorizaţii.

De asemenea, în perioada 1 ianuarie – 31 august, inspectorii de prevenire au derulat aproximativ 28.000 de acţiuni de îndrumare şi control, pe timpul cărora au aplicat peste 9.500 de amenzi în cuantum de 12,2 milioane lei.

  • „Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, personalul specializat a acordat asistenţă tehnică de specialitate în 18.598 cazuri, persoanele responsabile primind îndrumare asupra aspectelor ce trebuie îndeplinite pentru a intra în legalitate. Totodată, instituţia noastră a elaborat o platformă on-line, sub forma unui ghid practic, prin intermediul căreia, persoanele interesate pot verifica necesitatea obţinerii actelor administrative, respectiv documentele necesare pentru eliberarea acestora”, conform sursei citate.

Această iniţiativă a pornit în noiembrie 2015, după incendiul din Colectiv. Până la intrarea în vigoare a acestei hotărâri, lipsa autorizaţiei pentru siguranţă la incendiu nu se amenda, era doar consemnată într-un proces verbal.

 

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *