ât de predispuși suntem la obezitate și boli de inimă ar putea fi determinat de ficat, după cum se arată într-un nou studiu.
Pe un eșantion de peste 700.000 de indivizi, oamenii de știință de la Universitatea Brunel din Londra și Imperial College din Londra au descoperit că bolile de inimă sunt mult mai răspândite la persoanele care s-au născut cu un set de gene care anterior au fost asociate cu modul în care corpurile noastre controlează funcții precum metabolismul grăsimilor și glucozei.
Prin studiul denumit Analiza genetică a indivizilor din strămoșii europeni identifică 517 locuri asociate cu enzimele hepatice ce a fost publicat de Nature Communications, se speră sprijinul clinicienilor în identificarea persoanelor cu cel mai mare risc de boli cardiovasculare în viitor, deschizând o potențială cale către intervențiile timpurii.
„Ne-am uitat la enzimele hepatice, care sunt o reflectare a funcției noastre hepatice, pentru a identifica ce gene din genomul uman controlează funcția hepatică și ce altceva ar putea fi asociat cu aceste gene”, a declarat co-conducătorul proiectului, Dr. Raha Pazoki, lector în științe biomedicale la Brunel. „Unul dintre lucrurile pe care le-am descoperit, de exemplu, a fost că aceste gene sunt legate de obezitate și de distribuția grăsimilor în organism și de procentul de grăsime din ficat; acestea sunt implicate în metabolismul nostru și în modul în care corpul nostru procesează grăsimile și glucoza.”
Continuarea materialului pe platforma specilaizata Cardiologiemoderna.ro