In perioada calda a anului, organismul trebuie sa faca eforturi mari de adaptare si acest lucru se realizeaza prin diferitele mecanisme fiziologice existente la nivel celular. De aceea este foarte important ca individual sa se adapteze corespunzator si sa respecte necesitatile organismului in aceasta perioada. Cand spun acest lucru ma refer la hainele pe care le imbraca, la perioada de concediu, la alternanta efort sustinut – odihna si, desigur, la alimentele pe care trebuie sa le consume.
Se stie ca in perioada calda creste si temperatura corpului uman, presiunea termica este mai mare si de aici prima necesitate de a ajuta organismul sa sustina balanta termoreglarii. Marea majoritate a proceselor ce se desfasoara la nivel celular sunt cu ardere mai rapida, deci cu un consum mai mare de energie rezultand surplus de caldura. Daca aceste modificari sunt asociate altor boli ale organismului atunci problema devine mai delicata. In mod asemanator, cei mai predispusi la dezechilibrul termoreglarii sunt persoanele cu grad de risc crescut si anume: copiii
mici (0-7 ani), femeile gravide, mamele ce alapteaza, persoanele varstnice.
In continuare, doresc sa va impartasesc unele recomandari:
consumati lichide in aceasta perioada cel putin 2 litri pe zi, de preferat apa plata, sau minerala si sucuri pasteurizate (atentie la persoanele care transpira din abundenta);
lichidele consumate trebuie sa fie mai reci decat temperatura corpului, dar nu exagerat;
beti ceaiuri din plante cu efect antisudorific (salvie, coada calului, coaja de stejar) caldute 1-2 cani pe zi;
mancati inghetata, dar cu moderatie (amigdalitele grave se fac in aceasta perioada), in plus fiind un derivat de lapte atentie la toxiinfectiile alimentare;
consumati ciorbe; supe si tot felul de mancaruri sub forma lichida, caldute (nu fierbinti) si veti ajuta organismul sa isi mentina echilibrul din punct de vedere hidric si termic;
consumati fructe si legume de sezon cel putin trei portii pe zi, atentie la cele cu efect diuretic accentuat (pepene) completati cu lichide diureza (eliminarea apei);
evitati consumul de bauturi acidulate (scot mineralele din organism);
evitati cafeaua si bauturile ce contin cafeina (stimuleaza si mai mult sistemul nervos cu consum de energie ridicat);
evitati bauturile alcoolice tari;
evitati consumul de carne, semipreparate din carne si a mancarurilor complexe ce necesita din partea organismului consum ridicat de energie.