Ce vor controla inspectorii muncii la angajatori în trimestrul al doilea din 2019

AControalele la angajatori ale inspectorilor muncii se vor axa, în trimestrul al doilea al anului 2019, mai ales pe respectarea obligațiilor din domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) și pe relațiile de muncă dintre angajator și salariat. Informațiile figurează în programul anual de acțiuni al Inspecției Muncii, pentru perioada aprilie – iunie 2019, pe care-l vor pune în aplicare inspectoratele teritoriale de muncă (ITM-uri). În linii mari, acesta va viza cam aceleași chestiuni care au fost urmărite și în primul trimestru.

Controalele pe care le au autoritățile în plan în lunile aprilie, mai și iunie sunt prevăzute în programul-cadru de acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2019. De principiu, inspectorii muncii vor viza cam aceleași chestiuni pe care le-au urmărit și în primul trimestru al anului curent, singura diferență fiind că nu se va mai verifica stadiul normalizării locurilor de muncă încadrate la condiții deosebite.

- control inspectia muncii 2019 - Ce vor controla inspectorii muncii la angajatori în trimestrul al doilea din 2019

Concret, în domeniul SSM, autoritățile vor derula o campanie în întreaga țară pe obligațiile angajatorilor de a implementa măsurile necesare pentru asigurarea securității și protecției lucrătorilor care își desfășoară activitatea la înălțime. În paralel, vom avea și o campanie pentru verificarea autorizărilor de SSM.

Principala acțiune planificată de autorități este în legătură cu monitorizarea riscurilor existente la locurile de muncă din microîntreprinderi (adica firmele cu 1-9 angajati)

ITM-urile vor avea și campanii naționale pe partea de relații de muncă, se mai arată în programul de acțiuni pentru perioada aprilie – iunie 2019. Una dintre acestea va viza identificarea și sancționarea muncii nedeclarate, în domeniile în care sunt șanse mari să apară : construcții, industria textilă, prestările de servicii, industria alimentară și de panificație, industria lemnului, comerțul, paza, transportul rutier de marfă și persoane, activitățile din stațiunile turistice de la munte și de la mare, serviciile medicale, fabricarea băuturilor alcoolice și răcoritoare, dar și activitatea comercială din timpul nopții (baruri, cluburi, cazinouri, benzinării, magazine non-stop etc.).

Altă campanie națională va fi pentru verificarea respectării prevederilor privind timpul de muncă și timpul de odihnă, însă vom vedea campanii și pentru verificarea respectării legislației în domeniul relațiilor de muncă în transportul rutier,verificarea respectării legislației specifice zilierilor,verificarea încadrării în muncă și a detașării străinilor în România, precum și a românilor plecați la muncă în străinătate.

Acțiunile ITM-urilor pe relațiile de muncă vor ținti verificarea modului în care se respectă egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați sau verificarea respectării prevederilor legale privind stagiul pentru absolvenții de învățământ superior, internshipul și ucenicia la locul de muncă.

În același timp, acțiunile inspectorilor de stat vor mai viza folosirea registrului general pentru evidența salariaților și verificarea înregistrării contractelor colective de muncă (și a actelor adiționale la acestea) încheiate la nivel de companie.
sursa (cu multumiri):Avocatnet.ro

Pentru cele mai potrivite servicii de medicina muncii, suntem aici pentru voi.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *