Concediu medical carantină/izolare: Noile reguli, stabilite prin lege

Acum că avem o reglementare specială pentru carantină și izolare, una care se aplică nu doar situației actuale (epidemia de coronavirus), ci și altor situații de acest gen viitoare, avem o reglementare separată și pentru concediul și indemnizația acordate celor care trebuie să stea în carantină/izolare. O modificare notabilă e că a crescut indemnizația de concediu medical, dar legea este neclară cu privire la calcularea cuantumului.

Cheltuielile pentru carantina sau izolarea persoanelor, precum și indemnizațiile de asigurări sociale aferente concediilor medicale de carantină sau izolare instituite sau, după caz, acordate până la data intrării în vigoare a prezentei legi se suportă potrivit actelor normative în vigoare la data instituirii, respectiv acordării lor“, scrie în Legea nr. 136/2020 (Legea carantinei și izolării), la articolul 18.

Noul cadru de reglementare al acestui concediu, conținut de această lege, nu va viza decât măsurile de carantină și izolare care se instituie de mâine încolo, respectiv, de când intră această nouă lege în vigoare – “Pentru persoanele care se află în carantină sau izolare instituită până la data intrării în vigoare a prezentei legi, certificatele de concediu medical se acordă potrivit actelor normative în vigoare la data acordării“, potrivit articolului 20.

Potrivit legii, concediul și indemnizația de carantină se acordă asiguraților (deci nu celor care nu sunt asigurați în sistemul de sănătate public) cărora li se interzice continuarea activității, care nu poate fi realizată la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcția de sănătate publică.

O diferență față de ce prevede acum OUG 158/2005, este că Legea carantinei și izolării aduce o indemnizație cu 25% mai mare. Potrivit legii, cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină/izolare e 100% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului unic de asigurări. Problema e că nu există alte specificații în Legea 136 cu privire la această bază de calcul și nu se face trimitere la un alt act normativ pentru a vedea care e baza de calcul. Nu este menționată nici ideea de norme de punere în aplicare, deși e evident că prevederile acestei legi trebuie completate, inclusiv pe partea de concediu medical, de alte norme.

Acum, în OUG 158/2005, scrie că asigurații au dreptul la o indemnizație de concediu medical în valoare de 75% dintr-o bază salarială ce reprezintă media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, potrivit ordonanței.

Notă: Am trimis cu această ocazie o solicitare celor de la Ministerul Sănătății pentru lămurirea modului de acordare a indemnizației. O altă posibilă scăpare din această lege e că, în articolul 20, nu se folosește în mod coerent sintagma “concediu medical pentru carantină sau izolare” – din șapte alineate, în două dintre ele legea se referă doar la concediul de carantină, deși ar fi trebuit să se refere și la cel pentru izolare.

În rest, Legea 136 păstrează aspectele care s-au aplicat și până acum. Avem două tipuri de certificate – cel eliberat de direcția de sănătate publică, pe care asiguratul îl folosește apoi ca să obțină de la mediul curant certificatul de concediu medical pentru carantină. De asemenea, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară.

O altă precizare importantă e că durata concediilor medicale pentru carantină/izolare nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecțiuni.

Pentru informații și consiliere medicală și legislativă, gratuită în cadrul unui contract semnat cu Centrul Medical Alexis, vă recomandăm să vă abonați la news-letter http://eepurl.com/dn0hM9

Pentru a ramane informati in legatura cu programul si activitatea centrului nostru, cu modificari legislative, articole medicale sau detalii cu privire la serviciile medicale si bonificarea acestora va invitam sa va abonati la newsletter-ul nostru http://eepurl.com/dn0hM9

- concedii medicale stare de alerta - Concediu medical carantină/izolare: Noile reguli, stabilite prin lege

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *