Luni-Vineri (8:00 - 16:00)

Sâmbătă-Duminică (Închis)

0752-030-439

0752-190-150

Str. Jean Louis Calderon, nr. 45

București, România

Consumul de alcool crește riscul apariției mai multor tipuri de cancer, în timp ce cafeaua protejează împotriva cancerului de ficat și de piele

Consumul de alcool crește riscul apariției mai multor tipuri de cancer, în timp ce cafeaua protejează împotriva cancerului de ficat și de piele

Potrivit unui nou studiu finanțat de World Cancer Research Fund (WCRF), consumul de alcool este un factor de risc major pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv pentru cancerul cerebral, de gât (gura, faringele, laringele), esofagian, intestinal, precum și legăturile cunoscute cu cancerul de sân și de ficat. De asemenea consumul crescut de cafea a fost asociat cu un risc mai mic de a dezvolta cancer la ficat și carcinomul bazocelular al pielii.

Studiul a analizat datele din 860 de recenzii (metaanalize) ale studiilor publicate care au explorat asocierea dintre consumul de alimente și nutrienți și riscul de a dezvolta sau de a muri din cauza a 11 tipuri de cancer diferite. Potrivit NHS Digital, 65% dintre bărbați și 50% dintre femei din Marea Britanie au consumat alcool în ultima săptămână. Când alcoolul este metabolizat, acesta se descompune în substanțe chimice care se pot lega de ADN, ducând la mutații care ar putea deveni canceroase. Alcoolul poate crește și nivelul hormonilor legați de dezvoltarea unor tipuri de cancer de sân.

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel global și se crede că efectele benefice ale consumului de cafea s-ar putea datora proprietăților antioxidante și antiinflamatorii care pot proteja împotriva bolilor declanșate de inflamații, precum cancerul.

Această revizuire confirmă dovezile pe care le avem despre alcool și cafea în legătură cu cancerul. Din cercetările suplimentare trebuie să înțelegem mai bine mecanismele implicate în legăturile dintre cafea și cancer, precum și între alcool și diferite subtipuri de cancer. Ca întotdeauna, continuăm să încurajăm limitarea consumului de alcool ca parte a recomandărilor noastre de prevenire a cancerului, activitatea fizică și o dietă bogată în cereale integrale, legume, fructe și leguminoase.”

Dr. Giota Mitrou, director cercetare și inovare, WCRF

Autorii studiului solicită ca intituțiile de sănătate publică să ofere sfaturi mai bine direcționate pentru a descuraja factorii de risc major pentru cancer, în special consumul de alcool.

Sursă material www.news-medical.net.

Leave a Reply