Luni-Vineri (8:00 - 16:00)

Sâmbătă-Duminică (Închis)

0752-030-439

0752-190-150

Str. Jean Louis Calderon, nr. 45

București, România

CONSUMUL DE ALCOOL ÎN RÂNDUL TINERILOR ESTE ASOCIAT CU ÎMBĂTRÂNIREA TIMPURIE A VASELOR DE SÂNGE

CONSUMUL DE ALCOOL ÎN RÂNDUL TINERILOR ESTE ASOCIAT CU ÎMBĂTRÂNIREA TIMPURIE A VASELOR DE SÂNGE

Consumul de alcool în perioada adolescenței până la vârsta adultă tânără este asociat cu rigidizarea arterială accelerată, un precursor al bolilor cardiovasculare. Aceasta este constatarea unui studiu prezentat la Congresul ESC 2021.

„Au existat unele dovezi ale unei creșteri graduale odată cu un consum mai mare, ceea ce înseamnă că, cu cât beți mai mult, cu atât crește rigiditatea arterială”, a declarat autorul studiului, Hugo Walford, student la medicină la University College London, Marea Britanie. Relația nu a fost explicată de alți factori predispozanți pentru bolile de inimă, sugerând că un comportament riscant în această perioadă are un efect direct asupra sănătății vasculare.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, arterele lor devin în mod natural mai rigide și mai puțin elastice. Arterele mai rigide sunt asociate cu riscuri mai mari de boli de inimă și accident vascular cerebral. Anumite comportamente pot accelera rigidizarea arterială. De exemplu, cercetările anterioare au arătat că fumatul și consumul de alcool determină rigidizarea arterelor la adolescenți.

Deoarece perioada adolescenței este o perioadă critică pentru inițierea fumatului și a consumului de alcool, acest studiu s-a axat pe modificările rigidității arteriale la persoanele cu vârste cuprinse între 17 și 24 de ani.

Studiul a inclus 1.655 de participanți, cu vârste cuprinse între 17 și 24 de ani. Consumul de alcool a fost clasificat ca mediu (4 băuturi sau mai puțin pe zi) și ridicat (mai mult de 5 băuturi pe zi). Fumatul a fost clasificat ca mediu (mai puțin de 10 țigări pe zi) și ridicat (10 sau mai multe țigări zilnic).

Continuarea materialului pe platforma specializată Cardiologiemoderna.ro

Leave a Reply